Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

u suradnji s Konzumom

Razgovarali smo s OPG-ovcima o novim načinima plasmana domaćeg voća i povrća te kako su pronašli put do našeg stola

Zahvaljujući inicijativi "Najbolje iz Hrvatske" proizvodi malih proizvođača više nisu dostupni samo lokalno već diljem Hrvatske

FOTO: TMG Creative

U vrijeme pandemije koronavirusa mnoge stvari u našim životima su se promijenile, a svakim danom „novo normalno“ – popuštanjem mjera Stožera Civilne zaštite – postaje neka nova rutina svakodnevice koje se tek usvaja. To se, između ostalog, tiče i nabavke svježih namirnica za koje nam je postalo itekako važno tko ih je i gdje uzgojio. Jer oduvijek je bilo esencijalno važno hraniti se domaće, zdravo i kvalitetno.

Kada smo već kod domaćeg, jedna od posljedica pandemije jest i to što se vikend odlazak na tržnicu zamijenio nekim drugim načinima kupovine domaćih namirnica: pretraživanjem ponuda na online tržnicama, beskontaktnim dostavama iz OPG-ova na kućna vrata ili, pak, kupovinom prema strogim pravilima sigurnosti – ograničen broj kupaca koji istovremeno kupuju u dućanu, dezinfekcijska sredstva, pleksiglas ograde na blagajnama – u prodajnom lancu na čijim se policama nalaze proizvodi domaćih proizvođača voća, povrća, mesa i ribe. Ono što je, zapravo, najvažnije jest prilagoditi se novonastaloj situaciji, izvući najbolje usprkos ograničenjima.

Upravo se jedna takva hvalevrijedna stvar dogodila OPG-ovcma, malim hrvatskim proizvođačima voća, povrća, mesa i ribe. Zahvaljujući projektu “Najbolje iz Hrvatske“ Konzum je osigurao malim domaćim proizvođačima – koji su svoje proizvode dosad nudili uglavnom u lokalnim zajednicama – dodatna mjesta na svojim policama diljem Hrvatske. Ta je incijativa, izgleda, urodila plodom. U prvom tjednu suradnje od domaćih malih proizvođača Konzum je otkupio oko 70.000 komada salate, 18.000 kg blitve, 5.000 kg poriluka, 5.000 kg peršina i 1.300 kg mladog luka…

Kako to točno funkcionira? U suradnji PIK Vinkovci i Konzuma! Naime, otkup se vrši preko PIK Vinkovci koji imaju iznimno dobru i korektnu suradnju s više od 500 kooperanta godišnje s područja istočne Slavonije kao i cijele Hrvatske s jasnim ciljevima – isporuka kvalitetnih domaćih proizvoda svim kupcima, naglašavanje važnost kupnje hrvatskih proizvoda, usmjerenje na samodostatnost nacionalne i lokalne proizvodnje te jačanje domaćih lanaca opskrbe.

Naime, među ključnim poljoprivrednim kulturama koje PIK Vinkovci otkupljuje od malih poljoprivrednika našle su se lubenice, kupus, krumpir, dilja, krastavac, salata, kelj, poriluk, rajčica, kao i jabuke, tikvice, grožđe, patlidžan, šparoge, peršin, blitva, luk, paprika, ali i ostale kulture.

Iskustva OPG-ovaca

Dakle, novi su se dobavljači pridružili grupi od preko 4000 poljoprivrednika i OPG-ovaca s kojima Konzum već uspješno surađuje, pa su ove brojke iz dana u dan sve veće. Što to zapravo znači svima nama koji kupujemo u Konzumu? Da su nam obroci pripremljeni od provjerenih domaćih namirnica vrhunske kvalitete.

S druge strane, što inicijativa “Najbolje iz Hrvatske“ znači domaćim proizvođačima? To smo provjerili na primjerima dva OPG-a: jednog iz Bjelovarsko-Bilogorske županije i jednog iz Vukovarsko-srijemske županije iz kojih na police Konzuma stižu šparoge, batat i češnjak.

