Prerađena hrana štetna je kao i cigarete, povezana je s 32 štetna učinka na zdravlje

Veći unos gotove, industrijske hrane povezan je s većim rizikom od smrti

FOTO: Unsplash

Prerađena hrana povezana je s 32 štetna učinka na zdravlje, uključujući veće rizike od bolesti srca, karcinoma, dijabetesa tipa 2, nepovoljnog mentalnog zdravlja i rane smrti, navodi se u najvećoj meta analizi te vrste objavljenoj u časopisu British Medical Journal, piše The Guardian.

Nalazi prve sveobuhvatne krovne revizije studija stižu u vrijeme globalno rastuće potrošnje žitarica, proteinskih pločica, gaziranih pića, gotovih jela i brze hrane. Primjerice, u Velikoj Britaniji i SAD-u više od polovice prosječene prehrane čini ultra prerađena hrana.

Analizirano 10 milijuna nalaza

Analiza provedena na podacima 10 milijuna ljudi naglašava potrebu za mjerama usmjerenima na smanjenje izloženosti prerađenoj hrani, navode znanstvenici iz niza vodećih institucija, uključujući John Hopkins Bloomberg School of Public Health, Sveučilište u Sydneyju i Sveučilišta Sorbonne u Francuskoj.

“Pronađena je izravna povezanost između izloženosti prerađenoj hrani i 32 zdravstvena parametra koji obuhvaćaju smrtnost, karcinom, mentalne, respiratorne, kardiovaskularne, gastrointestinalne i metaboličke zdravstvene ishode. Veća izloženost bila je povezana s rizikom nepovoljnih ishoda”, pišu znanstvenici u BMJ.

Učinak hrane s visokim udjelom masti, soli i šećera

Ultra-prerađena hrana, kao što su pakirani pekarski proizvodi i grickalice, gazirana pića, žitarice sa šećerom i gotova jela, prolaze višestruke industrijske procese i često sadrže boje, emulgatore, arome i druge aditive. Ovi proizvodi imaju visok udio dodanih šećera, masti i soli, malo vitamina i vlakana.

Dokazi sugeriraju da je veći unos ultra-prerađene hrane povezan s oko 50 posto većim rizikom od smrti povezane s kardiovaskularnim bolestima, 48 do 53 posto s većim rizikom anksioznosti i mentalnih poremećaja, te 12 posto većim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Povećava rizik od niza smrtnih ishoda i bolesti

Vrlo sugestivni dokazi ukazuju na to da je veći unos takve hrane povezan s 21 posto većim rizikom od smrti, zbog bilo kojeg uzroka, 40 do 66 posto većim rizikom od smrti povezane sa srčanim bolestima, pretilosti, dijabetesa i problema sa spavanjem, te 22 posto povećanim rizikom od depresije.

Bilo je i dokaza o povezanosti ultra-prerađene hrane i astme, gastrointestinalnih bolesti, nekih vrsta karcinoma i kardiometaboličkih faktora rizika, kao visoke masnoće u krvi i niske razine dobrog kolesterola, iako su dokazi te vrste još ograničeni.

Potrebna je konvencija o prerađenoj hrani

Akademici iz Brazila ističu da je ultra prerađena hrana često napravljena od kemijski manipuliranih loših sastojaka koji su učinjeni privlačnima uz kombiniranje okusa, boja, emulgatora i raznih aditiva.

Dodaju da je sada vrijeme da agencije UN-a zajedno s članicama razviju i provedu okvirnu konvenciju o ultra prerađenoj hrani analognu okviru za duhanske proizvode.

Zasebna studija objavljena u časopisu Lancet pokazala je da bi se više od 9000 smrtnih slučajeva u Engleskoj, povezanih sa srčanim bolestima, moglo spriječiti, tijekom sljedeća dva desetljeća, ako bi svi restorani i kafići istaknuli kalorijske vrijednosti obroka na svoje jelovnike.