Politika & Kriminal

Aladrović najavio izmjene Zakona o udomiteljstvu: 'Smrt djevojčice mogla se spriječiti'

Preostali nalazi nadzora očekuju se do kraja tjedna

U emisiji A sada vlada ministar obitelji i socijalne politike Josip Aladrović najavio je jutros izmjene Zakona o udomiteljstvu. Povod za to je smrt dvogodišnje djevojčice iz Nove Gradiške koja je fokus javnosti još jednom skrenula na brojne probleme u sustavu socijalne skrbi. “Mi smatramo, prema svemu što dosad možemo vidjeti, da se smrt mogla spriječiti”, kazao je Aladrović.

“Odgovornost je individualna u svakom slučaju, ali i leži na svima nama koji upravljamo sustavom. To je kompleksan sustav i nikad nećemo moći sve ovakve slučajeve istrijebiti. Međutim, učinit ćemo sve da se mogućnosti minimiziraju i da se nikad ne ponove”, rekao je Aladrović. Naveo je kako se već dugo radi na izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi, koji bi uskoro trebao ići u javnu raspravu. Ovaj je slučaj cijeli proces ubrzao, kazao je, prenosi portal HRT-a.

Idu izmjene Zakona o udomiteljstvu

Ministar je na HR-u otkrio i neke detalje o predviđenim izmjenama Zakona o udomiteljstvu. “Cilj je standardizirati sustav. Sustav koji će formirati bazu znanja koje će se kapilarno – jasno i transparentno dijeliti. Želimo odvojiti obiteljske centre u cilju prevencije stigmatizacije unutar obitelji, za djecu prije svega. Također smatramo da postoji potreba za cjeloživotnim obrazovanjem djelatnika, za što će se unutar sustava uspostaviti poseban dio, a u njemu će djelovati oni ljudi koji se najviše bave praksom”, kazao je.

Sve legislativne i procesne izmjene koje bi trebale olakšati ii ubrzati udomljavanje i posvojenje trebale bi biti obuhvaćene Akcijskim planom djelovanja, kazao je ministar. Aladrović se jučer sastao s predstavnicima više udruga civilnog društva, a danas je kazao kako je tijekom tih razgovora naglašena potreba za osnivanjem povjerenstva neovisnog od Ministarstva, koje će dati uvid građanima u pojedine slučajeve i tako povećati transparentnost sustava.

Govoreći o nadzoru nad radom novogradiškog Centra za socijalnu skrb, Aladrović je rekao kako je dio vezan za njegovo Ministarstvo obavljen odmah, i na temelju njega su izvršene smjene u u Centru za socijalnu skrb u Novoj Gradiški. Utvrđeno je da je bilo grešaka u postupanju i utvrđena je odgovornost ravnatelja centra. Nalazi Hrvatske komore socijalnih radnika i nalazi Hrvatske psihološke komore očekuju se sutra, ili najkasnije do kraja tjedna, kazao je, prenosi HRT.