Zagrebački Tjedan dizajna u svom drugom izdanju širi se na sve strane

Teži se okupljanju glavnih predstavnika dizajn scene, od prekaljenih profesionalaca do obećavajućih studenata

FOTO: Luka Travas/Coworking Croatia

Tjedan dizajna Zagreb, #tdzg, jedno je od središnjih hrvatskih događanja za dizajn, uz bijenalnu Izložbu hrvatskog dizajna i Dan D, međunarodni festival dizajna, također u Zagrebu. Ovogodišnji, drugi po redu Tjedan dizajna, ponovno organizira Scuderia Zagreb, tvrtka posvećena razvijanju kulture kvalitetnog projektiranja i dizajna u kontekstu automobilske industrije, koja je prošle godine proširila svoju ulogu kako bi promovirala dobar dizajn u svim njegovim vidovima kao konstitutivni dio tzv. kreativnih industrija. Stoga je Tjedan dizajna usmjeren prvenstveno na poticanje razvoja domaće proizvodnje u sferama industrijskog dizajna, digitalnih tehnologija, ali i vizualne komunikacije koja ih sveukupno objedinjuje, kao i međusobnoj edukaciji i umrežavanju hrvatskih, regionalnih, ali i međunarodnih predstavnika scene.

Nastao sinergijom auto(r)a, najveće europske konferencije o dizajnu automobila, te nekoliko drugih srodnih manifestacija u organizaciji današnje #tdzg ekipe, Tjedan dizajna je u svom drugom izdanju polivalentno događanje koje teži okupljati najvrsnije protagoniste dizajn scene, bili oni prekaljeni profesionalci ili obećavajući studenti. Scuderiji Zagreb ove se godine kao programski partner pridružilo nedavno osnovano Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalaca, a partneri događanja su i Hrvatska gospodarska komora te Lauba, kuća za ljude i umjetnost, jedna od većih i posjećenijih zagrebačkih galerija u čijem se prostoru Tjedan dizajna odvija. Ali ne samo tamo. Manifestacija se proširila i na zgradu pokraj galerije u Prilazu Baruna Filipovića, donedavno potpuno derutni veliki prostor nekad u sastavu Tekstilnog kombinata Zagreb.

Tjedan dizajna 2014.

Oživljavanje zapuštenog prostora

U biti je i sama Lauba jedan dio tog ogromnog kompleksa koji se sastojao od osam zgrada, a izgrađen je u vojne svrhe još 1911. godine, noseći ime neprežaljenog habsburškog nadvojvode Ferdinanda, čija je pogibija u sarajevskom atentatu bila okidač za Prvi svjetski rat. Elem, nakon kolapsa Habsburške monarhije, kompleks je već 1924. prenamijenjen u poligon za tekstilnu industriju, u kojem je nekada radilo preko tisuću ljudi. Danas taj arhitektonski kompleks na zagrebačkom Črnomercu sa svim svojim zgradama i hangarima zjapi potpuno prazan i u njemu ne radi nitko, naravno s izuzetkom Laube čiji je prostor izvana i iznutra jedini sasvim obnovljen i funkcionira kao reprezentativni izložbeni poligon.

Tjedan dizajna tako nastavlja dobru praksu uhodanu akcijama festivala Dan D, koji se tijekom svojih pet godina postojanja održavao u Staroj klaonici u Heinzelovoj ulici, zatim u također industrijskom kompleksu TŽV Gredelj između Glavnog kolodvora i Avenije Marina Držića, da bi se prošle godine preselio u zgradu bivše Vojne bolnice u Vlaškoj ulici, gdje je bilo održano i zasad posljednje izdanje Muzeja ulične umjetnosti. Ako tome pridodamo pionirsku akciju zagrebačke civilne scene u privremenom zauzimanja prostora nekadašnje tvornice Badel-Gorica u Šubićevoj ulici, tijekom velikog kulturnog festivala “Operacija: grad” još 2005., tada je posve jasno da je ovakav pristup u metropoli, ali i drugdje u Hrvatskoj, naprosto nužan. Neiskorišteni arhitektonski resursi prije svih pripadaju građanima da u njima rade i stvaraju (ali i žive, zašto ne), umjesto poduzetničkim i političkim špekulantima (da, mislimo i na gradonačelnika Bandića), koji ih s jedne strane puštaju da propadaju, a s druge unosno unajmljuju različitim zakupcima.

Tjedan dizajna 2014.

Bogat program cijeli tjedan

No, vratimo se programu Tjedna dizajna. Kao što je rečeno, #tdzg je zapravo “kišobran” koji okuplja niz raznovrsnih događanja, kojih je ove godine zaista velik broj: osim auto(r)a, tu je i Produkteka, platforma produkt dizajna, zatim Konferencija kulturnih i kreativnih industrija (KIKI), Dani društvenih inovacija (DIDI), Connector – prva konferencija o 3D i VFX-u, #tdzg EDUkativni program, Izložba hrvatskog namještaja, glazbeni program, modne revije i još neka iznenađenja. Studenti i mlađi profesionalci izlagat će na #tdzg EXPO zoni. Sve će se to događati od 8. do 17. svibnja, a već je niz gostiju koji sudjeluju u EDUkativnom programu uistinu zanimljiv, a bit će najbolje da ih sve pohvatate na Facebook stranici Tjedna dizajna.

Izdvojili bismo tzv. Peer-2-Peer radionice, “lekcije iskustva u opuštenoj atmosferi”, na kojima će s posjetiteljima razgovarati Igor Ščekić (mixed media ilustracije), Vedrana Sunko (PR finte i trikovi), Tanja Dujmović (dizajn za Facebook stranice), Mario Stipetić (proces UX/UI – user experience / user interface dizajna), Martina Križanić (rekreiranje rodnih stereotipa), Matea Gracin (zamisli i ostvari svoj cilj) i Vuk Oreb (skiciranje – temelj svega). Pored Peer-2-Peer radionica, u EDUkativnom programu čekaju vas i Dizajnerske početnice, radionice za vrtićku djecu, osnovnoškolce i srednjoškolce, koje koordinira Maja Subotić, te tzv. masterclass radionice u kojima će strušnjaci za pojedina područja dizajna podastrijeti zainteresiranima svoja znanja i vještine u formatu iscrpnih predavanja.

Tjedan dizajna 2014.

Dobar dizajn za zdravo društvo

Kao manifestacija posvećena unapređenju tržišnog potencijala struke u različitim segmentima industrije, Tjedan dizajna komplementaran je drugim događanjima na sceni, te ona zajedno predstavljaju moment u kojem se kreativna zajednica emancipira kako bi se pokazala neizostavnom u širem kontekstu društvenog razvoja, što u svojoj biti i jest. Je li pretjerano reći da bez dobrog dizajna nema i dobrog društva? Vjerojatno jest, no razumijevanje i sustavno provođenje kreativnih procesa pokazuju određenu razinu samosvijesti društva koje shvaća ulogu raznorodnih inovacija u podizanju kvalitete života. Dizajneri sami ne mogu jamčiti oporavak industrije i kultiviranje svakodnevnog života, ali mogu u tome igrati itekakvu ulogu ako im se pruži prilika. Zasad aktivno rade na tome da te prilike sami stvaraju, jer drugačije ne ide.