Politika & Kriminal

Austrija bi početkom rujna mogla na prijevremene izbore

Kancelar Kurz kaže da su novi izbori nužni jer je povjerenje u suradnju s FPOe-om narušeno

Future Austrian Chancellor Sebastian Kurz of the conservative People's Party (OeVP) listens during a joint press conference with incoming vice-chancellor of the far-right Freedom Party (FPOe) to unveil their joint programme on December 16, 2017 in Vienna, Austria.
Austria's far-right has secured the interior, defence and foreign ministries in the new coalition government with the conservatives, Freedom Party (FPOe) head Heinz-Christian Strache said. Kurz's OeVPy will have the finance, economy and justice ministries, Kurz said. / AFP PHOTO / ALEX HALADA
FOTO: AFP

Austrijski kancelar Sebastian Kurz i predsjednik Alexander Van der Bellen najavili su u nedjelju da bi se prijevremeni izbori u Austriji mogli održati početkom rujna, nakon što se u subotu raspala koalicijska vlada. “Novi izbori nisu ničija želja nego nužnost“, rekao je Kurz (Austrijska narodna stranka, OeVP) nakon razgovora s Van der Bellenom. On je objasnio da do novih izbora želi “stabilne uvjete” i da će u tu svrhu razgovarati s predstavnicima svih stranaka.

Kurz je krajem 2017. ušao u koaliciju s desno populističkom Slobodarskom strankom (FPOe). Zasada nije poznato hoće li premijer nastaviti suradnju s ministrima iz redova te stranke čiji je predsjednik Heinz-Christian Strache u subotu zbog tzv. Ibiza skandala podnio ostavku što je uzrokovalo raspad narodnjačko-slobodarske koalicije. “Zajednički cilj je najveća moguće stabilnost vlade”, rekao je Kurz.

Kako je uhvaćen

Strache je u subotu ujutro podnio ostavku nakon što su njemački mediji Sueddeutsche Zeitung i Der Spiegel objavili tajno snimljeni video na Ibizi u kojem Strache u razgovoru s jednom navodnom ruskom poduzetnicom za novac nudi prednosti pri dodjeli javnih natječaja. Kurz je nakon toga objasnio da je povjerenje u suradnju s FPOe-om narušeno te kako ne postoji temelj za daljnju suradnju. To se posebice odnosi na pitanje tko će zamijeniti Strachea na mjestu vicekancelara.

Kurz je istodobno izjavio kako se mora raščistiti pozadina nastanka tzv. Ibiza videa koji je dostavljen njemačkim medijima Der Spiegel i Sueddeutsche Zeitung. Austrijski predsjednik Van der Bellen je istaknuo kako Austrija mora pokazati da je “pouzdani partner” unutar Europske unije.

Nastavite čitati