Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Pitanje zdravlja

Pitanje zdravlja Broj pušača ne pada, a prvu cigaretu klinci zapale s 13 godina. Hrvatska liječnica otkriva što treba mijenjati

Potrebna je sustavna edukacija, osobito mladih te regulacija alternativnih proizvoda poput e-cigareta, kaže dr. Vjekoslava Amerl Šakić

A woman smokes a cigarette in a bar's terrace in Valencia on August 13, 2020. - A ban on smoking on streets and restaurant terraces when social-distancing cannot be guaranteed came into effect today in Spain's northwestern region of Galicia, with other areas mulling similar restrictions to curb the spread of the coronavirus. (Photo by JOSE JORDAN / AFP)
FOTO: AFP

Hrvatsko društvo je sklono ovisnostima: u tome nismo usamljeni, ali, za razliku od drugih zemalja, ne činimo dovoljno u rješavanju tog problema.

Nedavno je eksponiran problem sve većeg korištenja e-cigareta u hrvatskim školama koji je u fokus javnosti vinulo istraživanje ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs – ESPAD), koje se od 1995. provodi u tridesetak europskih zemalja, a koje je pokazalo da svaki deseti školarac, odnosno školarka koristi e-cigarete.

Mladi lako dolaze do cigareta i alkohola

Isto istraživanje je pokazalo kako je 24 posto mladića i 20 posto djevojaka prvu cigaretu zapalilo s 13 godina, te da svaki peti učenik redovito puši cigarete, po čemu smo 2. najgori u Europi. Prema spomenutom istraživanju, 7 posto hrvatskih učenika redovito pije, i tu smo 9. najgori u Europi, dok smo po epizodama jakog pijenja 6. najgori u EU.

Također, svaki deseti učenik puši marihuanu, a po toj smo se statistici svrstali među 10 najgorih, dok smo prema zlouporabi drugih psihoaktivnih supstanci među 5 najgorih zemalja u Europi. Ono što najviše zabrinjava je dostupnost spomenutih supstanci– mladi u Hrvatskoj lako dolaze do cigareta, alkohola i droga te smo i po tome daleko lošiji od europskog prosjeka.

Broj pušača godinama je konstantan

U Hrvatskoj je, unatoč naporima koji se ulažu u borbu protiv pušenja, broj pušača već godinama konstantan te se kreće oko 900.000. Istovremeno, imamo jedan od najstrožih zakona u EU u kontekstu novih duhanskih i nikotinskih proizvoda, poput e-cigareta i grijanih duhana, koji te proizvode izjednačava s cigaretama i zabranjuje bilo kakvu komunikaciju tih proizvoda, pa i liječnicima.

“Istraživanje koje je agencija SmartUp provela u svibnju 2022. pokazalo je da većina pušača cigareta smatra da alternativni proizvodi nisu manje štetni od cigareta, odnosno da njih 25 posto te proizvode smatra manje štetnima. U isto vrijeme, djeca i mladi pod utjecajem nekontrolirane promocije te proizvode smatraju potpuno neštetnima”, kazali su iz Udruge korisnika osobnih isparivača CROHM.

U udruzi smatraju da takva regulacija nije adekvatna zato što ne dopušta informiranje onih kojima su ti proizvodi namijenjeni, a to su odrasli pušači koji žele prestati pušiti, dok istovremeno ostavlja mlade na milost i nemilost neadekvatnih izvora informiranja na digitalnim kanalima.

No, što kaže znanost? U najnovijoj reviziji dosadašnjih znanstvenih radova o smanjenoj štetnosti i učinkovitosti e-cigareta u prestanku pušenja (revidirano je 61 istraživanje na uzorku od 16,759 odraslih pušača), koju je krajem prošle godine izradio Cochrane, stoji da se s umjerenom sigurnošću može reći da su e-cigarete učinkovitije u odvikavanju od pušenja od postojećih terapija poput nikotinskih flastera.

Važni koraci u smanjenju štete

“Imamo zakonsku zabranu prodaje duhanskih proizvoda mlađima od 18 godina, no prema podacima ESPAD-ova istraživanja je evidentno da se ta zabrana ne provodi u cijelosti. Zakon, nažalost, ne funkcionira. Mladi su snalažljivi i oni će, u konačnici, pronaći nekog odraslog tko će im kupiti cigarete”, napominje obiteljska liječnica dr. Vjekoslava Amerl Šakić, članica Nacionalnog povjerenstva za borbu protiv pušenja.

Kao članica KoHOM-a, najveće udruge obiteljskih liječnika, dr. Amerl Šakić zalaže se za kvalitetniju regulaciju tih proizvoda.

“Prvenstveno nam je, kroz javnozdravstvene kampanje, potrebna edukacija kako bismo mlade spriječili da uđu u taj svijet. No, potrebna nam je i bolja regulacija kako bismo bili sigurni da imamo ispravne i standardne proizvode na tržištu za one za koje su ti proizvodi namijenjeni, a to su u ovom slučaju odrasle osobe”, dodaje naša sugovornica.

Nikotin negativno utječe na mozak mladih

“Nijedan oblik duhanskog proizvoda, pa ni e-cigareta nije za mlade. Nikotin ima snažno negativan utjecaj na mozak mladih osoba”, ističe dr. Amerl Šakić.

Za odrasle pak postoje manje štetna, alternativna rješenja poput e-cigareta. “Kod e-cigareta, primjerice, nema sagorijevanja, nema dima pa tako nema ni pasivnog pušenja. Izbjegava se grijanje, a samim time i opekline glasnica te grla koje su prisutne kod pušenja klasičnih cigareta”, kaže liječnica ističući da bi i e-cigarete, ako osoba nikako ne može prestati pušiti, trebalo uzimati ograničeno.

Svako smanjenje štete je korisno

Za razliku od mnogih nikotinskih nadomjestaka, kaže, e-cigareta ima i ritualni moment koji imitira klasično pušenje, ali je taj ritual manje štetan, osobito za one u pušačevoj okolini, dodaje naša sugovornica. Također, proveden je i niz istraživanja čiji rezultati upućuju na to da su e-cigarete jedan od najučinkovitijih načina prestanka pušenja.

“Svako smanjenje štete je korisno, a taj pristup Hrvatska još uvijek ignorira. Razlike između klasičnih cigareta i drugih duhanskih proizvoda u nas se ne prepoznaju. Odrasli pušači kojima treba efikasno sredstvo za odvikavanje nemaju nikakve informacije o tim proizvodima i ostavljamo ih bez ikakve sustavne pomoći”, kaže pa zaključuje:

“Ipak, najmanje štetno je nepušenje, a u tome mogu pomoći i obiteljski liječnici koji će osobi pružiti podršku i savjete te joj olakšati put prema tom cilju.”

Roditelji su djeci prvi idoli

A zašto djeca kreću s eksperimentiranjem, bez obzirna na to je li riječ o nikotinu ili drugim sredstvima ovisnosti? Uz rano eksperimentiranje i vršnjački pritisak, u ranom usvajanju takvih navika značajnu ulogu ima i oponašanje odraslih, osobito roditelja koji su djeci prvi role modeli u životu.

“Djeca i mladi uče primjerom, bez obzira na to je li riječ o obitelji ili o okruženju u kojem se svakodnevno kreću, jednostavno imaju idole koje oponašaju, a dobrim dijelom to rade i da bi bili prihvaćeni u društvu”, govori nam dr. Amerl Šakić.

Od pasivnog pušenja do niza bolesti

Budući da djeca uče promatrajući roditelje, postavlja se pitanje – gdje roditelji griješe? “Prvenstveno, roditelji ne bi smjeli pušiti. Ako i puše, kada žena poželi trudnoću, oba bi roditelja trebala prestati pušiti. No, ako ne ustraju u nepušenju, onda ne bi smjeli pušiti u blizini djece zato što tako stvaraju pasivne pušače”, dodaje naša sugovornica.

Liječnica Amerl Šakić na to posebno apostrofira kako se pasivnim pušenjem riskiraju opasne bolesti pa su djeca čiji su roditelji pušači sklonija razvoju astme, bronhitisa i upala pluća te imaju smanjeni kapacitet pluća.

“Tog sekundarnog efekta primjerice, nema kod upotrebe alternativnih proizvoda poput e-cigareta, grijanih duhana i nikotinskih vrećica, pa je i to značajna korist tih proizvoda za odrasle pušače i njihove obitelji”, tvrdi.

Edukacija kreće u obitelji

No, kako sve ranijem eksperimentiranju stati na kraj? Kada uđu u fazu razvoja, posebice u pubertet, djeci bi trebalo usaditi pravilne vrijednosti, ističe naša sugovornica.

“Kada i ako djeca počnu pušiti, onda bi trebalo pokušati tome zajednički stati na kraj. Naravno da roditelji nepušači u startu imaju jači autoritet po tom pitanju. Problem je što roditelji pušači u tim situacijama – popuštaju djeci”, dodaje liječnica.

Zato bi edukaciju o nepušenju trebalo proširiti na cijelo društvo, govori, a potrebna je i primjerena regulacija koja na ispravan način tretira različite proizvode te inzistira na njihovom nadzoru i puno jačoj kontroli u distribuciji tih proizvoda na tržištu.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više