Politika & Kriminal

Baka koja se borila za skrbništvo nad unučicom uspjela je dokazati kako su ju hrvatski sudovi u tome opstruirali

Hrvatska će baki platiti gotovo 90 tisuća kuna odštete zbog ove greške sudova

FOTO: PIXSELL/Telegram

Baka Nadica, zvat ćemo je tako da joj zaštitimo identitet, borila se za skrbništvo nad unučicom, koje na kraju nije dobila, ali je tijekom postupka u par navrata u medijskim istupima ukazala na navodno sumnjive poteze lokalnog Centra za socijalnu skrb. Zbog toga su ju hrvatski sudovi kaznili proglasivši ju krivom za odavanje podataka iz tajnog postupka dodjele skrbništva, pogotovo imena djevojčice koja je imala svega pet mjeseci kada ju joj roditelji, Nadičina kćer i zet, poginuli u prometnoj nesreći.

Europski sud za ljudska prava danas je kaznio Hrvatsku zbog te osuđujuće presude izrečene baki. Kažu da joj je prekršeno pravo na slobodu govora, odnosno da je imala pravo ukazivati na probleme u postupku dodjele skrbništva. Država će joj zbog osuđujuće presude – a kažnjena je s četiri mjeseca zatvora uvjetno na dvije godine – morati platiti i gotovo 90 tisuća kuna odštete.

Kronologija borbe za skrbništvo

Sve je je počelo još 20. svibnja 2007. kada se dogodila tragična nesreća u kojoj su poginuli Nadina kćer i njezin suprug. Iza njih je ostala petomjesečna bebica o kojoj je baka željela skrbiti. No, preko Centra za socijalnu skrb djevojčicu je tražio i stric, brat Nadičinog stradalog zeta.

Između dvije obitelji razvio se višegodišnji spor o kojem je baka Nadica u nekoliko navrata istupila u medijima. Govorili su o tome i predstavnici Centra, kao i ljudi iz nadležnog ministarstva. Nakon što su Večernji list, Jutarnji list i Nova TV u svojoj emisiji Provjereno prezentirali ovaj slučaj spominjući i ime djevojčice kao i detalje borbe za skrbništvo, baka Nadica razgovarala je o svemu i s novinarima HRT-ove emisije Proces.

Sporni dokument s imenom djeteta

I u toj emisiji analizirano je što se događa s dodjelom skrbništva nad curicom čiji su roditelji poginuli. Baka Nadica ponovno je ukazala na moguće greške Centra, a televizijska kamera u jednom je trenutku snimila i službeni dokument na kojem je bilo vidljivo ime djevojčice.

Nakon te emisije djetetov stric prijavio je baku Nadu za odavanje tajnosti postupka, te imena djevojčice. Tužiteljstvo je na osnovu njegove prijave pokrenulo postupak, te je baka Nada u konačnici pravomoćno osuđena.

Za sudove u RH baka je bila kriva

Presudom je proglašena krivom za povredu tajnosti postupka, i to onog za dodjelu skrbništva koji se u pravilu odvija iza zatvorenih vrata. Iako je tvrdila kako su ranije i predstavnici Centra već spominjali ime njezine unuke, ta kako je upozorila novinare da ne objavljuju detalje dokumenata, sud je ipak zaključio da je kriva.

Nakon što ju je i Ustavni sud RH odbio odbacivši njezinu tužbu, uz pomoć odvjetnice Lidije Horvat ova se baka obratila Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Tvrdila je da joj je Hrvatska povrijedila pravo na slobodu govora, što je na kraju uspjela i dokazati.

Detalji odluke Europskog suda

Europski sud detaljno je analizirao sve što se na hrvatskim sudovima događalo. Primijetio je da uopće nisu uzeli u obzir obranu bake Nadice koja je tvrdila da nije pokazala medijima dokumente s imenom. Odbili su o tome ispitati novinare iako ih je baka predlagala kao svjedoke.

Osim toga Europskom sudu nije promaklo da je u ranijim medijskim objavama već spominjano ime djevojčice.

“Gospođa je ukazivala na problematične odluke Centra za socijalnu skrb što, po našem mišljenju, u ovom slučaju ima veću težinu od zaštite identiteta djeteta. U pitanju je problem od velikog javnog interesa što hrvatski sudovi uopće nisu odvagnuli u odnosu na privatnost djevojčice.

Osim toga, kao baka mogla je govoriti iz vlastitog iskustva, a ne isključivo na osnovu podataka iz tajnog postupka kako su to utvrdili hrvatski sudovi”, zaključio je Europski sud za ljudska prava. Po mišljenju europskih sudaca sama zakonska odredba, odnosno članak o povredi tajnosti postupka preširok je i podložan tumačenju, ili, kao u ovom slučaju, potpuno pogrešnoj primjeni.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu