Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.
FOTO: Saša Ćetković
MIHAEL KESER SOLARNI PANELI-foto cetkovic

Sponzorirani sadržaj

U suradnji s

U suradnji s Energijom Naturalis

Isplati se i na kontinentu. Ova obitelj iz Dugog Sela ugradila je solare: 'Na njih ćemo puniti i auto'

Prema projekcijama na računima za struju uštedjet će 8400 kuna godišnje

Sponzorirani sadržaj

U suradnji s

U suradnji s Energijom Naturalis

Sponzorirani sadržaj Isplati se i na kontinentu. Ova obitelj iz Dugog Sela ugradila je solare: 'Na njih ćemo puniti i auto'

Prema projekcijama na računima za struju uštedjet će 8400 kuna godišnje

MIHAEL KESER SOLARNI PANELI-foto cetkovic
FOTO: Saša Ćetković

Godišnje sam samo na gorivo trošio oko 14.400 kuna, što bi se s inflacijom i kaosom na tržištu koje su izazvali pandemija i rat u Ukrajini samo povećavalo. Međutim, odlučio sam velikim troškovima za prijevoz stati na kraj. Lani sam prelomio i kupio električni automobil”.

Prisjetio se Mihael Keser trenutka u kojem se odlučio na zelenu tranziciju. Ovaj stručni specijalist menadžmenta unutarnje i međunarodne trgovine iz Dugog Sela bio je svjestan da taj pothvat iziskuje određeno ulaganje. Ali isto tako je znao da će mu se brzo isplatiti.

Spas u solarima

Primjerice, za punjenje automobila sada mjesečno izdvaja više od 90 posto manje nego što je odvajao na gorivo, odnosno sada mu troškovi za prijevoz iznose oko 400 kuna mjesečno.

Budući da je sve manje besplatnih punionica za električne automobile, odlučio je nastaviti svoju zelenu transformaciju i ove godine postaviti solarnu elektranu na krov svoje kuće.

Idealno rješenje

Za Mihaela Kesera solarna energija bila je idealan odgovor na njegove potrebe – primarno je to punjenje automobila putem priključka na kući, a sekundarno su to troškovi električne energije koju koristi u kućanstvu.

“Sada mi dolazi račun za struju, ako ne uzimamo u obzir trošak punjenja vozila, koji u prosjeku iznosi od 300 do 400 kuna. S punjenjem je oko 700 kuna. Projekcije koje sam dobio su da će mi sa solarnim panelima račun za električnu energiju biti oko nula kuna”, rekao je Keser dodajući da će s elektranom uštedjeti oko 8400 kuna godišnje.

Najviše struje odlazi na automobil

Struju trenutno ne koristi za grijanje, ali mu treba za sve ostalo: klima uređaj, perilicu suđa i rublja, hladnjak, škrinju, bojler, televizor… Zato se obratio kompaniji Energija Naturalis za pomoć oko realizacije postavljanja solarne elektrane koju oni rade po principu ključ u ruke.

“Grijanje je centralno plinsko, ali možda se i prebacim na grijanje na klimu do određenog dijela godine. Najviše mi struje odlazi na punjenje automobila, jedno punjenje automobila povuče električne energije kao da istovremeno radi 10 klima uređaja”, objasnio je naš sugovornik.

Čuvanje prirode

Osim što se korištenjem solarnih instalacija smanjuju računi, zahvaljujući njima ne ovisite o poskupljenjima energenata i čuvate okoliš s obzirom na to da je riječ o čistoj i obnovljivoj energiji.

Solarni paneli podižu vrijednost nekretnine, a prosječna elektrana u Hrvatskoj izravno smanjuje emisiju CO2 na godišnjoj razini za 1980 kilograma, što je kao da zasadite 180 stabala. Želite li izračunati koliko biste uštedjeli postavljanjem solarnih panela, možete provjeriti u kalkulatoru Energije Naturalis.

Krenuli početkom godine

Mihael i njegova četveročlana obitelj željeli su smanjiti životne troškove, a ekonomska situacija je ubrzala taj proces.

U veljači su se javili Energiji Naturalis koja je pokrenula i izradila projektnu dokumentaciju, organizirala montažu elektrane, zamjenu dvosmjernog brojila, ishodovala sve potrebne potvrde i dozvole… “Oni su sa svoje strane sve super i u roku riješili”, kratko je komentirao Keser.

Brzo se isplati

Investicija će mu se, kaže, isplatiti za 10 do 12 godina, ovisno o količini sunčanih dana i kretanju cijena energenata na tržištu. Ako će cijena energenata rasti, solari će mu se isplatiti i prije tog roka.

“Kad je oblačno vrijeme, logično, solarni se paneli ne pune 100, već 40 posto. Postoji i opcija kupnje baterija kojima se može skladištiti višak energije za vrijeme vrlo sunčanih dana i koristiti kasnije”, objasnio je ekonomist.

