Politika & Kriminal

Istražitelji nesreće autobusa u kojoj je poginulo 45 ljudi: 'Žrtve su uglavnom umrle od gušenja'

Uzrok nesreće je vjerojatno ljudska pogreška

Officials work at the site of a bus accident, in which at least 46 people were killed, on a highway near the village of Bosnek, south of Sofia, on November 23, 2021. - 46 people, including a dozen minors, were killed after a bus caught fire south of the Bulgarian capital early on November 23, 2021, officials said, in the country's deadliest road accident in years. (Photo by Nikolay DOYCHINOV / AFP)
FOTO: AFP

Bugarski istražitelji u četvrtak su poručili da je ljudska greška vjerojatno uzrok nesreće na autocesti u Bugarskoj, kada se zapalio autobus iz Sjeverne Makedonije s 52 putnika, od kojih je poginulo njih 45. Autobus je prevozio turiste, uključujući djecu, iz Sjeverne Makedonije koji su se vraćali s turističkog putovanja u Tursku. Zapalio se u utorak ujutro oko dva sata.

Istražitelji su otklonili mogućnost terorističkog napada, kao i mogućnost da su dodatni kanisteri s gorivom prouzročili požar. Također su ustanovili da nije došlo do eksplozije. “Trenutno je najvjerojatnije i jedino objašnjenje ljudska greška”, kazao je čelnik Nacionalne istražne službe Borislav Sarafov na konferenciji za medije u četvrtak. “Autopsije ukazuju na to da žrtve uglavnom poginule uslijed gušenja zbog požara, a ne zbog sudara ili ozljeda zbog eksplozije”, dodao je.

Uvjeti na cesti doprinijeli nesreći?

Istražitelji ispituju jesu li loše označavanje traka, nedostatak odgovarajućih znakova i reflektora te loša organizacija prometa na autocesti mogli doprinijeti nesreći. “Naše je mišljenje da prometna barijera u koju se autobus prvo zabio, ne samo da nije korisna, već je opasna za promet i zapravo je doprinijela nesreći”, kazao je Sarafov.

Autobus je udario u zapreku na desnoj strani i zapalio se zbog trenja. Potom je skrenuo ulijevo da bi se zaustavio na preprekama koje odvajaju dva smjera autoceste, kažu istražitelji. “Svjedoci su rekli da je nakon prvog udarca izbio požar, a autobus se ubrzo napunio dimom”, istaknuo je glavni istražitelj Marijan Marinov. “Nitko nije mogao izaći na prva vrata zbog jake vatre. Svi su se okupili ispred stražnjih vrata, ali su ona bila blokirana prometnim preprekama koje su zaustavile autobus”, rekao je.

Osam ih iskakalo iz vozila

Jedna osoba, koja je preživjela tako što je razbila prozor u stražnjem dijelu autobusa, svjedočila je kako je osam osoba iskočilo iz zapaljenog vozila, rekla je Sijka Mileva, glasnogovornica državnog odvjetnika. Bugarska je poslala dva dužnosnika u četvrtak u Sjevernu Makedoniju kako bi preuzeli uzorka DNA od obitelji, što je potrebno za identifikaciju žrtava, kazao je Sarafov.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu