Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Openspace

Openspace 'Na faksu su nas učili da ne štrebamo nego da se snalazimo. To mi je otvorilo put do Googlea, ali i vlastite tvrtke'

Učili su nas da samostalno pronađemo informacije i kontakte te da uspostavimo suradnju, pričaju nam bivše RIT-ovke

Na prestižnom RIT Croatia, jedinom američkom koledžu koji ove godine obilježava četvrt stoljeća postojanja u Hrvatskoj, studente i prije diplome intenzivno pripremaju za tržište rada. U Zagrebu i Dubrovniku, za svoje studente i ove godine organizirali su tradicionalne Dane karijera na temu “Roaring 20(20)’s: What can be expected in the post-pandemic labor market?”. Događanje namijenjeno isključivo njihovim studentima održalo se od 22. do 25. ožujka u hibridnom formatu – online i uživo.

Studentima su se predstavile čak 145 kompanije iz 13 zemalja svijeta dajući im priliku i pozicije za stručnu praksu. Ovogodišnje Dane karijera obilježio je više od 26o otvorenih pozicija za studente, svoja iskustva podijelila su i 53 diplomanta RIT Croatia, a polaznici su sudjelovali u čak 47 različitih aktivnosti tijekom četiri dana.

Cilj Dana karijera jest omogućiti izravnu komunikaciju gospodarstvenika i studenata, u svrhu izgradnje mreže poslovnih kontakata, pronalaska stručne prakse, sezonskih poslova i stalnog zaposlenja. Studenti su imali priliku sudjelovati u nizu zanimljivih panel diskusija, radionica i prezentacija na temu izazova koje poslodavcima i zaposlenicima donosi post-pandemijsko tržište rada te pokazati svoje znanje i vještine u intervjuima s predstavnicima odabranih kompanija.

Učili su nas da ne štrebamo

Sličnim je putem, od studentice, koja nije propustila niti jedne Dane karijera, pa do uspješne poslovne žene, prošla i Branka Bebić kojoj je studiranje na engleskom jeziku bilo ispunjenje sna, a kasnije i ulaznica u brojne poslovne projekte. Nekadašnja studentica RIT Croatia, već se tijekom studiranja dobro snalazila na tržištu rada te je sama, hodajući gradom s kartom u ruci, pronašla posao u srcu New Yorka – na Manhattanu. Nakon što je 2006. godine diplomirala otvorila su joj se vrata velikih svjetskih korporacija, poput Googlea i Facebooka, a danas je uspješna menadžerica koja ima vlastitu tvrtku i zapošljava brojne kolege, također s diplomom RIT-a.

“Naučili su nas ne da štrebamo, nego da se snalazimo u konkretnim životnim situacijama, da tražimo i samostalno pronađemo informacije, kontakte, da uspostavimo suradnju, razvijemo komunikacijske vještine s različitim interesnim skupinama. Upravo mi je to u poslovnom svijetu najviše pomoglo“, ističe Branka Bebić koja je na jedinom američkom koledžu u našoj zemlji završila smjer Hospitality and Service Industry.

Najmanje 800 sati prakse

Kao međunarodni kampus američkog sveučilišta RIT, RIT Croatia poznat je po američkom visokom obrazovanju koje priprema studente za tržište rada, između ostalog kroz stjecanje stvarnog radnog iskustva od najmanje 800 sati stručne prakse u području odabranog studija. Pomno osmišljen program stručne prakse pomaže studentima da iz prve ruke vide kako je raditi u stvarnim kompanijama, na stvarnim problemima i izazovima.

To im pomaže da usmjere razvoj svoje karijere, ali i nerijetko rezultira stvarnim zaposlenjima. Poznatu polaznicu prestižnog koledža pitali smo koliko je konkretno njoj takav pristup pomogao u profesionalnom razvoju.

Branka Bebić

Stjecanje radnog iskustva tijekom studija sjajna je škola

“Za vrijeme studiranja ljeto nije bilo ljeto, jer smo u tom periodu od tri mjeseca, odrađivali stručnu praksu. Dva sam ljeta radila kod mame, koja je imala svoj foto studio, a jednu godinu sam, na šest mjeseci, otišla raditi u Ameriku. Nije to bila stručna praksa kakvu je RIT organizirao. Naime, za stručne prakse su se na koledžu jako trudili da nam srede da možemo otići u Ameriku i da dobijemo Work & Travel vizu te su studenti odlazili u velike resorte, raditi i po pola godine”, kaže dodajući da je već tada posao željela pronaći sama.

“Doslovno šetajući gradom s kartom, na kojoj mi je poznanica označila ulicu u kojoj ima mnogo restorana i kafića, našla sam posao u samom centru New Yorka. Radila sam u jednom malom talijanskom restorančiću na Manhattanu. Upravo ta praksa, kroz koju nas je koledž poticao na rad i zapošljavanje tijekom ljeta, najviše mi je pomogla da se kasnije lakše snađem na tržištu rada“, prisjeća se Branka Bebić dodajući kako joj je praktična nastava uvelike pomogla u budućem poslu i karijeri, jer je kroz studij, u sklopu kolegija, radila na nizu projekata.

Radila je za Google i Facebook

Prisjeća se i kako je, kao studentica, sudjelovala u Danima karijera – projektu čiji je cilj, između ostalog, pomoći studentima da izgrade poslovnu mrežu kontakata, pronađu stručnu praksu, stalno zaposlenje…

“Kolegama i meni bila su to dva najzabavnija dana u godini. Dani karijera silno su me veselili, išla sam na sva predavanja. Bilo mi je zanimljivo slušati ljude iz poslovnog sustava kako pričaju o svojim poslovnim iskustvima, što mladim ljudima uvelike pomaže da dobiju uvid kako što funkcionira u realnom svijetu. Od velike pomoći je i to što RIT Croatia niz godina ima dobre suradnje s određenim kompanijama. Philip Morris je bio jedan od njih, a on mi je, u trenutku kada sam završila faks, bio target employer”, kaže Branka.

“Već i to što, po završetku faksa znate u kom smjeru želite ići, do koga želite doći i kako, od velike je pomoći. Igrom slučaja ipak nisam završila kod njih, javila sam se u selekciju koju je provodila njihova recruitment agencija. Zaposlili su me u domaćoj IT tvrtki Moj posao, usmjerenoj na oglašavanje slobodnih radnih mjesta i predselekciju kandidata”, prisjeća se Branka svog prvog posla i početka karijere koja, da nije bilo Dana karijera, možda ne bi krenula tako dobrim i stabilnim tokom.

Naime, dok je radila u digitalnom marketingu, na portalu MojPosao, Branku su, preko LinkedIna, kontaktirali iz Google-a, tražeći nekoga tko je radio online prodaju.

Nakon 15 godina pokrenula vlastiti posao

“Sve američke tvrtke i organizacije imaju sličan način funkcioniranja koji sam usvojila i studirajući na američkom faksu i radom u Americi, što mi je pomoglo na intervjuu te sam, nakon četiri i pol godine rada, dobila posao u Googleu. Presudnu ulogu imalo je stečeno radno iskustvo, ali uvelike mi je pomoglo i to što sam studirala na engleskom jeziku, jer mi je to olakšalo business komunikaciju”, kaže Branka.

Nakon Google-a, radila je i u Facebookovom predstavništvu u Hrvatskoj, A1 telekomunikacijskoj tvrtki te još nekim jakim korporacijama.

“Nisam bila sigurna u kojem smjeru krenuti, a onda sam, kroz razgovor bivšim kolegom iz Googlea, dobila ideju te sam kontaktirala franšizu Coding Giantsa i dogovorila suradnju. Otvorila sam online školu programiranja za djecu, uz uvjet da znaju pisati i čitati. Zapošljavam petnaestak učitelja, koji su također diplomanti RIT-a te predaju u mojoj online školi kao profesori. Cilj je educirati djecu i pokazati osnove programiranja, koje potom mogu nadograđivati“, kaže bivša studentica RIT Croatia.

U zadnjih godinu dana, od kada ima svoju firmu, veza s RIT Croatiom se, kako kaže, intenzivirala te je uspješna menadžerica i vlasnica licence poljske škole programiranja za tržište Hrvatske, ove godine sudjelovala na Danima karijera, kao jedna od mnogih diplomanata koledža koji su studentima prenosili svoja iskustva iz business svijeta..

Na Dane karijera stižu najpoželjniji poslodavci

I ove godine na Dane karijera stižu predstavnici najuspješnijih domaćih i stranih kompanija koji će se predstaviti studentima te im osigurati vrijedne kontakte, nova znanja i iskustva.

“Stižu nam Microblink, Infobip, Peekator, Morgan Stanley, Valamar Riviera d.d., Maistra d.d., Addiko bank, Photomath i mnoge druge kompanije, ujedno i najpoželjniji poslodavci. U središtu obrazovanja koje nudi RIT Croatia su studenti, kvaliteta njihovog obrazovnog iskustva i njihova adekvatna priprema za tržište rada. Podatak da je 87 posto naših diplomanata generacije 2021. pronašlo zaposlenje ili nastavilo s obrazovanjem u roku do šest mjeseci od diplomiranja govori da svoj posao radimo dobro”, kazao je Don Hudspeth, predsjednik i dekan RIT-a Croatia.

Priprema za tržište rada

“RIT Croatia, tadašnji ACMT odabrala sam zato što se nije nudilo klasično fakultetsko štrebanje, nego nešto novo i uzbudljivo, naglasak se stavljao na praksu i realno poslovno okruženje koje nas čeka po izlasku s fakulteta. American College of Management and Technology u tadašnje vrijeme nije imao smjer pa je moja titula dipl. ing. Managementa u turizmu i ugostiteljstvu”, kaže Anđela Matić.

