Telegram Promo Dugogodišnji vegan otkriva prednosti biljne prehrane i recept za zdrav obrok. 'Mitovi koje ste čuli ne stoje'
Naš sugovornik ističe kako je osobno uvidio mnogo prednosti bezmesne prehrane – od poboljšanja općeg zdravlja do povećane doze energije
Piše

Piše
Tenisačica Serena Williams, tenisači Novak Đoković i Nick Kyrgios, vozač Formule 1 Lewis Hamilton, košarkaši Kyrie Irving i Chris Paul, boksač Nate Diaz… Svi su oni vrhunski sportaši čiji rezultati će zauvijek ostati upisani u povijesnoj knjizi sporta, a ono što im je zajedničko jest prehrana.
Odreda su svi dugogodišnji vegani, a kako su posvjedočili u raznim intervjuima, takav način prehrane im pomaže postići bolje rezultate u sportu. S njihovom se životnom filozofijom slaže i Marko Samardžija, dugogodišnji vegan i osobni fitness trener, ali i strastveni zagovornik bezmesnog načina života.
Priča o očuvanju prirode
Kaže da je osobno uvidio bezbroj prednosti – od poboljšanja općeg zdravlja, uklanjanja probavnih smetnji i alergija do odlične kontrole apetita i povećane doze energije kroz dan.
“Postao sam vegan prije šest godina jer me zanimala najzdravija prehrana za mene i moje klijente, a usput mi se svidjela priča o očuvanju okoliša i etici prema životinjama. Na početku sam se informirao na YouTubeu, a kasnije mi je pomogao i ZegeVege sajam te podrška drugih istomišljenika“, kaže Marko koji je s kolegicom Ivanom Martinec pokrenuo veganski fitness brend Summarum Fitness.
Osim što svojim klijentima pomažu pravilno vježbati kroz osobne treninge, rade i plan prehrane koji se bazira na zdravim i biljnim proizvodima, bez suplemenata.

Smanjite ugljični otisak već danas
Ideje zaštite okoliša i promoviranja održivijeg načina života, a prije svega prehrane, vodile su Lidl kad je u svoj asortiman uvrstio brojne klimatski neutralne proizvode veganskih receptura pod robnim markama Vemondo, W5 Nature, Cien Nature i Dentalux Nature.
Njihovom kupnjom možete direktno doprinijeti zaštiti prirode i klime. Naime, za njih je Lidl, putem međunarodno priznatih certificiranih projekata zaštite okoliša zlatnog standarda, u potpunosti kompenzirao sve preostale emisije stakleničkih plinova nastale uzgojem, preradom, prijevozom i zbrinjavanjem proizvoda.
Podržavanjem ovog društveno odgovornog poslovanja kupci doprinose smanjenju vlastitog ugljičnog otiska.
“Znamo da su klimatske promjene u tijeku, a malim koracima već danas možemo učiniti promjenu. Uz to, prehrana bez namirnica životinjskog podrijetla postala je vrlo pristupačna. Cijena biljnog mlijeka već je jeftinija od kravljeg i kila tofua jeftinija je od većine mesa. Ako pričamo o namirnicama poput graha, zobi, kruha i sjemenki, usporedba je nemjerljiva u korist biljnih namirnica”, tvrdi Marko.
Prehrana je ključ u sportu
Za sve predrasude koje ljudi imaju o veganima, dodaje, ne stoje. Najčešći mitovi su da vegani imaju manjak proteina, slabije kosti, da prehranom ne dobivaju dovoljno željeza, kalcija ili omega-3 masnih kiselina, do onih o štetnosti za djecu i slično, govori.
“Sve predrasude ne stoje. Ne samo zbog mene, već zbog znanosti koja je dokazala suprotno. Kada bih ih sada sve demantirao, pričao bih do sutra. Vegani su jednako zdravi, štoviše i zdraviji od ostatka populacije, ako im je prehrana dovoljno raznolika i organizirana. Svatko tko ne jede zdravo se dovodi u rizik”, tvrdi.
Dodaje kako u sportu veganstvo igra jako veliku ulogu. Biljna prehrana, smatra, može pomoći pri bržem oporavku i čišćenjem krvnih žila poboljšati kardiovaskularne performanse.

Dnevni meni bez mesa
Njegov se jelovnik sastoji od šest glavnih skupina namirnica: voća, povrća, žitarica, grahorica, orašastih plodova i sjemenki. A svoje dnevne menije kreirao je u suradnji s nutricionistima.
“Jedan tipičan dan kreće sa shakeom od zobi, banane, lanenih sjemenki i sojinog mlijeka. Ručak sadrži proteinski izvor poput tofua, seitana, graha, slanutka, leće ili nekog burgera u kombinaciji sa žitaricom poput integralnog kruha, tjestenine, tortilje, prosa, riže, ječma uz naravno barem četiri vrste povrća u salati ili prilogu”, govori Marko.
Dodaje da za večeru najviše voli pojesti razno svježe voće i orašaste plodove ili nešto poput kikiriki maslaca na integralnom tostu uz čašu sojinog mlijeka. “Naravno, bavim se tjelesnim aktivnostima i trebam jesti više nego prosječna osoba”, kaže.
Bolja alternativna
I veganska prehrana može biti nezdrava, napominje Marko, ako unosimo prazne kalorije koje nemaju nutritivnu vrijednost.
“Veganski sirevi, masniji veganski burgeri, čipsevi, keksi, čokolade i pekarski proizvodi nisu idealni za naše zdravlje. No, često su puno bolja alternativa životinjskim namirnicama jer ne sadrže kolesterol i imaju manje transmasti te zasićenih masti”, objašnjava naš sugovornik koji je podijelio s nama njegov najpopularniji recept u nastavku.
CRUNCHY TOFU BOWL
SASTOJCI:
Panada za tofu:
– 400 g tofua
– 30 g bijelog brašna
– 30 g kukuruznog brašna
– žličica senfa
– 45 g jogurta od soje
– 25 g hambi umaka (veganska majoneza i ketchup)
– 55 g cornflakesa
PRIPREMA: Sve osim cornflakesa pomiješati. Tofu natrgati na manje komade i ubaciti u smjesu. Uvaljati u zdrobljene cornflakes pahuljice i staviti peći u pećnicu dok ne pozlati. Tofu servirati u zdjeli uz proso, bijeli grah, papriku, rajčicu, kisele krastavce i poriluk. Preko svega preliti umak od jogurta, tartara i svježeg peršina.
Sadržaj nastao u suradnji s Lidl Hrvatska.