Željko Königsknecht nakon 40 godina glumačke karijere režira remake jedne od svojih najdražih predstava. 'Pljusku' vraća Kerempuh

Predstava po tekstu Nenada Stazića, čija će premijera biti 7. travnja, donosi ovaj tekst u osuvremenjenom ruhu

FOTO: Satiričko kazalište Kerempuh

Nakon 40 godina rada u Satiričkom kazalištu Kerempuh, glumački prvak ovog teatra Željko Königsknecht na pozornicu matičnoga kazališta postavlja komediju “Pljuska” prema tekstu Nenada Stazića, praizvedenom 1998.

Königsknecht, koji je u Kerempuh došao na poziv osnivača i jednog od naših najvećih komediografa Fadila Hadžića, nakon svih odigranih uloga u kazalištu koje se prvo zvalo Jazavac, a potom Kerempuh, odlučio je napraviti remake predstave za koju kaže da mu je ostala u sjećanju kao jedna od najdražih u karijeri.

Banalni pravopisni nesporazum

Nova verzija, čija će premijera biti 7. travnja, donosi ovaj tekst u osuvremenjenom ruhu u adaptaciji Nenada Stazića i redatelja predstave, koji su “snažna mjesta ovog djela otvorili prema što boljoj komunikaciji s našim vremenom i prostorom u kojem će se izvesti”.

Satiričko kazalište Kerempuh

Kao loptica koja nabuja u smrtonosnu lavinu ili zamah leptirovih krila koji uzrokuje tsunami, priča “Pljuske” pokazuje i dokazuje u kakvim se dimenzijama i s kakvim posljedicama može razmahati jedan banalni pravopisni nesporazum. Kako su jezik i govor u samim temeljima svake države te stoje kao neposredni odraz njezine moći i snage, nije čudo da s pravopisa u kratkom roku stižemo do samog političkog vrha u kojem se ismijavaju apsurdi i žilavosti zastarjelog državničkog aparata, ističu iz Kerempuha.

Autorski tim

Predstava će također nostalgično podsjetiti na onu staru, čiji su autorski tim činili Vinko Brešan, Velimir Domitrović, Đurđa Janeš, Blaženka Kovač, Zvonimir Presečki i Zvonko Benić, kao i nezaboravni, preminuli glumci Kiki Kapor, Zvonimir Torjanac i Vlatko Dulić – Lala.

Satiričko kazalište Kerempuh

U predstavi igraju: Željko Königsknecht, Elizabeta Kukić, Dražen Čuček, Damir Poljičak i Luka Petrušić, scenografkinja je Marta Crnobrnja, kostimografkinja Vedrana Rapić, autor glazbe Matija Antolić, oblikovateljica svjetla Dubravka Kurobasa, a asistent redatelja Darko Stazić. Autor video materijala je Mak Vejzović.