U Zagrebu prosvjedovali za Palestinu: 'Demokratski svijet je zakazao, ovo u Gazi je genocid, masakr'

S govornice su se čitala imena i godine ubijene djece u Gazi

25.11.2023., Zagreb - Na Kvaternikovom trgu Inicijativa za slobodnu Palestinu organizirala je mirni skup pod nazivom Ne u nase ime - mir i sloboda Palestini. Povod je neprihvatljivo glasovanje Hrvatske protiv UN-ove rezolucije o prekidu vatre i neprekidnog genocida koji izraelski režim provodi u Gazi. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
FOTO: Tomislav Miletic/PIXSELL

Dok se čeka novi val oslobađanja izraelskih talaca iz Gaze i palestinskih zatvorenik iz Izraela, u Zagrebu je održan prosvjed za Palestinu.

Mirno okupljanje pod nazivom “Ne u naše ime – mir i sloboda Palestini” organizirala je Inicijativa za slobodnu Palestinu, a povod je glasovanje Hrvatske protiv UN-ove rezolucije o prekidu vatre. Građani su se okupili na Kvaternikovom trgu s počekom u 11 sati.

“Ovo nije prvi put da se nad stanovnicima Gaze vrše zlodjela, ovo je šesta vojna agresija od strane Izraela u posljednjih 15 godina. Demoliranje i uništavanje se vrši i na Zapadnoj obali gdje nema Hamasa. Koja li je izlika za to?”, poručila je s govornice Hrvatica palestinskih korijena Amani El Balawi.

Mirni skup pod nazivom Ne u naše ime – mir i sloboda Palestini Tomislav Miletic/PIXSELL
Povod je glasovanje Hrvatske protiv UN-ove rezolucije o prekidu vatre u Gazi Tomislav Miletic/PIXSELL

‘Hrvatska u poziciji suučesnice u genocidu’

“Vlada RH je svojim neprihvatljivim glasanjem protiv UN-ove rezolucije o prekidu vatre stavila Hrvatsku u poziciju suučesnice u genocidu, a mi im ovim prosvjedom poručujemo da taj glas nije naš glas i oni ne govore u naše ime”, rekla je aktivistkinja Petra Matić, pročitavši zahtjeve u ime Inicijative koja je organizirala skup uz podršku niza udruga i organizacija.

Među ostalim, traže od Vlade da u okviru mehanizama odlučivanja među članicama EU i Ujedinjenim narodima jasno osudi zločine koji nesmetano čini izraelski režim, uz podršku SAD-a. Podupiru zahtjeve palestinskih aktivista u Gazi i progonstvu koji traže trenutačni, bezuvjetni i trajni prekid vatre, a ne privremenu pauzu, kao i ukidanje embarga na vodu, hranu, energente i komunikacijske kanale.

Ponovili su i zahtjev za oslobođenjem više od 200 izraelskih talaca iz pojasa Gaze izloženih nasilju Hamasa i izraelskom raketiranju te da Vlada RH osigura humanitarnu, materijalnu i administrativnu pomoć hrvatskim državljanima koji su nedavno evakuirani iz Gaze.

Skup je organizirala Inicijativa za slobodnu Palestinu Tomislav Miletic/PIXSELL
Ovo je drugi ovakav prosvjed u Zagrebu Tomislav Miletic/PIXSELL

‘Ono u Gazi je genocid, masakr, etničko čišćenje’

“Palestinski narod ispašta od organiziranog izraelskog terorizma više od 45 godina”, poručio je bivši veleposlanik i aktualni predsjednik Palestinske zajednice u BiH Majed Maarouf. “Imamo više od 22 tisuće ubijenih u pojasu Gaze. Bombardiraju se crkve, džamije, škole, bolnice. Svijet koji se zove demokratski je zakazao”, dodao je.

“Vrijeme je da se prizna nezavisnu Palestinsku državu u granicama ’65. godine”, poručio je.

“Ono što se dogodilo u Gazi je genocid, masakr, etničko čišćenje. To je holokaust 21. stoljeća. Zar će svijet dozvoliti da se to i dalje događa?”, pitao je Maaroufa. “Oni koji su nekad bili žrtve holokausta, ne smiju dozvoliti da se to opet događa na Bliskom istoku”.

Mirni skup pod nazivom Ne u naše ime – mir i sloboda Palestini Tomislav Miletic/PIXSELL
Mirni skup pod nazivom Ne u naše ime – mir i sloboda Palestini Tomislav Miletic/PIXSELL
Mirni skup pod nazivom Ne u naše ime – mir i sloboda Palestini Tomislav Miletic/PIXSELL

Čitali imena ubijene djece

Neki od govornika rekli su kako je danas Gaza veliki “zatvor na otvorenom”, okružen betonskim zidovima i žičanom ogradom, nadziran iz zraka, s mora i zemlje gdje djeca, umjesto da se igraju, izbjegavaju metke i žive čekajući nove izraelske napade.

S govornice su se čitala i imena ubijene djece u Gazi. Ovo je drugi ovakav prosvjed u Zagrebu. Na Trgu žrtava fašizma 25. listopada održao se “Skup solidarnosti s Palestinom”.