FOTO: Saša Ćetković

Posjetili smo vinski bar na Vrbanima koji nudi rijetka svjetska vina. U ponudi imaju i boce od 18 litara

Ondje se može i nešto pojesti, ali i u čašici uživati uz dobru cigaru

Posjetili smo vinski bar na Vrbanima koji nudi rijetka svjetska vina. U ponudi imaju i boce od 18 litara

Ondje se može i nešto pojesti, ali i u čašici uživati uz dobru cigaru

FOTO: Saša Ćetković

Uživanje u kvalitetnom piću postao je novi stil života nakon pandemije – spremniji smo uložiti više i počastiti se dobrom čaša vina. Nakon što su ukinute zabrane, ljudi su se vratili u barove, pa tako mnogi prozivaju 2023. godinom vinskih barova.

Ni Zagreb, prema svemu sudeći, nije izuzetak u toj statistici. U mladoj i urbanoj okolini na Vrbanima smjestio se tako šarmantan vinski bar u sklopu vinoteke Wine and friends koja u ponudi ima 2000 različitih etiketa. Iza brenda stoje Daniel Bilobrk i Marko Banićević koji su nas proveli kroz svoju priču.

“Prvo smo otvorili vinoteku, a zatim smo gledali kako napraviti dodatnu vrijednost. Naš primarni biznis je veleprodaja – kotiramo među top tri distributerske kuće u Hrvatskoj, a ideja je bila da imamo veliki showroom. Vino je živa tvar”, objašnjava Banićević.

Otvaranje terase je uvelike proširilo kapacitet Wine and friendsa Saša Ćetković

Proširili su se i na terasu

Bar je otvoren u prosincu 2022. godine, a šest mjeseci nakon otvorili su i veliku terasu, s kojom imaju ukupno 95 komotnih mjesta. Nit vodilja u cijelom projektu bila je povezati ljude i pružiti im sigurnu atmosferu u kojoj se mogu međusobno povezati.

Tako imaju i sharing stolove gdje više ljudi može sjediti zajedno, iako se ne poznaju. S istim ciljem srijedom organiziraju vinske radionice koje koštaju od 35 do 50 eura, ovisno o tome što se nudi. Ponedjeljkom i utorkom imaju radionice s cigarama, a u planu im je uvesti i sushi večeri, dok su kroz deveti mjesec imali gin večeri.

U njihovoj ponudi se, osim vina čije se cijene kreću od osam eura pa do 1000 eura, nalaze i cigare, razni poklon paketi te sav pribor za posluživanje i konzumiranje vina.

Otvaranjem terase počeli su raditi i ujutro te posluživati bruncheve. Tako u jutarnjim satima na sunčanoj terasi na Vrbanima možete uživati u tortilja tostu, gourmet sendvičima i granolama koje sami rade.

Naglasak je na vrhunskoj usluzi

Uz vrhunske proizvode, naglasak stavljaju i na vrhunsku uslugu. Tako će vas posluživati ljudi koji su educirani o vinu, a kojima je glavni cilj prenijeti vam znanje. Slična atmosfera stvara se i na vinskim radionicama, kada imaju interaktivne prezentacije kolega vinara.

Sam ugođaj bara i vinoteke, kroz koju se posjetitelji mogu slobodno kretati i odabrati svoje vino, stvara okruženje u kojem nijedno pitanje nije glupo pitanje, već se potencira otvaranje vinske debate. Na svakoj radionici sudjeluje druga vinarija, a cilj je približiti proizvode kupcima.

Jedinstvena je i opcija posluživanja vina iz vinoteke, uz nadoplatu od 13 eura. U to je uključena usluga rashlađivanja vina za pet minuta, prezentacija konobara i uživanje u profesionalnim čašama. Ljudi tu uslugu koriste toliko često da su počeli razmišljati i o posluživanja vina koja nisu kupljena kod njih.

Bar, koji radi od ponedjeljka do subote od osam do 23 sata, koncipiran je kao svojevrsni produžetak vinoteke, pa se tako njihova vinska karta mijenja svaki mjesec kako bi ljudi mogli probati što više vina.

Bar je otvoren u sklopu vinoteke Saša Ćetković

Ekskluzivan uvoz rijetkih vina

Njihova ponuda pokriva oko 95 posto hrvatskih vinarija, pa tako možete naći vinske klasike kao što su Krauthaker, Enjingi, Zlatan Plavac, Coronica te Kabola, ali i moderne vinare poput Bertoša, Fakina, Tomaza, Bastiana i Jakovca.

Imaju i ekskluzivan uvoz poznatih primjeraka iz Francuske, Španjolske i Argentine kao što su Catena Zapata, jedna od najvažnijih južnoameričkih vinarija u povijesti vinogradarstva i Marques de Riscal, najpoznatija vinarija španjolske vinske regije Rioja.

Obje proizvode vrhunska vina svjetskog glasa koja su se tek prije nekoliko godina pojavila na hrvatskoj vinskoj sceni.

“Postoje ljudi koji su ozbiljni poznavatelji vina, a u vinskom biznisu se nikad ne može znati dovoljno – potrebno je svaki dan učiti. Ima i kolekcionara vina koji žele imati određena vina iz određenih godina, oni koji i doma i u društvu žele postići ugled koji referiraju kroz vino”, objašnjava nam Banićević.

Na detaljima se gradi priča

Naš sugovornik govori da su veliku pozornost posvećivali detaljima, počevši od samog dizajna interijera koji su realizirali u suradnji s tvrtkom Union Drvo. Zanimljiv interijer su upotpunili, primjerice, fora stvarima kao što su propeler aviona koji im je poklonio Saša Senjković, prijatelj i vinar s Brača.

Oko kompletnog koncepta im je pak pomogao poznati hrvatski sommelier, Mladen Livaja. S njime su posjetili Italiju kako bi pronašli inspiraciju za bar.

Livajin najveći doprinos je bio vezan za ponudu i prezentaciju hrane. Primjerice, dao je sugestiju za brunch, ali i talijansku platu koja im je uvjerljivo najprodavanija u ponudi. Sadrži delikatese poput talijanskog pršuta, sira i maslina.

Meni bara stalno se modificira kako ne bi postali dosadni, ali baza ostaje ista. Sada razmišljaju i o tome da počnu posluživati sushi, a prilikom svih odluka paze na trendove i povratnu informaciju gostiju.

U ponudi imaju preko 2000 različitih etiketa Saša Ćetković

Ekskluzivni pokloni samo su dio ponude

Još neke od usluga koje nude svojim klijentima su i slaganje vinskih karta, a tu najviše surađuju s restoranima i hotelima. Predlažu vina za njihove jelovnike, a nude i edukacije – kako se poslužuju te kako ih mogu predstaviti gostima.

Zanimljiva usluga je i usluga printanja personaliziranih etiketa na određenim bocama, što može biti napravljeno u roku od jednog dana. Ljudi se često odlučuju na taj potez kad su u pitanju pokloni.

“Nedavno smo radili poklon za krstitke koji će se otvoriti kroz 18 godina, odnosno kada dijete postane punoljetno. To radimo i na bocama većeg formata, od tri, šest, devet i 18 litara”, objašnjava Banićević.

Zanimljivi počeci

Iza zanimljive priče ovog projekta krije se vinska priča samog Banićevića koji je u biznis upao 2014. godine. Tada je počeo raditi kao prodajni savjetnik u vinariji Krauthaker u Kutjevu, a ubrzo je upoznao i svoje sadašnje partnere, no uvijek se rado sjeti vlasnika koji ga je gotovo svemu naučio.

“On je prije svega čovjek, jedan veliki gospodin koji često dođe i posjeti našu vinoteku”, naglašava Banićević.

Uz ovaj topli prostor koji odaje atmosferu dnevnog boravka gdje želite popiti čašu konjaka i zapaliti dobru cigaru, Banićević ne isključuje opciju širenja – možda u Zagrebu, ali možda i negdje drugdje u Hrvatskoj.

Dobitna kombinacija su čaša dobrog pjenušca i cigare Saša Ćetković

Sadržaj nastao u suradnji s Wine and friends.