Zagreb uvršten u uži izbor za najpoželjniji grad za snimanja. Proglašenje i dodjela u svibnju u Cannesu

Očekuje se izlazak holivudskog filma 'Canary Black' u kojem Zagreb prvi put 'igra sebe'

FOTO: Karlo Klasic/PIXSELL

Zagreb je na ovogodišnjem natjecanju Global Production Awards u organizaciji Screen Internationala, jednog od tri najvažnijih filmskih časopisa s najvećom distribucijom na svijetu, uvršten u uži izbor kao jedan od najpoželjnijih gradova za snimanja.

Izabran je u kategoriji “City of Film”, a u konkurenciji su još Bristol (Velika Britanija), Limerick (Irska), Sofija (Bugarska) i Tulsa (SAD).

Mia Pećina Drašković, voditeljica Zagrebačkog filmskog ureda, izjavila je kako je već i to odličan uspjeh te velika dodatna promocija grada, kao i da s nestrpljenjem očekuju proglašenje pobjednika za vrijeme festivala u Cannesu.

Zagreb prvi put ‘glumi sebe’

“Veliku zahvalu šaljemo i hrvatskim producentima s kojima odlično surađujemo na promociji Zagreba i koji su nam uvelike pomogli ponovno staviti Zagreb na filmsku mapu svijeta”, istaknula je.

S 455 dana snimanja u Zagrebu prošla je godina bila jednaka onoj prije pandemije, a nastavljeno je i snimanje holivudskog filma “Canary Black” koji će biti neizmjerno važan za promociju grada, jer Zagreb prvi put “glumi sebe” tijekom cijelog filma.

Uz taj film, od većih međunarodnih projekata snimala se treća sezona serije “Hotel Portofino” (BritBox, Velika Britanija), serija “Der Kroatien Krimi” (ARD Njemačka), serija “Ride Out” (Finska) te rock mjuzikl “O’Dessa” (Searchlight Pictures).

Zagreb postaje sve poželjniji

Tu su i brojne reklame poznatih tvrtki kao što su McDonalds, Pokemon, Porsche i Honda.

Zagreb i Zagrebačka županija su se unazad nekoliko godina znatno podigli na ljestvici najpoželjnijih gradova za snimanja u Hrvatskoj te s četvrtog mjesta skočili na drugo, odmah iza Splitsko-dalmatinske županije, ističe se u priopćenju.

Sve je to rezultiralo time da je Zagreb danas mnogo vidljiviji na svjetskoj listi lokacija za snimanja, a iz Zagrebačkog filmskog ureda dodaju kako se nadaju da će novi projekti stizati i dalje i to u sve većem broju. Pobjednici svih kategorija saznat će se na dodjeli nagrada 20. svibnja.