Već dugo postoje sumnje, ali sad je studija to i potvrdila: od prerađene hrane više jedemo i debljamo se

To je prva studija koja pokazuje uzročnu vezu između visokoprerađene hrane, konzumacije previše kalorija i debljanja

Fast food flat icons set. Vector isolated cheeseburger burger, hot dog sandwich and pizza, donut or popcorn dessert and coffee drink, cake or burrito and tacos or ice cream and fries for fastfood menu
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Ako često jedemo prerađenu hranu, jest ćemo više i udebljati se, kaže studija. Visoko procesuirana hrana prošla je, tijekom proizvodnje, kroz puno koraka obrade i sadrži sastojke koji su rezultat industrijske pripreme, hidrogenizirana ulja, fruktozu, kukuruzni sirup, dodane umjetne okuse i emulgatore.

Studija, objavljena u časopisu Cell Metabolism, uključila je 20 zdravih volontera koji su mjesec dana proveli u laboratoriju u Marylandu. Dva tjedna su jeli minimalno prerađenu hranu, nakon čega su prešli na visokoprocesuiranu prehranu. Jela su sadržavala približno jednaki broj kalorija, šećera, vlakana i masti, a mogli su jesti koliko žele. Pokazalo se da su ljudi kojima je servirana visoko prerađena hrana dnevno pojeli oko 500 kalorija više nego onda kada su bili na tek minimalno prerađenoj hrani.

Prva studija koja pokazuje uzročnu vezu

Ranije studije koje su uključivale veliki broj ljudi povezale su prerađenu hranu s brojnim zdravstvenim problemima, čak i rizikom ranije smrti. Te su studije promatrale ljude tijekom nekog perioda vremena i nisu mogle izvući zaključak da je baš takva hrana uzrok da se ljudi debljaju i jedu više.

“Iako je studija bila malena, rezultati su pokazali jasnu i dosljednu razliku između ove dvije vrste hrane”, kazao je glavni autor studije Kevin Hall. “To je prva studija koja pokazuje uzročnu vezu između visokoprerađene hrane, konzumacije previše kalorija i debljanja.” Ograničavanje potrošnje takve hrane moglo bi biti učinkovita strategija za prevenciju i liječenje pretilosti, smatraju autori.

Brža konzumacija odgađa osjećaj sitosti

Studija otkriva i da su ljudi skloni jesti brže kada uzimaju visoku procesuiranu hranu. Brža konzumacija može dovesti do povećanja ukupnog unosa hrane. Takve se namirnice lakše gutaju, mekše su, a brža konzumacija odgađa osjećaj sitosti. “Tek moramo otkriti koji su točno aspekti takve hrane utjecali na prehrambene navike ljudi”, prenosi LiveScience.

Vrlo je teško smanjiti visokoprocesuiranu hranu s obzirom na praktičnost i pristupačnu cijenu. Za pripremu manje prerađene hrane treba više vremena i više novca. Samo upućivati ljude da jedu zdravije možda za mnoge neće biti djelotvorno bez poboljšanog pristupa zdravoj prehrani.