Studentica treće generacije od osnutka koledža u Hrvatskoj ističe kako ih je RIT Croatia od prvog dana pripremao za tržište rada i zadatke koji će ih realno čekati na poslu.

“Pisali su se stvarni budžeti evenata, snimali smo promotivne video spotove za destinaciju po izboru, potom smo, za te iste promotivne videe, radili dodjelu nagrada u Kazalištu Marina Držića u stilu dodjele Oskara. Svaki semestar, za svaki predmet imali smo kreativne i vrlo realne zadatke za ispuniti, koji su svake godine bivali sve zahtjevniji, kako bismo, nakon studija, izašli spremni za posao”, prisjeća se Anđela.

Anđela Matić i sestra Ksenija osnovale su Event Lab

Otisnula se u privatne vode

Nakon prve godine studija odlučila se za praksu u turističkoj agenciji Globtour Dubrovnik, gdje je dobila klasične zadatke komunikacije mailom i faksom.

“Radila sam rezervacije i slagala transfere, odgovarala na pozive i ispostavilo se da stvarno dobro plivam u tom poslu, a posebno su bili zadovoljni razinom pisane i govorne poslovne komunikacije na engleskom jeziku, što je još jedan od pluseva koji vam RIT Croatia pruži. Nakon završene prakse od 10 tjedana ubrzo sam dobila poziv za povratak na posao i ostala sam tamo raditi cijelo vrijeme studija i kratko nakon što sam diplomirala”, kaže bivša studentica.

Nakon četiri godine rada u agenciji, prešla je u jednu tvrtku za PR& Event Management gdje je radila gotovo 13 godina, nakon čega se otisnula u poduzetničke vode. Danas zajedno sa sestrom Ksenijom vodi vlastitu tvrtku Event Lab te organizira vjenčanja i sajmove.

Od vjenčanja do produkcije koncerata na egzotičnim lokacijama

“Moja sestra Ksenija, također diplomantica ovog koledža, i ja radimo sve što nas veseli, a zajednički nazivnik svega je organizacija. Tako se na našem repertoaru nađe produkcija koncerata na egzotičnim lokacijama, korporativni eventi, promidžba i vidljivost EU projekata, vjenčanja, organizacija raznih vinskih radionica. Ksenija je sommelierka te smo uz pomoć partnera, Siniše Lasana, jednog od najtrofejnijih hrvatskih somelijera, snažno razvili segment vinskih edukacija, prezentacija i evenata općenito. Uglavnom, nikad nam nije dosadno”, kaže sugovornica.

Ipak i uz gomilu poslovnih obaveza uvijek se rado odazove i pozivima na aktivnosti koje sadašnjim studentima mogu dati uvid u realni poslovni svijet te im pomoći da se lakše opredijele i odluče što u životu žele raditi.

Dvije diplome i veća konkurentnost na tržištu rada

RIT Croatia studentima omogućuje sustav podrške tijekom studija što uključuje: akademske savjetnike, sustav studentske podrške i mentoriranja, studentskog pravobranitelja, karijerne i study abroad savjetnike (uključujući i Erasmus), te ured za međunarodne studente koji je na raspolaganju studentima koji dolaze iz drugih zemalja. To je i jedina visokoobrazovna institucija u Hrvatskoj koja studentima po završetku studija omogućuje stjecanje dvije diplome, američku diplomu koju dodjeljuje matična institucija u SAD-u i hrvatsku diplomu koju dodjeljuje RIT Croatia.

Na kampusima u Dubrovniku i Zagrebu studenti mogu odabrati američke visokoobrazovne programe u obliku četverogodišnjih preddiplomskih stručnih studija – Menadžment u turizmu, hotelijerstvu i uslužnim djelatnostima (Service Management), Međunarodno poslovanje (International Business) te Informacijske tehnologije (Web and Mobile Computing).

U sklopu cjeloživotnog učenja na RIT Croatia, studenti imaju priliku upisati Master of Science studije Service Leadership and Innovation te Information Technology and Analytics, kojeg na zagrebačkom kampusu provodi RIT. Po završetku studija, studenti stječu američku diplomu koju dodjeljuje sveučilište RIT.

“Više od 2600 naših diplomanata imaju uspješne karijere koje su razvili u raznim područjima i industrijama, u više od 40 zemalja diljem svijeta, a zanimljivo je da je oko 25 posto svih diplomanata završilo u poduzetničkim vodama”, kažu iz RIT Croatia. Na pitanje kako stoje stvari sa stipendijama i financijskim potporama odgovaraju – “Kako bismo studentima olakšali financiranje studija, za stipendije i financijske potpore svake godine izdvajamo više od 2,6 milijuna kuna!”


Sadržaj nastao u suradnji s RIT Croatia.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više