Za godinu dana u kina dolazi novi čarobnjak autorice JK Rowling

Internet su preplavile informacije o snimanju prvog nastavka nove magične franšize

Britain's J.K. Rowling, the author of the internationally best-selling series of books about the young wizard Harry Potter applauds a performance by Romanian orphans during a ceremony in Bucharest, Romania, 26 January 2006. Rowling said 26 January at the start of a two-day visit to Romania that she hoped reforms the country had made in child welfare would benefit other countries in the region. Rowling, 40, recently became a trustee of a new Bucharest-based foundation called The Children's High Level Group, which raises money for children in need and promotes childcare reforms in Romania as a model to other European countries.
FOTO: AFP

Film Fantastic Beasts and Where to Find Them, čija radnja prethodi serijalu o mladom čarobnjaku Harryju Potteru, trebao bi se u kinima pronaći već iduće godine. Ono što smo dosad znali je da se radnja događa 1926. u New Yorku i da ćemo upoznati jedan sasvim drugačiji magični svijet od onoga s kojim nas je JK Rowling upoznala kroz omiljenu franšizu. Sad smo saznali da se i njihovi bezjaci (ljudi koji ne posjeduju magiju) u Americi zovu drugačije.

Uslijed te prekoocenaske emigracije cjelokupnog nama poznatog magičnog svijeta britanska je autorica u jezični diskurs poterovskog svemira unijela i cijeli niz novih riječi, što je nekako i dosta logično s obzirom da se radi o Novom svijetu u kojem vladaju neke potpuno druge zakonitosti. Jedna od onih koje najviše zapinju za uho je i američka verzija riječi bezjak (Muggle, u originalu). Pa tako američki čarobnjaci svoje bezjake zovu No-Majima, što bi doslovno prevedeno značilo bez magije.

Kreativna spisateljica

Mnogi su tokom godina primjećivali da je jedan od najvećih spisateljskih darova JK Rowling njezina sposobnost da izmišlja sjajne nove riječi i izraze. Dovoljno je samo sjetiti se imena njezinih likova (Dolores Umbridge, Severus Snape…), magičnih bića čijim se imenina rado razmeće Luna Lovegood, nekih mjesta kojima je nadjenula čudnovata imena poput Sobe potreba i tako dalje.

No njezin termin bezjak ipak je malo posebniji od drugih. Ipak se radi o prvoj potpuno novoj magičnoj riječi s kojom nas je Rowlingova upoznala kroz serijal. Osim toga, to je sasvim sigurno i jedan od njezinih najpoznatijih termina koje je uvela u jezičnu uporabu. Njegovu je važnost prepoznao čak i Oxfordov Rječnik engleskog jezika koji je u svom izdanju iz 2003. ponudio definiciju bezjaka kao osobe koja ne posjeduje nikakvu osobitu moć ili vještinu.

Inače, početkom mjeseca smo na uvid dobili i nekoliko vizuala koji bi trebali pratiti film. Tako smo primjerice saznali kako će izgledati logo ove buduće trilogije koja će se u kinima naći 18.studenog iduće godine. A društvene mreže su preplavile i fotografije sa seta filma za koji JK Rowling osobno piše scenarij. Osim toga, već je odranije poznato da će glavnu ulogu tumačiti oskarovac Eddie Redmayne, odnosno da se u filmu – na veliku žalost mnogih – neće pojaviti nitko iz stare ekipe.

No, zato se hoće mnogi novi od kojih je jedan i poznati glumac Colin Farrell koji je nedavno otkrio štošta o samom snimanju filma, ekipi s kojom radi i smjeru u kojem će se radnja kretati.