Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Tko je autor propale platforme Cijepise kojem Beroš daje milijune: radio prvi web HDZ-a, USKOK zbog njega upao u HZZO

Otkako je Beroš u ministarstvu, Vinko Kojundžić počinje obilato surađivati s državom

FOTO: Telegram redakcija

Nakon što je Telegram danas otkrio nevjerojatan skandal, da je ministar Beroš posao izrade državnog portala za cijepljenje dodijelio svom poznaniku Vinku Kojundžiću, i to onda pokušao zataškati, otvara se niz pitanja o njegovim vezama s HDZ-om i ministrom.

Prema javno dostupnoj evidenciji o izvršenju proračuna, Kojundžićeva tvrtka Cuspis od 2018. počinje obilato surađivati s državom. Iste godine, na mjesto pomoćnika ministra zdravstva, dolazi Vili Beroš.

Kojundžić je preko Ministarstva prvo dobivao sredstva Svjetske banke, za informatičke poslove u zdravstvu, a nakon što je Beroš postao ministar, suradnja se nastavlja – sada bez financijske podrške Svjetske banke.

Prvi posao kod Gojka Šuška

Lani je tako Kojundžićevoj kompaniji isplaćeno skoro 3 milijuna kuna, a krajem prošle godine, ugovoreno je još 5,5 milijuna kuna za naredne mjesece, preko natječaja javne nabave. Inače, Kojundžić se u siječnju na svojim profilima pohvalio cijepljenjem preko veze, što je prvi otkrio Index.

Vinko Kojundžić rođen je 1973. godine. Pohađa zagrebački MIOC, nakon čega upisuje FER. Sredinom devedesetih aktivan je u politici, a prvi posao bit će mu u informatičkom odjelu Ministarstva obrane Gojka Šuška, u koji stiže 1996. godine.

Zanimljivo, sajtovi koje je radio za potrebe HDZ-a obilježit će karijeru Vinka Kojundžića, od samih početaka sve do trenutnog skandala.

HDZ-ov sajt u pogon pustio Tuđman

Kao perspektivni informatički kadar, sudjelovao je u izradi prve web stranice HDZ-a, za čiju je produkciju angažiran stranački pomladak, Mladež HDZ-a, pošto ostali valjda nisu imali pojma o čemu se tu točno radi. Portal je, inače, lansiran 10. travnja 1997., a svečano ga je u pogon pustio Franjo Tuđman.

Najavljivalo se kako će predsjednik svoju predizbornu kampanju voditi i na internetu. Vinko Kojdunžić potpisan je kao autor tehnološkog dijela portala, a u izradi je sudjelovao i Marko Kapulica, trenutni član Predsjedništva HDZ-a i savjetnik predsjednika stranke, premijera Plenkovića.

Nakon smjene vlasti, Kojundžić napušta Ministarstvo i profesionalnu sreću traži u IT odjelu Konzuma. Na ovom dijelu račvaju se predstavljena i realna biografija, jer na svojem LinkedInu profilu, Kojundžić ne spominje važnu epizodu u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, prvu koja je rezultirala javnom aferom.

USKOK upao u HZZO zbog njega

O njegovom angažmanu u HZZO-u pisao je Nacional još 2005. godine, pod naslovom “Višemilijunska namještaljka: bivši konzultant HZZO-a dobiva unosne konzultantske poslove od HZZO-a”. Prema navodima Nacionala, Kojundžić je koristio položaj u Zavodu kako bi osigurao unosne poslove tvrtki u vlasništvu njegove zaručnice, kasnije i supruge.

Kojundžić je to demantirao. Odlazi iz Hrvatske i upisuje poslijediplomski studij u Londonu, u kojem vrlo brzo osniva britanski ured tvrtke Cuspis, iste ove koja je trenutno u skandalu s ministrom Berošem. Mediji se pitaju otkud mu novac za skupocjeni studij, a prema podacima iz javnih registara, u Londonu je uskoro kupio i stan.

U ožujku 2009. izbija velika afera. USKOK upada u prostorije HZZO-a radi navodnog kriminala u njihovom IT sektoru, između ostalog i savjetnika Kojundžića. “Policija upala u HZZO, Kojundžić osumnjičen za korupciju”, pisala je Slobodna Dalmacija. “Pod istragom i Bergmanov bivši savjetnik Kojundžić?”, bio je naslov na Indexu.

Kojundžić tvrdi da nije bio u HZZO-u

“Mogu samo potvrditi da je policija bila u našim uredima, ali budući da je istraga u tijeku, ne mogu govoriti o pojedinostima. No, ono što mogu reći u ovom trenutku jest da smo na raspolaganju policiji za sve što im treba”, izjavio je tadašnji ravnatelj Tihomir Strizrep.

Kojundžić pak šalje opsežne demantije i tvrdi da nikada nije bio u radnom ni savjetničkom odnosu s HZZO-om, te da nije mogao utjecati na poslove koje je HZZO dogovarao.

No, dvije godine ranije, nakon odlaska u London, objavio je dvije stručne analize u kojima detaljno opisuje razvoj IT sustava hrvatskog zdravstva, iz kojih je potpuno jasno kako je imao interni pristup svim informacijama. Ako nije imao formalni angažman, evidentno je bio iznimno dobro povezan i informiran.

Optužbe za namještene poslove u BiH

Nakon što se afera primirila, nastavio je potiho razvijati Cuspis. Otvorio je urede u Bosni i Hercegovini i 2012. godine ubacio se u poslove sa Zavodom za zdravstveno osiguranje, no i tamo ga optužuju za nečasne radnje, namještene poslove i nepravilnost na natječajima.

Tih godina Cuspis ima desetak zaposlenika, prihodi se vrte oko 5 milijuna kuna i ostvaruju skromnu dobit od 50 do 60 tisuća kuna, daleko ispod standarda IT industrije. Do 2017. godine prihodi će pasti na 4 milijuna kuna.

No, već naredne godine Cuspis bilježi čudesan rast: eksplozija prihoda od 75 posto, na ukupno 7 milijuna kuna. Pola tog novca, preko 3,5 milijuna kuna, došlo je preko Ministarstva zdravstva u kojem sada sjedi Vili Beroš.

Skrivao se od novinara u Splitu

Zanimljivo, iako su prihodi tako dramatično uvećani, Cuspis te godine nije zaposlio niti jednog dodatnog čovjeka. Poslovna bajka nastavlja se i naredne godine: prihodi su sada 12,3 milijuna kuna, od čega 6 i pol milijuna stiže preko Ministarstva zdravstva.

Tako je, u dvije kratke godine, Cuspis ostvario uistinu impresivan rast prihoda, a za njihovu realizaciju morali su zaposliti samo dva dodatna čovjeka. Dobit je sada ozbiljnija i iznosi gotovo 700.000 kuna godišnje.

Godinama se uspješno držao van medija, sve dok lani nije odlučio pratiti ministra Beroša u predizbornoj kampanji. Objektivi fotoreportera agencije Pixsell zabilježili su ga kako razdragano, poput obožavatelja, fotografira Beroša, a zatim se pokušava sakriti od novinara. Kasnije je kazao kako je samo bio na godišnjem odmoru, pa je slučajno sreo ministra s kojima ima miljunske dilove.

Ostaje nejasno zašto je ministar Beroš pokušao zataškati tko je sudjelovao u projektu problematične platforme Cijepise. Da Kojundžićevi programeri nisu zaboravili ukloniti svoj potpis sa sajta, javnost nikad ne bi doznala za angažman čovjeka kojeg HDZ već godinama angažira.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu