Recepti za osobe koje zbog liječenja raka imaju problem s ranicama u ustima
Recepte je sastavio tim nutricionista iz Savjetovališta za prehranu KB Dubrava
![](https://images.telegram.hr/D4SApArkBbkeWi2AUVD9cZXMURIgplHPJRs12-D9KVA/preset:single1/aHR0cHM6Ly93d3cudGVsZWdyYW0uaHIvd3AtY29udGVudC91cGxvYWRzLzIwMjMvMDIvc2h1dHRlcnN0b2NrLTExODE4ODMwMjIuanBn.jpg)
Kemoterapija te zračenje glave ili vrata kao nuspojavu mogu imati stvaranje ranica, odnosno sitnih gnojnih porezotina (afta). Kod nekih pacijenata terapija za liječenje raka uzrokuje i osjetljivo i bolno zubno meso. Stanje usne šupljine se najčešće poboljša kada bolesnik završi s primanjem terapije.
Tim nutricionista iz Savjetovališta za prehranu Kliničke bolnice Dubrava sastavio je popis hrane koju bi trebalo uvesti u prehranu, ali i izbaciti iz prehrane kad se tijekom liječenja raka pojave problemi s ranicama u ustima.
Hrana koja se preporučuje:
- mljeveno, kosano meso i riba
- složenci i variva
- mlijeko i mliječni proizvodi
- namočeni kruh
- kuhane žitarice
- pahuljice namočene u hladnom mlijeku
- tjestenina i riža u umaku
- kuhano ili miksano voće i povrće
- prirodni voćni sokovi
- sladoled, sorbet, puding
Hrana koju bi trebalo izbjegavati:
- meso i riba u komadu
- suhomesnati proizvodi
- suhi tost, tvrda peciva, suhi krekeri
- limun, naranča, grejp, ananas, banane
- ukiseljeno povrće
- gazirana pića
- keksi, kolači, dvopek
- grickalice (čips, krekeri)
- jaki začini (curry, chili, klinčići, ljuti umaci, papar, paprika)
Uz savjete za onkološke pacijente koje možete pronaći ovdje, donosimo recepte za osobe koje zbog liječenja raka imaju problem s ranicama u ustima.
Prirodni kašasti sokovi
Sastojci:
- 200 ml soka od naranče
- 120 g breskve ili jabuke ili kruške
- 100 g banane
- 15 g peršinovog lista
Priprema: U sokovnik stavite sve sastojke. Po želji dodajte malo đumbira, pola limete i vode.
Juneće meso s rižom i mrkvom
Sastojci:
- 90 g junećeg buta
- 60 g riže
- 25 g mrkve, povrće za juhu
- 5 g (1 čajna žličica) suncokretovog ulja
- peršin i celer list
- sol
Priprema: Junetinu kuhajte kao za juhu, a u drugoj posudi skuhajte rižu. Nakon što je gotovo junetinu, rižu i povrće iz juhe pomoću štapnog miksera ili blendera usitnite dok ne bude kašasto. Prema potrebi razrijedite s juhom.
Piletina s krumpirom i brokulom
Sastojci:
- 150 g pilećeg mesa
- 150 g brokule
- 200 g krumpira
- 10 g (2 čajne žličice) maslinovog ulja
- peršin i celer list
- sol
Priprema: Skuhajte pileću juhu, krumpir i brokulu. Meso i povrće pomoću štapnog miksera ili blendera usitnite dok ne bude kašasto. Po potrebi razrijedite s juhom u kojoj se piletina kuhala.