Amerikanci optužuju par Rusa, od kojih neki rade za tamošnju tajnu službu da su hakirali Yahoo. Rusi kažu da nisu

U velikom kibernetičkom napadu hakirano je 500 milijuna računa

ZADNJA IZMJENA: ožu 16, 2017
Foto: Twitter

Kremlj je odbacio u četvrtak bilo kakvu rusku umiješanost u veliki kibernetički napad na američku multinacionalnu tvrtku Yahoo, za koji su američke vlasti optužile dvojicu pripadnika ruske Savezne službe sigurnosti (FSB).

“Nemoguće je da je ruska administracija, uključujući FSB, službeno umiješana u nezakonitosti u kibernetičkom prostoru”, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. “Rusija je uvijek željela, i to je pokazala na više razina, surađivati u borbi protiv kibernetičkog kriminala kako bi se zajamčila sigurnost kibernetičkog prostora”, istaknuo je.

Optužene su četiri osobe

Američke vlasti optužile su u srijedu četiri osobe, od kojih dva člana FSB-a – Dmitrija Dokučajeva i Igora Suščina, i dva hakera za veliki kibernetički napad na Yahoo 2014. u kojemu je provaljeno u najmanje 500 milijuna korisničkih računa, priopćilo je američko ministarstvo pravosuđa.

Jedan od optuženih hakera, Karim Baratov, uhićen je u utorak u Kanadi. Dio medija pisao je da on posjeduje dvojno kanadsko-kazahstansko državljanstvo, ali je u četvrtak kazahstansko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo da on “više nije državljanin Kazahstana”.

Rus Aleksej Belan, kojega su također optužile američke vlasti, već je bio na njihovom popisu najtraženijih hakera kriminalaca u SAD-u nakon što je okrivljen za slične stvari 2012. i 2013.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program