Financial Times otkriva kako se sirijski islamisti reformiraju i pokušavaju postati politički mainstream

Želimo biti dio rješenja sirijske krize, tvrde iz grupe Ahrar al-Sham bliske al-Qaidi

FOTO: prtscr/YouTube

Ahrar al-Sham, nekad pobunjenička grupa u Siriji na samrti i bliskim vezama s al-Qaidom, danas je sve snažnija i traži saveznike na zapadu, tvrdi Financial Times.

Sirijski građanski rat ulazi u petu godinu i nalazi se na prekretnici. Neki analitičari tvrde da je sad idealno vrijeme za promjene ustaljenih političkih mišljenja i stvaranje novih veza. Ahrar al-Sham, nekad najveća islamistička grupa u Siriji, želi postati općeprihvaćena.

“Mi nismo s Marsa. Dio smo sirijskog društva i međunarodne zajednica. Želimo biti dio rješenja sirijske krize.” kaže Eyad Shaar, zapovjednik i jedan od osnivača grupe, u razgovoru za Financial Times.

Isječak iz propagandnog videa
Isječak iz propagandnog videa prtscr/Youtube

Pobunjenici su ohrabreni pobjedama protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. U međuvremenu, SAD, Turska, Europska unija i arapske zemlje Perzijskog zaljeva traže saveznike koji će krenuti u borbu protiv Islamske države koja pokušava osnovati halifat na teritoriju Sirije i Iraka. Kritičari tvrde da je Ahrar al-Sham, grupa koja okuplja oko 25.000 sirijskih pobunjenika, radikalna džihadistička skupina koja se samo pretvara da su umjereni muslimani.

Stručnjaci tvrde da postoji mogućnost za promjene

S druge strane, neki stručnjaci kažu da postoji potreba za prihvatanjem jedne od najvećih i najbolje organiziranih skupina u ratnoj zoni Iraka i Sirije. Oni tvrde da Turska može izvršiti pritisak na Ahrar al-Sham za promjenom smjera, a zapadna intervencija može samo učvrstiti promjene u politici Ahrara.

Političko predavanje Ahrara
Političko predavanje Ahrara prtscr/Twitter

Kritičari ovakvih namjera zamjeraju što se Ahrar bori rame uz rame s Frontom Nusra, al-Qaidinom podružnicom u Siriji, iako tvrde da nemaju isto viđenje svijeta. Ahrar, osim protiv Assada, bori se i protiv ISIS-a. “Ne borimo se protiv ISIS-a zato što Amerikanci tako žele. Borimo se protiv njih zato što ih smatramo stvarnom prijetnjom sirijskom narodu.” kaže Shaar.

Pišu kolumne u zapadnim medijima

Iako su nekad bili znatno ekstremniji u svojim uvjerenjima, danas su Slobodni ljudi Sirije, što je slobodni prijevod naziva pobunjeničke skupine, jedni od rijetkih koji održavaju redovne kontakte sa zapadnim svijetom. Njihov ured za inozoemne poslove piše kolumne za The Washington Post i britanski The Daily Telegraph. Danas oni tvrde da su legitimni predstavnici sunita u Siriji, većinsko sirijsko stanovničtvo, te da će poštovati manjinska prava svih drugih sekti.

Prošle godine, Ahrar je bio gotovo uništen. Njihov najveći financijer Katar prestao je slati novac, vjerojatno zbog američkog diplomatskog pritiska, a veći dio vodstva ubijen je u eksploziji koja ni danas nije razjašenjena. Kako god bilo, danas oni dobivaju podršku iz Turske, a rekao je jedan njihov član: “Rekli su nam da ne smijemo govoriti o sebi kao islamističkom pokretu.”

ahrar 4

Koliko god su zapadni analitičari i političari podijeljeni u stavu prema Ahrar al-Sham, oni su međusobno možda i više podijeljeni. Jihad Shaar, jedan od privatnih financijera, rekao je:” Postoje dvije struje; jedna koja želi bolju suradnju sa zapadom i druga džihadistička selefijska. Džihadisti su snažnija struja.” Međutim, Shaar naglašava da pokušavaju reformirati borce, a neki od pripadnika skupine tvrde da su imali i politička predavanja. Na tim predavanjima su im predstavljane umjerene političke ideje.

Riječ demokracija okaljana je američkom invazijom na Irak

Ahrar šalje svoje predstavnike na razne pregovore sa zapadnim diplomatima i predstavnicima drugih pobunjeničkih skupina. Jednom prilikom su gostovali na na Brookings institutu gdje je raspravljano o političkoj platformi koja podržava slobodne izbore, prava žena i manjinskih skupina. Predstavnici Ahrara se slažu s time, ali pod uvjetom da se to ne zove demokracija.

“Ne žele koristiti riječ demokracija. Ta riječ je okaljana američkom invazijom i okupacijom Iraka.” rekao je jedan diplomat koji je prisustvovao tim razgovorima.