Studija je pokazala da ljuti začin wasabi može pomoći jačanju pamćenja

Smanjuje oštećenja i upalu, što vodi ka poboljšanom pamćenju

FOTO: Beth Macdonald/Unsplash

Nedavna studija je pokazala da bi ljuti začin wasabi, kao i neka druga hrana, mogao imati moć jačanja pamćenja, piše Prevention.

Studija, objavljena u časopisu Nutrients istraživala je pozitivan utjecaj wasabija na kognitivne funkcije poput pamćenja i zaključeno je da je wasabi još jedno protuupalno sredstvo koje ima potencijal poboljšanja pamćenja.

Značajna poboljšanja

Tijekom tri mjeseca konzumacije ekstrakta wasabija, skupina sudionika studije pokazala je značajna poboljšanja kratkoročnog i dugoročnog pamćenja.

Nije primijećeno da su imali poboljšanja u drugim područjima kognicije, kao što su sposobnost fokusiranja ili brzina obrade informacija.

Rezultati studije

Rezultati dugoročnog pamćenja skupine koja je uzimala wasabi porasli su 18 posto, a sveukupno za 14 posto, u odnosu na placebo skupinu.

Pokazali su bolju izvedbu verbalnog epizodnog pamćenja i bolje su povezivali lica i imena, što je često glavni problem vezan uz pamćenje u starijih osoba, kažu autori studije.

Učinak wasabija

Wasabi sadrži bioaktivni spoj koji je i antioksidans i protuupalni agens, a znanstvenici kažu da ova kombinacija smanjuje oštećenja mozga i upalu što štiti mozak te omogućava bolju živčanu signalizaciju, što vodi ka poboljšanom pamćenju.

Ti antioksidativni i protuupalni učinci utječu na neke od kritičnih mehanizama gubitka pamćenja, poput upale. Wasabi može i sniziti tlak i poboljšati metabolički sindrom.

Hrana za mozak

Ispitivanje je provedeno na ljudima bez kognitivnih poteškoća tako da se ne zna može li se ovaj učinak odnositi i na osobe koji već imaju gubitak pamćenja. Isto tako, ne zna se je li wasabi bolji od drugih protuupalnih sredstava poput kurkume.

Ako vam wasabi nije drag ili ne možete nabaviti pravi, možete uzimati njegov nadomjestak.

Liječnici savjetuju da u prehranu uvijek uključimo “hranu za mozak”, orašaste plodove, sjemenke, grah, tamno lisnato povrće, avokado, rajčice i borovnice, uz zeleni čaj i tamnu čokoladu.