Poduzetništo bazirano na zemlji

Na krajnjem istoku Hrvatske, u općini Nijemci, nalazi se OPG Tomislav Kampić. To je vrlo važan podatak za sve one koji u Konzumu najčešće posežu za batatom, šparogama i češnjakom. “U početku sam na otprilike 10 hektara zemlje uzgajao ječam, pšenicu, kukuruz i soju, a danas sam proizvodnju proširio na 12 hektara zemlje i uzgajam batat, šparoge i češnjak. Bilo mi je iznimno važno odabrati one kulture koje se mogu saditi na manjoj površini, a koje će mi osigurati veću zaradu“, kaže Tomislav koji je svoj OPG osnovao 1998. godine te dodaje: “Obzirom da su u Slavoniji danas rijetki uspješni primjeri industrijske proizvodnje te se poduzetništvo u dobroj mjeri bazira na sadnji i zemlji, otvaranje OPG-a bio je logičan korak.”

Tomislav je ljubav prema poljoprivredi naslijedio od oca koji je bio poljoprivrednik, a na imanju radi uglavnom sam uz povremenu pomoć supruge i djeteta.

“S Konzumom uspješno surađujem već četiri godine i nadam se da će se ta suradnja na obostrano zadovoljstvo nastaviti i nakon ove krize. Moram biti zadovoljan jer nemam kredita ili bilo kakvih drugih zaduženja, a imam sreću da mi ove okolnosti nisu utjecale na proizvodnju i prodaju jer iza mene ipak stoji velik i korektan partner koji otkupljuje sve što proizvedem uz redovito plaćanje. Za mene i moju obitelj to je velika stvar jer nam pruža sigurnost i jamči miran život na čemu smo beskrajno zahvalni“, priča Tomislav koji smatra da će budućnost poljoprivrede u Hrvatskoj najviše ovisiti o svijesti naših ljudi kada je riječ o kupnji domaćih proizvoda te naravno podršci države kako bi se potaknulo otvaranje sve većeg broja OPG-ova. “Ključno je da država zastupa interese svojih građana smanjujući lance distribucije i osiguravajući brži protok robe“, zaključuje Tomislav Kampić.

Bjelovarska šparoga

Slična uspješna priča krije se i iza OPG-a Kuček osnovanog 2016. godine u mjestu Stara Plošćica u Bjelovarsko-Bilogorskoj županiji. “Na dva hektara zemlje uzgajamo isključivo zelenu šparogu i to nam je jedina djelatnost. Uvidjeli smo da se trend proizvodnje mijenja i da umjesto klasične sadnje žitarica našu zemlju možemo bolje i efikasnije iskoristiti. Ta se procjena i odluka u ove četiri godine pokazala u potpunosti ispravnom“, kažu iz OPG-a Kuček.

Osim situacije s koronavirusom ovo proljeće ni vremenske prilike im nisu išle na ruku. Na svu sreću šparoga je žilava biljka i može odoljeti mnogim nepogodama, pa OPG-u Kuček niti mraz nije pokvario berbu. No, uvođenjem mjera o zabrani rada hotelima i restoranima, koji su njihovi najveći kupci, počeli su si postavljati pitanja kakva će im biti prodaja.

“Na našu sreću u tom trenutku pojavio se Konzum, koji se ponudio otkupiti naš kompletan urod šparoga. Upravo činjenica da netko velik poput Konzuma stoji iza vas, da cijeni vaš trud, rad i odricanje, omogućio nam je da sa smiješkom i bez pritiska nastavimo s našim redovitim obvezama. Za nas je to velika stvar i beskrajno smo zahvalni“, kažu iz OPG-a Kuček nadodajući: “Kad je riječ o budućnosti poljoprivrede u Hrvatskoj, ono što mogu iz dosadašnjeg iskustva sa sigurnošću reći je da će svatko tko se odluči na proizvodnju kvalitetnog voća i povrća pronaći svoje mjesto na tržištu.“

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više