FOTO: Vjekoslav Skledar
U suradnji s
U suradnji s Dukatom

Inspiracija za slatki blagdanski stol: pripremili smo tri neodoljiva jela, oduševit će vas koliko su brza

Svega nekoliko jednostavnih koraka i par minuta pripreme dijelilo nas je od raskošnih deserata

U suradnji s
U suradnji s Dukatom
Food specijal

Inspiracija za slatki blagdanski stol: pripremili smo tri neodoljiva jela, oduševit će vas koliko su brza

Svega nekoliko jednostavnih koraka i par minuta pripreme dijelilo nas je od raskošnih deserata

FOTO: Vjekoslav Skledar

Prva asocijacija koja nas veže uz božićne blagdane je bogata trpeza prepuna omiljenih jela i slastica, pri čemu kuhanje postaje aktivnost broj jedan. Tih dana nonšalantno otkopčavamo ono gornje dugme na hlačama ili oblačimo što širu odjeću kako bismo opušteno mogli uživati u svemu što nam je nepcu milo.

Međutim, svim tim beskrajnim užitcima nerijetko prethodi i puno pripreme te sati provedeni za kuhinjskom radnom plohom, uz neprestano naviranje u pećnicu ili snažno miješanje raznih krema na štednjaku. Moramo priznati, taj nam dio nije pretjerano drag, stoga smo se ovih blagdana odlučili na pripremu slastica koje ćemo što bezbolnije iz ideje provesti u ukusno djelo.

Pri tome nam je glavni pomagač bio Dukat, koji je s nama podijelio svoja brza i fina rješenja za neodoljive blagdanske deserte. Zahvaljujući kremastom vrhnju kao glavnom sastojku u Dukat desertnim kremama, svega nekoliko jednostavnih koraka i par minuta pripreme dijelilo nas je od raskošne panna cotte, vrhunskog tiramisua i omiljene slastice oplemenjene umakom od vanilije. Evo kako smo ih mi pripremili.

Budući da ne možemo zamisliti dan bez kave, kao prva slastica na popisu našla se tiramisu krema u kombinaciji s podlogom od mljevenih piškota, digestive keksa i orašastih plodova. Prije same pripreme, Dukat Brzo & Fino krema Tiramisu mora biti dobro rashlađena, a potrebno ju je vrlo kratko miksati. Mi smo ju poslužili u visokim dekorativnim čašama, a prženi lješnjaci poslužili su nam za završnu dekoraciju. Ovaj desert idealno je poslužiti uz kratki talijanski espresso ili liker od kave.

U slučaju da želite raditi tiramisu u formi kolača, umjesto u čašama, napravite ga u za to predviđenom kalupu te ga ostavite da se dobro ohladi preko noći. Tiramisu kremu možete isprobati i kao sladoled, pri čemu ju je prije posluživanja potrebno zamrznuti te ju poslužiti u zdjelicama, a kako biste dobili vizualno lijepi desert, pomozite si grabilicom za sladoled. Ako pak u ovakvim desertima volite intenzivniji okus kave, u smjesu možete dodati šalicu espressa.

Miris jabuka i cimeta neizostavan je tijekom božićnih blagdana, a ovog je puta on ispunio našu kuhinju zahvaljujući sočnoj blagdanskoj štrudli s jabukama koju smo začinili mješavinom božićnih začina. Dinstane jabuke pomiješali smo s medom, cimetom i muškatnim oraščićima, a kako se ne bi radilo o klasičnoj štrudli, nakon pečenja smo ju prelili Dukat Brzo & Fino umakom od vanilije.

Ovaj fantastični umak možete koristiti u toploj ili hladnoj verziji, a osim kao preljev preko omiljenih slastica, može poslužiti i kao samostalan desert. Tako, primjerice, zagrijani umak od vanilije možete servirati u izdanju sočnog fonduea u koji ćete umakati voće po želji ili pak popularne sljezove kolačiće.

Iako nam je klasična panna cotta s voćnim preljevom jedan od slatkih favorita, ovih smo se blagdana odlučili za jednu sasvim drugačiju verziju. Riječ je o takozvanom Snickers izdanju, a u pripremi nam je kao glavni sastojak poslužila Dukat Brzo & Fino krema Panna cotta. Nakon kratkog zagrijavanja i miješanja, izlili smo ju u silikonske kalupe te ju 24 sata ostavili u hladnjaku da se dobro ohladi.

Ako volite egzotičnije okuse, u kremu se pred kraj kuhanja mogu dodati i listići kokosa ili kokosovog brašna, a mi smo ovaj put ubacili sitno sjeckani prženi neslani kikiriki. Pri završnom serviranju, ovaj smo desert obilno prelili preljevom od karamele.

Vjekoslav Skledar/TMG Creative

Fotografija: Vjekoslav Skledar
Food styling: Barbara Jazvić i Ana Galić (Studio ONNE)

Veliko hvala trgovinama Zara home, Oko stola i Lesnina na ustupljenim proizvodima za snimanje.


Sadržaj nastao u suradnji s Dukatom.