Top odabir

Ovaj sjajan začin jača imunitet, ali samo ako se ispravno konzumira. Evo što trebate znati o njemu

Svoj protuupalni i antioksidacijski potencijal kurkuma duguje polifenolu kurkuminu

FOTO: Unsplash

Manje sunca i sunčanja će se nažalost, osim na izgled, odraziti i na cjelokupno zdravlje. Jedan od razloga je to što nedovoljna izloženost ultraljubičastim zrakama smanjuje sintezu vitamina D, što za sobom vuče pad imuniteta i eto nas nezaštićenih pred novom sezonom prehlada, viroza i upala.

Hladnije vrijeme, uz narušen imunološki sustav, mnogi osjete i u kostima, točnije u zglobovima pa uz prve jesenske kiše često postanemo skloniji uzimanju većih količina dodataka prehrani kako bi vratili narušenu ravnotežu organizmu. Ono u čemu se često griješi je način na koji se dodatke prehrani konzumira i kombinira.

Protuupalni antioksidans koji daje zdravlje i boju

Almagea

Jedan od najpoznatijih pripravaka za kojim posežemo u zimskim mjesecim i koji se nerijetko konzumira i kao začin jelima, je kurkuma. Karakterističnu žutu boju te svoj protuupalni i antioksidacijski potencijal, kurkuma duguje polifenolu kurkuminu, aktivnom sastojku iz skupine kurkuminoida. Problematičnost konzumacije kurkume krije se u tome što se kurkumin, ukoliko se ne konzumira na adekvatan način, vrlo brzo neiskorišten izlučuje iz organizma.

Dakle, bez obzira koliko često i u kakvim količinama se stavlja kurkumu kao začin u jelo i piće, to ne znači da je organizam dobio dovoljnu količinu kurkumina koja može isporučiti očekivane zdravstvene benefite. Kurkumin posjeduje široki spektar bioloških učinaka, poglavito protuupalno, antioksidacijsko, imunomodulatorno, pro-apoptotsko, antiproliferatorno, antimutageno, antikoagulantno, antibakterijsko, antimikotičko, antivirusno, hipotenzivno i hipokolesterolemičko djelovanje.

Nije topljiv u vodi i slabo se apsorbira

Almagea

Kurkuma se dobiva iz korijena istoimene biljke, lat. Curcuma longa, karakteristične za područje Indije i jugoistočne Azije. Može se pohvaliti dugom tradicijom primjene u Ayurvedskoj medicini gdje se koristi kao pomoć kod brojnih bolesti i stanja. Primjerice, koristi se kod reumatskih bolesti, raznih upalnih stanja, dispepsije, probavnih tegoba, prehlade, bolesti urinarnog trakta, kožnih bolesti, kao pomoć pri snižavanju povišene temperature te kao sredstvo za ubrzavanje cijeljenja rana.

Glavni razlog slabe apsorpcije kurkumina je to što nije topiv u vodi te je nestabilan u kiselom mediju želudca. No, istraživanja su pokazala da se bolji rezultati mogu postići primjenom novih formulacija kurkumina koje pozitivno utječu na njegovu apsorpciju i bioraspoloživost. Primjer takve formulacije, koja omogućuje značajno bolju bioraspoloživost i apsorpciju aktivnih sastojaka, nudi Almagea® CURCUMIN FORTE+. Ovaj dodatak prehrani sadrži poseban oblik solubilizata kurkumina u micelama koji ima čak 185 puta veću bioraspoloživost od nativnog kurkumina koji se konzumira direktno iz kurkume.

Sinergija s vitaminom D3 za cjelovitu zaštitu

Almagea

Upravo radi izvrsne bioraspoloživosti potrebne su relativno male doze za postizanje blagotvornog učinka. Almagea® CURCUMIN FORTE+ u jednoj kapsuli sadrži upravo taj poseban NovaSOL® Curcumin u efikasnoj dozi od 34,9 miligrama što odgovara primjeni 5800 mg nativnog kurkumina odnosno 292 grama praha kurkume. Uz patentiranu supstancu NovaSOL®, pod čijim imenom se nalazi visoko iskoristiv oblik kurkumina u micelama, Curcumin Forte+ sadrži i dobro nam poznati vitamin D3.

Kurkumin i vitamin D sinergijski djeluju na imunitet pa se zato preporučuju različitim populacijskim skupinama kojima je potrebna nutritivna podrška imunološkom sustavu. Posebne Licaps® kapsule, koje su odlika svih Almagea dodataka prehrani, štite aktivne sastojke od kisika i vanjskih utjecaja čime se smanjuje oksidacija, razgradnja, hidroliza i popratne negativne reakcije sastojaka. Sama kapsula ne sadrži otapala, konzervanse, gluten, škrob, plastifikatore, alergene i GMO sastojke.


Sadržaj nastao u suradnji s Almageom.