Svi dijelovi elektrane osigurani

Životni vijek njegovih panela je, dodaje, 25 godina, a na njegov postavljeno ih je devet. Svi su dijelovi solara osigurani, a na većinu se dobije i garancija od dva i pol desetljeća.

“Trebao sam ekipi iz Energije Naturalis dostaviti posljednjih 12 računa za struju iz čega su oni izračunali moju potrošnju i koliko će mi panela biti dovoljno. S time da su je za svaki slučaj uvećali za 20 posto. Svaka je kuća, naravno, individualan slučaj”, rekao je Keser.

Ako se ispostavi da ipak troši više nego što je predviđeno, u bilo kojem trenutku može naknadno dodati panele.

Montaža i čišćenje

Što se tiče same montaže prosječne elektrane, gotova je najčešće u roku od jednog dana, a ako se radi o većoj elektrani onda može potrajati i dva. Za održavanje je dovoljno čišćenje na godišnjoj ili pak kvartalnoj razini.

“Određene lokacije elektrana imaju tendenciju povećane akumulacije prašine i prljavih čestica u odnosu na ostale. Nagib foto naponskih panela te količina padalina kroz sezonu također igraju veliku ulogu pri procijeni rasporeda održavanja same elektrane. Na geografskom podneblju u kojem se nalazi Hrvatska održavanje i čišćenje u principu nije uopće potrebno. Naše podneblje ne sadrži višak čestica pijeska i ima dovoljan broj kišnih sati”, zaključuju uz Energije Naturalis.

SAVJETI ZA ENERGETSKE UŠTEDE U KUĆANSTVU

‣ Troškove možete smanjiti ugradnjom sobnog termostata koji će noću ili kad ste izvan kuće biti programiran na niže vrijednosti. Smanjenje temperature za samo jedan stupanj može uštedjeti do 5% energije
‣ Svaki stupanj iznad 20 stupnjeva može dodati i 10% na računu za grijanje
‣ Smanjenje temperature u domu na 10 do 16 stupnjeva prilikom izbivanja može smanjiti račun za grijanje i do 10%
‣ Novi kondenzacijski bojler smanjit će potrošnju plina i do 20% . Zato, ako ikako možete zamijenite stari konvencionalni bojler za novi
‣ Instalacija termostatnih ventila na radijatorima može uštedjeti od 5% do 10% troška za grijanje
‣ Dobro programirani termostat može uštedjeti i do 20% energije, a troškove grijanja smanjiti za od 5 do 10%
‣ Zbog neadekvatnih prozora može se izgubiti između 10% i 25% toplinske energije u domu
‣ Idealno bi bilo imati trostruka prozorska stakla, no ona nisu jedino rješenje protiv niskih temperatura
‣ Prozirnom folijom kojom inače zadržavate svježinu u hrani, možete zadržati toplinu u sobi. Prozore prekrijte slojem folije te ih pričvrstite za okvir. Tanki sloj zraka između stakla i folije ponaša se poput izolacijskog sloja koji će zadržavati topli zrak u prostoriji, a prozorsko staklo ga neće moći hladiti
‣ Sunčeva toplina tijekom sunčanog dana može zagrijati unutrašnjost doma i zamijeniti čak 12% energije za grijanje – zato dignite rolete i razmaknite zavjese tijekom dana
‣ U pravilu se savjetuje zatvarati vrata soba, osobito kad koristite tek nekoliko soba u domu i ako održavate različite temperature u svakoj sobi.
‣ Tuširanje i kuhanje zagrijavaju zrak u prostoriji koju koristite isključivo u tom trenutku, a kasnije ćete je napustiti. Otvorena vrata će omogućiti toplome zraku da se širi susjednom prostorijom i ostatkom doma te dodatno zagrijati prostor.
‣ Ne zaboravite otvoriti i vrata pećnice nakon što ste je koristili
‣ Smanjenje temperature tople vode u bojleru do 10 stupnjeva od uobičajene može rezultirati uštedom do 22% godišnje potrošnje energije
‣ Zamijenite obične žarulje sa žarnom niti sa LED (štednim) žaruljama. Koristite rasvjetna tijela manje snage i redovito ih čistite jer zaprljanost smanjuje njihov učinak
‣ Kupujte kućanske uređaje višeg energetskog razreda. Uređaji i rasvjetna tijela energetskog razreda A troše i do 40% manje energije od istih uređaja energetskog razreda D
‣ Zamijenite dotrajale kućanske uređaje s novima. S obzirom na razvoj tehnologije, novi uređaji su učinkovitiji u odnosu na one proizvedene prije 10-15 godina
‣ Temperatura čuvanja zamrznute hrane prosječno iznosi -18°C, a podešavanjem temperature za 1°C više možete smanjiti potrošnju energije i do 5%
‣ Ako je moguće, sušite rublje na zraku, izbjegavajte sušenje rublja u sušilicama
‣ Prilagodite veličinu posuđa količini hrane koju kuhate – priprema manje količine hrane u velikoj posudi znači veću potrošnju energije


Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Energia Naturalis.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više