Zašto ne biste trebali propustiti Kandžiju i Gole žene u Zagrebu

Osječki reper i njegova ekipa 29. travnja nastupaju u Vintage baru

29.11.2014., Velika dvorana Doma sportova, Zagreb – Drugi dan 10. Pozitivnog koncerta u organizaciji HUHIV-a povodom Svjetskog dana AIDS-a.
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Popularni osječki glazbenik Kandžija, punim imenom Kandžija Osjekanović, danas je suvereni i samouvjereni nositelj štafete rapa u Hrvata. Okej, domaći rap u posljednje je vrijeme iznijedrio i ekstremnije underground pojave, od raspojasane Kiše metaka do britkih mladih nada High5 (koje smo ranije predstavili u velikom intervjuu).

No, otkad se Edo Maajka uglavnom posvetio obitelji i preselio u Izrael, The Beat Fleet opasno približili estradi, a Dječaci zaigrali na sigurno s “Bilim starkama”, Kandžija i njegov suborac Toxara iz Donjeg Miholjca (zajedno s odličnim pratećim šesteroročlanim bendom Gole žene) pokazali su i dokazali da se trenutno najintrigantniji domaći rap svira u Slavoniji (pritom ne treba zaboraviti ni izuzetno zanimljivu, stvarno tvrdu scenu romskog rapa u Baranji).

Otkako se pojavio na sceni još 2006. godine, veseljak Kandžija, koji samog sebe opisuje kao “osječkog repera, borca za pravdu i humanista”, u sumanutom je tempu nanizao dugosvirajuće albume “Narodnjaci”, “Koktel od rakije” i “Zlatne žbice” (s kolegom Toxarom), da bi se u posljednje vrijeme posvetio sve popularnijoj praksi izbacivanja digitalnih EP-eva, što je učinio s još jednim jaranom, Bvanom, na odličnoj “Dvojezičnoj ploči”, a potom i s okupljenim Golim ženama na EP-u “Folder s golim ženama”. Taj album mnogi su proglasili jednim od najboljih prošle godine. Premda instrumentalni hip-hop na Balkanu nipošto nije rijetka pojava, pretpostavka je da su mnogi puristi isprva možda frknuli nosom na Kandžijinu preobrazbu u rock-postavu, no moćni živi nastupi svim nevjernim Tomama začepili su usta.

Ovaj člankopisac, inače tek povremeni slušač hip-hopa, na prošlogodišnjem je festivalu SuperUho ostao preneražen žestinom i silovitošću Kandžijinog nastupa. Baja iz Osijeka sa svojom se ekipom popeo na manji stage tek negdje oko dva ili pol’ tri ujutro drugog dana, a napravio je štalu kakva se doista rijetko viđa. Uštekane u struju, Gole žene su zvučale kao Beastie Boys iz “Check Your Head” faze, kada su ponovno uzeli instrumente u ruke i pokazali svima da su vrhunski svirači, kao i izvrsni DJ-i i freestyleri, usprkos bijeloj boji kože. U bijelcima Golim ženama također vrije opasan funky groove, pa publika na njihovom koncertu ne zna bi li prije headbangala, plesala u ritmu beata ili skakutala u dinamici Kandžijinog flowa.

https://www.youtube.com/watch?v=JIYvE7E4gDQ

Neki dan su Kandžija i Gole žene izbacili novu stvar “Crkva”, koja uvjerljivo miriše na ljetni hit, a premda su se približili pop-izričaju i navukli bijela odijela i lanene košulje za sviranje na feštama i svadbama, ironično poigravanje cijelom situacijom pokazuje da iza svega ponovno stoji dobro promišljen koncept. Kako reče Kandžija: “Više smo k’o Jole, i to sedam Joleta. Ovog ljeta sedam Joleta!”

Je li to sve zafrkancija ili ozbiljna satira domaćeg šoubiznisa ili sve to u isti mah, zagrebačka publika ima priliku provjeriti već sutra, u srijedu 29. travnja, kada ekipa nastupa u Vintage Industrial Baru s predgrupom Straight Outta Fridge. Žurka je zakazana za 21 h, a upad se plaća pristupačnih 30 kn (40 na dan koncerta). Kandžija je sada nabrijaniji nego ikad, Gole žene su nezadrživo seksi i nove pjesme kidaju! Vidimo se u Vintageu.