Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Američki CDC objavio novu preporuku: 'Cijepite se Modernom ili Pfizerom umjesto Johnson & Johnsonom'

Najmanje devet osoba umrlo je nakon incidenata zgrušavanja krvi u Sjedinjenim Državama

A healthcare worker administers a jab containing Pfizer vaccine on an elderly man at the Bertha Gxowa Hospital in Germiston, on May 17, 2021. South Africa is resuming its COVID-19 coronavirus Phase 2 vaccination rollout programme which targets vulnerable groups who are 60 years and older. (Photo by Michele Spatari / AFP)
FOTO: AFP

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u četvrtak je preporučio Amerikancima da umjesto Johnson & Johnsona izaberu jedno od dva druga ovlaštena cjepiva protiv covida-19, zbog rijetkih, ali ponekad smrtnih slučajeva zgrušavanja krvi.

Potez CDC-a slijedio je nakon što je njegov savjetodavni odbor za imunizaciju jednoglasno izglasao preporuku u korist cjepiva Moderne i Pfizer/BioNTech pred cjepivom J&J-a.

Od više od 200 milijuna potpuno cijepljenih ljudi u Sjedinjenim Državama, oko 16 milijuna primilo je J&J-ovo cjepivo, prema podacima CDC-a. J&J je u priopćenju rekao da je sigurnost i dobrobit onih koji koriste njihovo cjepivo njihov glavni prioritet i raduje se suradnji s CDC-om u sljedećim koracima.

Slučajevi krvnih ugrušaka najčešći kod žena

Slučajevi tromboze sa sindromom trombocitopenije (TTS), koji uključuje krvne ugruške praćene niskom razinom trombocita, ranije su prijavljeni u primatelja J&J cjepiva. Najveće stope prijavljivanja su kod žena ispod 50 godina.

CDC je rekao da je stopa takvih incidenata veća nego što se ranije procjenjivalo, i kod žena i kod muškaraca. Agencija je identificirala više od 50 slučajeva TTS-a u SAD-u, oko 3,83 slučaja na milijun primijenjenih doza J&J.

Najmanje devet osoba umrlo je nakon incidenata zgrušavanja krvi u Sjedinjenim Državama, priopćio je CDC. Članovi povjerenstva također su rekli da je J&J-ovo cjepivo manje učinkovito u prevenciji covida-19 od druga dva odobrena cjepiva.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više