Politika & Kriminal

Autobus je bio pun mladih turista koji su se vraćali iz Istanbula, poginulo je 12 djece. Preživjeli: 'Spavali smo...'

Tijela preminulih su, kaže jedan od dužnosnika, bila na hrpi u busu, izgorjela do pepela

Officials work at the site of a bus accident, in which at least 45 people were killed after the vehicle caught fire, on a highway near the village of Bosnek, south of Sofia, on November 23, 2021. (Photo by Dimitar KYOSEMARLIEV / AFP)
FOTO: AFP

Najmanje 45 ljudi, uključujući i 12 djece, poginulo je kada se u Bugarskoj zapalio autobus kojim su putovali većinom državljani Sjeverne Makedonije. Sedmero putnika s opeklinama prebačeno je u bolnicu i trenutno su stabilno, javlja Reuters.

O slučaju su počeli izlaziti detalji pa se tako zna da se autobus vraćao u Skopje nakon vikend izleta u Istanbul. Ministar unutarnjih poslova Bojko Raškov rekao je da su tijela preminulih bila ‘skupljena unutra u busu i da su izgorjela do pepela’.

“Prizor je zastrašujuć. Nikada ništa takvo nisam vidio”, kazao je novinarima. Tvrdi i da je ovo najgora autobusna nesreća ikada u Bugarskoj. Uzrok nesreće je i dalje nejasan, ali čini se da je bus udario u ogradu na autocesti prije ili nakon što se zapalio, rekli su bugarski dužnosnici.

Bugarski premijer: ‘Ogromna tragedija’

Bugarski premijer Stefan Janev novinarima je rekao da se radi o ogromnoj tragediji, a premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev novinarima je prepričao svoj razgovor s jednim od preživjelih. On tvrdi da su putnici uglavnom spavali kad se nesreća dogodila. Probudio ih je zvuk eksplozije.

“Zgrožen sam. Ovo je tako ogromna tragedija”, rekao je za BTV Zaev. “Uspjeli su razbiti jedan prozor i spasiti nekoliko ljudi. Nažalost, drugi nisu uspjeli. Radi se o strašnoj tragediji jer najveći broj stradalih su mladi, 12 djece mlađe od 18 godina, a drugi su u dobi od 20 do 30 godina”, dodao je.

Zaev je istaknuo i da među žrtvama ima i građana Srbije. “U kontaktu sam s premijerom Bugarske Stefanom Janevom. Najveći broj žrtava su građani Sjeverne Makedonije, ali ima i državljana Srbije”, rekao je, prenosi MIA.

Srbija još nema potvrdu o žrtvama

Nedugo nakon izjave Zorana Zaeva oglasio se i ambasador Srbije u Bugarskoj Željko Jović koji je Tanjugu rekao kako još uvijek nema nijedne službene potvrde da su među stradalima građani Srbije.

“Sva nagađanja iz medija se, prema mojoj pretpostavci, baziraju na popisu putnika koji je imala turistička agencija. Veliko je pitanje tko je zaista bio u autobusu. U medijima se nagađa da su se premještali iz autobusa u autobus, jer su četiri autobusa krenula iz Turske”, rekao je, prenosi Telegraf.

Uzrok nesreće je ljudska pogreška ili tehnički kvar?

Šef bugarskih istražitelja Borislav Sarafov rekao je da sumnjaju na dva uzroka ove nesreće, to su ljudska greška ili tehnički kvar. BTV javlja da je policija okružila glavnu poslovnicu tvrtke u čijem su vlasništvu autobusi.

Vasko Pirgov, tajnik regionalnog sigurnosnog vijeća rekao je za BTV da je neprilagođena brzina ili greška vozača najvjerojatniji uzrok nesreće. On je stigao na mjesto nesreće oko 03:30 sati, a novinarima je ispričao da su preživjeli putnici iskočili kroz prozor na kraju autobusa.

Pirgov tvrdi da je autobus stao na benzinskoj postaji 20 minuta prije nesreće, pa smatra da je nemoguće da je vozač zaspao. “Bus je udario prednjom desnom gumom u znak koji je odletio 45 metara”, rekao je. Prema izjavama policajaca, vatra je počela na prednjem kraju busa. Pirgov kaže da se većina žrtava najvjerojatnije ugušila.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu