Gurmanskom rutom Brodsko-posavske županije

Od najfinijeg kulina, originalnih cerničkih ćupteta preko tradicijske sarme, čobanca i fiša do neodoljivih slavonskih kolača, a sve fino, svježe i miriši – ne zovu iz uzalud čuvarima okusa!

FOTO: Ena Kokanović Nagy

“Nema tice do prasice”, kaže stara narodna mudrost koja se u slavonskoj kuhinji primila na plodno tlo. Da raznolikost okusa svinjskoga mesa varira od dekadentnih do posnih i hranjivim tvarima bogatih komada, potvrđuje i američki Nacionalni odbor za svinjetinu navodeći kako je ovo meso prepuno proteina, što ga čini lakim za uključivanje u zdravu i uravnoteženu prehranu. Svinjetina je k tome i izvrstan izvor bjelančevina, ali i vitamina B kompleksa.

Ena Kokanović Nagy

Stoga zaboravite stereotipe o svinjetini kao o masnoj, punoj kolesterola i nezdravoj namirnici i krenite put Slavonije, vođeni zamamnim mirisima iz kuhinje koji se šire na prostoru između Psunja, Požeškog i Diljskog gorja te rijeke Save. Bogata trpeza puna raznovrsnih delicija spravljenih od tradicionalnih lokalnih namirnica, ali u novome ruhu, uvjerit će vas zašto stanovnici Brodsko-posavske županije slove za čuvare okusa.

Ena Kokanović Nagy

Najoriginalniji finger food na slavonski način

Naime, nigdje drugo nećete imati priliku degustirati cerničke ćuptete – pečeni finger food od tijesta sa svinjskom mašću koji se pune nadjevom za ukusne slavonske kobasice. Nekoć sitni zalogaji kojima se gostilo samo u vrijeme svinjokolje, ćupteti ponikli iz Cernika kod Nove Gradiške danas su originalna delicija.

Borna Subota

No nije bogata trpeza brodske Posavine bazirana samo na svinjskom mesu već na nizu delicija čiji će okusi oboriti s nogu i najprobirljivije. Na gurmanskoj ruti Brodsko-posavske županije obavezno degustirajte odličan kulin, zavirite u lonac sa sarmom, tradicionalnim čobancem i fišem, isprobajte jela od divljači, guštajte u šaranu s rašlji, zasladite se čuvenim slavonskim kolačima.

Ena Kokanović Nagy

Neodoljivi Okusi graničarskog Posavlja

Mirise i okuse Brodsko-posavske županije pod brendom Okusi graničarskog Posavlja naći ćete na salašu Savus u Bukovlju, ranču Ramarin u Garčinu, u Kući dide Tunje u Oprisavcima, imanju Kereković u Živikama, hotelu Stupnički dvori u Brodskom Stupniku, Etno-eko selu Stara Kapela, Slavonskom biseru u Novoj Gradiški, Ribarskoj kući u Lužanima.

Savonski dućan Arhiva TZ Nova Gradiška

No prije jela treba nešto popiti, a originalna rakija od piva s OPG-a Bošnjak iz Sičica može biti uvertira u hedonističku priču Brodsko-posavske županije. Ako ste ljubitelj dobre kapljice, Stupničko, Oriovačko, Cerničko i Sibinjsko vinogorje imaju pravo rješenje za vas. A da se s eno-gastro putovanja kroz Brodsku-posavsku županiju ne biste vratili praznih ruku, u Novoj Gradiški ne propustite s finim slavonskim zalogajima i pićem opskrbljeni Slavonski dućan.