Politika & Kriminal

Ako niste gledali kako je HRT pokrio zadnju Kujundžićevu aferu, propustili ste mali spektakl

Najsvjetliji trenuci medijskog izvještavanja o aferi koja danima potresa zemlju

Često je zabavno pratiti kako HRT izvještava o Vladinim aferama koje otkrivaju drugi mediji, a ove subote imali su jedan od najsvjetlijih trenutaka. Ranije toga dana Telegram je objavio važno otkriće: uvidom u podatke državne riznice, doznali smo za neobične isplate iz proračuna Ministarstva zdravstva.

Kako svjedoči dokument o izvršenju proračuna, preko državnih bolnica isplaćeno je 4,7 milijuna kuna tvrtki Smart Medical, u vlasništvu prvog susjeda i nekadašnjeg bivšeg poslovnog partnera obitelji Kujundžić, Nevena Mrkše. Nadalje, iz evidencija poslovnih servisa vidi se kako je Smart Medical osnovan ni dva mjeseca nakon što je gospodin Kujundžić postao ministar, a prije toga Mrkša je imao tvrtku koja se bavila prodajom plovila.

Ministar demantira navode strašnog Telegrama

HRT-ovim urednicima te informacije, međutim, nisu se učinile važnima. Pa su odlučili naprosto pustiti ministrov demanti, ne objašnjavajući bilo kakav kontekst. Voditeljica je, bez ikakvog prethodnog obrazloženja naprosto pročitala:

“Ministarstvo zdravstva opovrgnulo je navode Telegrama da je Ministarstvo zdravstva isplatio 4,7 milijuna kuna tvrtki Smart Medical za koju se tvrdi da je u vlasništvu poslovnog partnera obitelji Kujundžić. Kažu da Ministarstvo nema evidentiranih isplata toj tvrtki”. Nakon toga citirano je priopćenje ministra zdravstva u kojem najavljuje tužbe. I to je to.

A mogli su sve provjeriti uz dva, tri klika

Navodi koje je ministar opovrgnuo nisu međutim, kako kaže HRT Telegramovi, već su to podaci Ministarstva financija, što su mogli provjeriti jednim klikom. Novinari svih ostalih medija to su uredno učinili kada su prenosili naše otkriće.

Simpatična je i druga konstrukcija koju je navela HRT-ova voditeljica; da se “za tvrtku Smart Medical tvrdi da je u vlasništvu poslovnog partnera Kujundžićevih”. Ni to, naravno, nije tvrdnja nego činjenica koju je također moguće provjeriti u registru Trgovačkog suda dostupnom svim građanima i, naravno, HRT-ovim novinarima.

Isplate tvrtki Nevena Mrkše iz proračuna Ministarstva zdravstva za 2018.

 

Isplate tvrtki Nevena Mrkše iz proračuna Ministarstva zdravstva za 2019.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu