Završena humanitarna akcija 'Books for Gaza', sakupljeno sedamdeset tisuća funta za operacije palestinske djece

Knjige slavnih pisaca mogle su se kupiti u ograničenom broju i s potpisom autora

FOTO: Anadolu via AFP

Pisci i spisateljice diljem svijeta udružili su se krajem siječnja, pokrenuvši online kampanju pod nazivom Books for Gaza. Cilj kampanje bio je omogućiti humanitarnu pomoć palestinskom narodu Gaze. Podsjetimo, od početka izraelskog napada na Gazu, živote je izgubilo 11 500 palestinske djece, a ozlijeđeno ih je više desetaka tisuća.

Prema procjenama organizacije Save the Children, vodeće svjetske organizacije za humanitarnu pomoć djeci, u prosjeku desetoro djece iz Gaze svaki dan gubi jedan ili više udova. Od listopada, više od 1000 djece bilo je podvrgnuto amputaciji jedne ili obje noge. Sve ovo se odvija u ratu, pa su se pojavili i problemi namjernog osiromašenja zdravstvenog sustava Gaze, kao i velikog nedostatka zdravstvenih radnika i medicinskih potrepština, zbog kojega su mnoge od tih amputacija bile izvedene “na živo”, odnosno bez anestezije.

To su samo neki od razloga zbog kojih je grupa sa sjedištem u Velikoj Britaniji, predvođena spisateljicama Soniom Faleiro i Fatimom Bhutto te književnom agenticom Juliom Churchill, pokrenula online kampanju pod nazivom Books for Gaza.

Operacije u Libanonu

Kampanji su se uskoro pridružili brojni omiljeni i čitani pisci i spisateljice te su crowdfunding kampanjom započeli prikupljati sredstva. Sakupljen novac namijenjen je Fondu Ghassana Abu Sittaha, plastičnog kirurga specijaliziranog za rekonstruktivnu kirurgiju. Misija Fonda je prijevoz kritično ozlijeđene djece i njihovih skrbnika iz Gaze u Libanon radi kirurške, medicinske, psihološke i socijalne skrbi, te postavljanje dugoročnog plana skrbi za svako dijete, s ciljem da im pomogne da se vrate u svoje zajednice gdje će nastaviti svoj život što je normalnije moguće.

Knjige su se u ograničenom broju primjeraka i s potpisom autora i autorica mogle nabaviti za donaciju od £35 ili nešto više funta. Tako su se na popisu našle knjige Sally Rooney, Laure Groff, Arundhati Roy, Abdulrazaka Gurnaha, Colsona Whiteheada, Rupi Kaur i brojne druge.

Kampanja završava upravo danas, 13. veljače, a sakupljeno je 67,125.46 funta, što je iznos koji premašuje cilj od 65,000.00 funta, koji je bio postavljen kampanjom.