Završila je jedna od najčudnijih aukcija ove godine. Netko je platio 370 tisuća kuna za Mozartovu kosu

Umjetnički svijet je promatrao bizarnu aukciju za Mozartovu i Beethovenovu kosu

A portrait believed to be of Austrian composer Wolfgang Amadeus Mozart is pictured at King's College in London, on March 14, 2008. This portrait, which is presented as the most important find of its kind since the death of the composer in 1791, has been authentified by Professor Eisen, a world expert on Mozart. AFP PHOTO/BEN STANSALL
FOTO: AFP

Čitate li našu rubriku redovito, mogli se uočiti da relativno često pišemo što se događa u svijetu trgovanja umjetninama. Treba znati u kojem se smjeru svijet umjetnosti krće jer je teško zamisliti relevantnije smjernice od onih koje proizlaze iz takvih, neposrednih situacija.

No, u posljednje vrijeme akcijske kuće bilježe jedan izrazito zanimljivi i poprilično drugačiji trend. Krajem prošlog tjedna aukcijska kuća Sotheby’s ponudila je jedan uvojak Mozartove kose zaključan u zlatni medaljon i na taj nekome omogućila jedinstvenu priliku da postane ponosni vlasnik najunikatnijeg mementa u povijesti glazbe. Istovremeno se nudio uvojak Beethovenove kose uz koji je išla i pozivnica za njegov sprovod.

Rekordne cijene za kosu na aukciji

I dok se je očekivalo da će Mozart nadmašiti Beethovena, zasigurno nitko nije očekivao tako visoke ponude. Početna cijena za komad Mozarta iznosila je otprilike 12.000 funti, dok je ona za Beethovenovu kosu bila nekoliko puta niža i iznosila je samo 2.000 funti. Nepoznati su ponuditelji na kraju za ove memorabilije ponudili nevjerojatnih 35.000 funti za Mozartov uvojak, odnosno 8.124 funte za Mozarta.

Sad barem sa sigurnošću možemo tvrditi tko je neprikosnoveni kralj glazbe. Ali, možemo na trenutak i zastati i zapitati se kamo ovaj svijet ide kad je netko spreman dati tolike novce za nekoliko vlasi kose koja bi mogla biti bilo čija.