Politika & Kriminal

Američki ministar obrane Jim Mattis podnio ostavku

Mattis je ostavku podnio dan nakon najave američkog vojnog povlačenja iz Sirije

Retired Marine Corps general James Mattis testifies before the Senate Armed Services Committee on his nomination to be the next secretary of defense in the Dirksen Senate Office Building on Capitol Hill in Washington, DC on January 12, 2017. / AFP PHOTO / Mandel NGAN
FOTO: AFP

Američki ministar obrane Jim Mattis podnio je u četvrtak ostavku priznajući da se ne slaže s Donaldom Trumpom, što je i napisao u pismu američkom predsjedniku koje je objavio Pentagon. U pismu je Mattis iznio svoj stav da bi Amerika saveznike trebala tretirati s poštovanjem, i dodao kako smatra da bi trebalo „koristiti sva oruđa američke moći kako bi se omogućila zajednička obrana”.

“Budući da imate pravo na ministra obrane čija će vam stajališta biti bliža (…) mislim da je ostavka dobra odluka”, napisao je umirovljeni general korpusa mornaričkog pješaštva u pismu u četvrtak, dan nakon najave američkog vojnog povlačenja iz Sirije, kojemu se oštro usprotivio. Američki mediji kao dodatan razlog za ostavku navode i neslaganja između Mattisa i Trumpa oko politike prema Rusiji i NATO paktu. Mattis je potvrdio da će dužnost ministra obrane obavljati do kraja veljače 2019. godine kako bi “omogućio dovoljno vremena za nominaciju i potvrdu svog nasljednika”.

 

Trump najavio Mattisov odlazak

Nešto ranije Trump je na Twitteru objavio da Mattis odlazi s dužnosti krajem veljače i da će uskoro imenovati novog ministra obrane. Jim Mattis se tako pridružuje dugom popisu imena visokih dužnosnika Trumpove administracije koji su podnijeli ostavku ili su razriješeni, neki i bezočno, poput državnog tajnika Rexa Tillersona kojeg je Trump otpustio u ožujku putem Twittera.

Američki analitičari slažu se da je Mattisov odlazak protestna ostavka. U analizama ga se opisuje kao jednog od umjerenijih ljudi u Trumpovoj administracijim, i navodi da je uskoro bivši ministar obrane često obuzdavao američkog predsjednika. Neki ga opisuju kao jednog od posljednjih “osigurača” u Trumpovoj blizini, i očekuju da će bez Mattisa postupci Donalda Trumpa postati još nepredvidljiviji.

 

Mattis je, inače, najviše pozicionirani dužnosnik u Trumpovoj administraciji koji se, prema navodima izraelskih medija, suprotstavio prodaji izraelskih borbenih aviona F-16 Hrvatskoj. „Ja sam za, ali je Mattis protiv prodaje, on je blokira,” rekao je navodno državni tajnik Mike Pompeo.

Nastavite čitati