Vodeći iranski filmski redatelj u Iranu osuđen na osam godina zatvora i bičevanje. Njegov najnoviji film premijeru će imati u Cannesu

Mohammad Rasoulof, dobitnik je Zlatnog medvjeda u Berlinu i tri nagrade Un Certain Regard u Cannesu

FOTO: AFP

Iranski filmski redatelj Mohammad Rasoulof, dobitnik Zlatnog medvjeda u Berlinu i posebnog priznanja Un Certain Regard u Cannesu, gdje će ove godine biti premijerno prikazan njegov najnoviji film, osuđen je u Iranu na osam godina zatvora i bičevanje zbog “zločina protiv nacionalne sigurnosti”.

Odluku iranskog suda na X-u je potvrdio redateljev odvjetnik Babak Paknia, navodeći kako su glavni razlozi za kaznu Rasoulofovi javni istupi, kao i njegov nastavljen angažman na snimanju filmova i dokumentaraca koje je sud opisao kao “primjere zavjere s namjerom činjenja zločina protiv sigurnosti zemlje”.

Odvjetnik Paknia objavio je i da je presuda potvrđena na žalbenom sudu te je proslijeđena na izvršenje. Sud je Rasoulofu izrekao i novčanu kaznu te naredio zapljenu redateljeve imovine.

Glumice nisu pravilno nosile hidžab

Mohammad Rasoulof (52) jedan je od vodećih iranskih redatelja, a otkako je objavljeno prošlog mjeseca da će film biti u glavnom natjecateljskom programu Cannesa, i redatelj i festival našli su se pod velikim pritiskom iranskih vlasti da ga povuku iz konkurencije. Producenti filma potvrdili su policijsko uznemiravanje, glumci su bili pozivani na ispitivanja, i svima je zabranjen izlazak iz zemlje.

O svemu je Paknia već pisao na X-u, a najnovije je događaje potvrdio i emailom u kojemu navodi kako je redatelj “optužen za snimanje filma bez pribavljanja dozvole nadležnih vlasti, kao i da glumice nisu pravilno nosile hidžab te da su snimane bez hidžaba”.

Jučerašnja presuda, piše Guardian, najstroža je kazna koja je do sada izrečena ovom redatelju. Godine 2010. Rasoulof je osuđen na šest godina zatvora, što je kasnije smanjeno na jednu godinu, zbog snimanja bez odgovarajuće dozvole. Sedam godina kasnije, prilikom povratka iz inozemstva oduzeta mu je putovnica te mu je zabranjeno ponovno napuštanje zemlje.

Snima unatoč godina u zatvoru

Potom ga je Islamski revolucionarni sud 2019. osudio na godinu dana zatvora i dvije godine zabrane izlaska iz zemlje i potpunu zabranu sudjelovanja u bilo kakvim političkim ili društvenim aktivnostima, i to zbog filma “Čovjek od integriteta” iz 2017. o endemskoj korupciji u Iranu, koji je u Cannesu dobio nagradu Un Certain Regard (Izvjestan pogled).

Inače, tri su njegova filma osvojila nagrade u toj selekciji: tu su također i “Goodbye” (2011.), te “Rukopisi ne gore” (2013.).

Godine 2020. dosuđena mu je dodatna godina zatvora i dvogodišnja zabrana snimanja zbog širenja “propagande protiv sistema”, zbog čega nije mogao otputovati u Berlin i osobno preuzeti Zlatnog medvjeda za svoj film “There Is No Evil”, dramu koja oštro osuđuje praksu smrtne prakse u Iranu.

U Cannesu premijera novog filma

Također, Rasoulof je služio zatvorsku kaznu u Teheranu od srpnja 2022. do veljače 2023., jer je na društvenim mrežama prosvjedovao protiv represije nad sudionicima građanskih demonstracija u Iranu. Iz zatvora je prošle godine pušten nakon štrajka glađu, ali mu je zabranjen odlazak u Cannes, gdje je trebao sudjelovati u žiriju selekcije Izvjestan pogled.

Iranska neovisna udruga redatelja oštro je osudila najnoviju sudsku presudu cijenjenom redatelju: “Neovisni i slobodoljubivi filmaši osuđuju ovu nevaljanu sudsku odluku protiv Mohammada Rasoulofa te stoje uz njega i sve umjetnike koji ismijavaju vladinu cenzuru.”

Najnoviji Rasoulofov film “The Seed of the Sacred Fig” (Sjeme svete smokve), čija će premijera biti 24. svibnja na 77. Filmskom festivalu u Cannesu, usredotočen je na istražnog suca Revolucionarnog suda u Teheranu koji se bori s nepovjerenjem i paranojom dok se politički prosvjedi diljem zemlje intenziviraju, a njegov pištolj misteriozno nestaje.