Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Austrijska biskupija održala je presicu zbog Bleiburga; objasnili su kako se to kod njih naziva fašističkim skupom

Predsjednik Konferencije kaže da oni ne mogu ništa zbog zabrane mise

FOTO: screenshot/n1

Austrijska biskupska konferencija danas je održala konferenciju za medije na kojoj je pojašnjena odluka da se zabrani održavanje mise na Lojbaškom polju pokraj Bleiburga. Predsjednik Konferencije Christoph Schonborn rekao je na presici održanoj u Beču da biskupska konferencija u Austriji ne može dozvoliti održavanje mise, što su od njih tražili hrvatski biskupi, nego da to mora učiniti nadležna biskupija.

“To nije u nadležnosti biskupske konferencije, u Hrvatskoj je situacija drugačija. Za komemorativni skup postoji odluka Sabora i HBK, u Austriji je pravno zadužena biskupija Gurt-Klagenfurt”, rekao je Schönborn, dodavši da je biskup koji je trebao voditi misu tražio dopuštenje, ali da je odluka administratora biskupije bila negativna, piše N1.

Ugledati se na Čehe i Nijemce

Kardinal Schonbron predlaže kako riješiti problem. Rekao je da smatra kako bi o događajima na Bleiburgu i načinu njihovog obilježavanja Austrija i Hrvatska trebale razgovarati uz prisustvo povjesničara, te da bi se trebalo ugledati na to kako probleme rješavaju Česi i Nijemci koji su nakon Drugog svjetskog rata protjerani iz čeških Sudeta.

“U Austriji se kaže da je to fašistički skup, a u Hrvatskoj da je to povijest predaka. Dobio sam poštu od ljudi koji kažu da im je djed ubijen u Bleiburgu. Dajte da pokušamo zajedno obraditi tu kompleksnu povijest. To je važan proces koji će spriječiti da se proces instrumentira od strane određenih skupina. To ne želimo ni mi ni HBK. To je moj prijedlog”, poručio je Schönborn.

Instrumentalizirana manifestacija

Odluku da odbije molbu hrvatske biskupske konferencije za održavanje mise na Lojbaškom polju koruška Katolička crkva objavila je prije točno dva tjedna. “Misa na polju pored Bleiburga postala je dio manifestacije koja se politički instrumentalizira i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijesti”, stajalo je u pismu biskupije u Klangenfurtu, a navedeno je i da manifestacija na Lojbaškom polju šteti ugledu Katoličke crkve.

Odluka o uskraćivanju dozvole za održavanje mise pored Bleiburga, koja je trebala biti održana 18. svibnja ove godine, donesena je nakon “temeljne analize” skupa 2018. kao i “brojnih razgovora” između predstavnika austrijske i hrvatske biskupske konferencije, u kojima su sudjelovali i vjernici hrvatske zajednice u Koruškoj kao i predstavnici austrijskih sigurnosnih organa.

Austrijska crkva hladna na prigovore

Reakcija hrvatskih biskupa i političara na takvu odluku bila je tragikomična. Tako su se biskupi s austrijskom Crkvom pokušali posvađati, naše ministarstvo vanjskih poslova je austrijske medije optužilo da Hrvate povezuju s oživljavanjem fašizma, dok je predsjednica zbog zabrane mise izrazila duboko žaljenje kao “Hrvatica i katolička vjernica”. Katolička crkva u Koruškoj ostala je hladna na sve napade iz Hrvatske, jednostavno objavivši da o svojoj odluci ne namjeravaju raspravljati.

Austrijska država se od prošle godine počela pojačano kritički odnositi prema skupu u Bleiburgu, na inicijativu nekoliko austrijskih zastupnika Europskog parlamenta. Nedavno je stupio na snagu i zakon koji zabranjuje ustaške simbole iz razdoblja Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više