U suradnji s
U suradnji s Petrolom

Zovu ga ultimativnim nožem, nastao je u Japanu, a slavni kuhari ga obožavaju. Znamo gdje ga pronaći

Odlikuje ga fleksibilnost i svestranost, a uspješno rješava svaki kuhinjski zadatak

FOTO: TMG CREATIVE

Obožavani nož mnogih kuhara svakako je onaj koji spada u najpopularnije japanske tipove noževa – punim imenom, santoku bocho nož, što u prijevodu znači ‘tri namjene’ ili ‘tri vještine’. Naziv se odnosi na raznolikost namirnica u čijoj pripremi ga možemo koristiti, ali i na zadatke koje može obavljati.

Posebno ga karakteriziraju udubine duž oštrice koje sprječavaju lijepljenje hrane za metal, a izvorno je nastao u Japanu, 40-ih godina prošloga stoljeća, prvenstveno inspiriran potrebom za svestranim i fleksibilnim nožem. Naime, ondje se tradicionalno gyuto nož koristi za meso, nakiri za povrće, a deba za ribu, dok je santoku kreiran da bude koristan za sve kuhinjske poslove i namirnice.

Danas se u Japanu najviše koristi u pripremi ribe ili sushija, no velika, široka oštrica može se koristiti i za prebacivanje nasjeckane hrane s daske u posudu. Oštrica i drška u većini slučajeva dizajnirane su tako da rade u harmoniji, usklađivanjem širine i težine oštrice, s težinom vrha i drške noža.

Santoku nož

Lakša priprema hrane

Uz santoku nož, ako želite uspješno spremati ukusna jela, trebaju vam još i svježe namirnice, dobra volja i malo početnog znanja, ali i ostale vrste vrhunskih noževa.

Neovisno o tome bili kuhar amater ili profesionalac s dugogodišnjim iskustvom, uz kvalitetne noževe priprema hrane je lakša, brža i sigurnija, ali s toliko različitih noževa na tržištu, pronaći onaj koji odgovara vašim potrebama može biti težak zadatak.

Nož odaberite sukladno namjeni

Bez pravog znanja, često se dogodi da odabiru noža ne pridajemo dovoljno pažnje pa kupimo onaj koji nam se oku najviše svidi ili nam se čini najpraktičnijim. Zato se često nađemo u situaciji da u ladici imamo bezbroj noževa od kojih učestalo koristimo jedan ili dva.

Kako bismo doskočili tom problemu, odlučili smo istražiti koji su noževi korisni za koju kategoriju namirnica, na što je sve potrebno obratiti pozornost tijekom pronalaska onog pravog, ali i zašto je važno investirati u kvalitetu.

Shutterstock

Oštar nož sigurniji je za korištenje

Neovisno o vrsti noža, kod svake je najvažnije da bude oštar. Sigurniji je i učinkovitiji za korištenje, reže pod manjim pritiskom, omogućuje pravilnu pripremu i serviranje svih vrsta namirnica, bilo to meso, povrće ili nešto treće. Tupi noževi mogu uništiti namirnicu, ali i dovesti do nepotrebnih ozljeda.

Važan je i materijal oštrice, njen oblik i veličina, a sve to, iako ne smatramo bitnim, u konačnici itekako može utjecati na oblik, teksturu, ali i okus jela koje pripremamo. S obzirom na to, izdvojili smo nekoliko noževa koji bi se trebali naći u svakoj kuhinji.

Trebaju se naći u svakoj kuhinji

Klasični kuharski nož jedan je od najpotrebnijih. Zakrivljena, široka oštrica omogućuje mu ljuljanje na dasci za rezanje, što ga čini savršenim alatom za sjeckanje i rezanje puno povrća odjednom. Široko stražnje područje znači da može izdržati veći pritisak tijekom intenzivnog rada sjeckanja, što je korisno za obradu deblje ili tvrđe hrane poput krumpira, luka ili pastrnjaka.

Zatim slijedi univerzalni ili takozvani uslužni nož. Dijeli mnoge kvalitete s kuharskim nožem, manji je i tanji, ali može biti koristan alat pri radu s manjim namirnicama, budući da omogućuje preciznije rezanje. Dakle, kada je kuharski nož prevelik za određeni zadatak, ovaj će biti idealan.

Lijevo: kuharski nož; desno: univerzalni nož

Savršeni za delikatne zadatke

Guljenje voća ili povrća zna biti prava muka, no uz nož za guljenje koji ima kratku, tanku oštricu sa šiljastim vrhom, ovaj će posao biti puno jednostavniji. Koristan je kod tvrđih namirnica, a istovremeno je dovoljno pokretljiv za obavljanje delikatnih zadataka poput sjeckanja na vrlo male komade ili pak uklanjanja sjemenki.

Kako je kruh jedna od namirnica koja se često nađe na dnevnom meniju, za odličan doručak ili užinu pobrinut će se nož s dugačkom nazubljenom oštricom, koji je savršen za rezanje svježe pečenog kruha i hrskave korice. Mali žlijebovi na oštrici omogućavaju rezanje mekših tekstura bez dodatnog mrvljenja, zbog čega je, osim za kruh, ovaj nož pogodan i za rezanje mekanih kolača i peciva.

Lijevo: nož za guljenje; desno: nož za kruh

Za sve obožavatelje mesnih jela

Poseban nož za meso namijenjen je za pripremu i rezanje svih vrsta mesa, a njegova duga, tanka oštrica koristit će za posluživanje savršeno ujednačenih komada mesa, pogotovo kada je riječ o peradi, svinjetini, janjetini ili govedini.

S druge pak strane, razne vrste odrezaka i ostalo meso s roštilja zahtijevaju drugu vrstu noža – manje veličine, no s izrazito čvrstim i oštrim nazubljenim rubovima pogodnim za rezanje debljih komada mesa te oblikovanim ručkama za maksimalnu udobnost i držanje.

Lijevo: nož za meso; desno: set noževa za odreske

Vrijeme je za nove kulinarske priče

Sve ove vrste noževa možete pronaći i na Petrol i Crodux benzinskim servisima, na kojima od 3. listopada 2022. do 23. siječnja 2023. godine traje posebna akcija. Naime, uz prikupljanje naljepnica do kojih možete doći i putem digitalne aplikacije ‘Na putu’, po promotivnim cijenama moguće je nabaviti francuske noževe vrhunske kvalitete brenda Fontignac.

Ovaj brend već godinama zauzima posebno mjesto u francuskoj kulinarskoj kulturi, a u izradi svojih proizvoda ostaje vjeran svojim korijenima te poštuje nasljeđe i tradiciju. Danas, noževi Fontignac nude suvremenu interpretaciju klasičnih noževa te predstavljaju savršen kuhinjski pribor kako za profesionalne, tako i za amaterske kuhare.

Detaljne informacije o akcijskoj ponudi, cijenama i načinu prikupljanja naljepnica možete pronaći ovdje.


Sadržaj nastao u suradnji s Petrolom.