Bandićev čovjek godinama je primao mito za rasvjetu u Zagrebu. Sada mu je sud oduzeo svu imovinu vrijednu 6 milijuna kuna

Šef gradskog odjela uzeo je 173 tisuće kuna mita za poslove oko javne rasvjete

ZADNJA IZMJENA: lis 21, 2019
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Sam je sebe zvao “bogom za javnu rasvjetu”. Bio je “alfa i omega” tog biznisa. Mijo Marošević godinama je bio na čelu gradskog odjela koji je bio zadužen za gradnju i održavanje javne rasvjete u Zagrebu. Još od kraja 1990-tih. Sada je vijeće Županijskog suda u Zagrebu utvrdilo da je najmanje tri godine, od kraja 2005. do siječnja 2009. uzimao mito od poduzetnika koji su željeli na tim poslovima surađivati s gradom. Svjedoci su na sudu tvrdili da je mito uzimao puno duže, no dio optužbi već je pao u zastaru. Ipak, Marošević je nepravomoćno kažnjen s tri godine zatvora.

Puno zanimljivije je to što mu je nepravomoćnom presudom naloženo da državi preda gotovo 5,9 milijuna kuna vrijednosti svoje imovine, jer nije uspio dokazati da ju je stekao na zakonit način. Budući da zakon predviđa takozvano prošireno oduzimanje nezakonito stečene dobiti Maroševiću je uz 173 tisuće kuna mita, koliko je doista dobio od izvođača koje je ucjenjivao, oduzeta i gotovo sva ostala imovina. S Maroševićem je krivim proglašen je Petko Gavrilović, suvlasnik tvrtke “Gamont”, jedan od poduzetnika koji je kao i Marošević slovio kao iznimno blizak gradonačelniku Milanu Bandiću i njegovim ljudima. Za pomaganje Maroševiću u primanju mita kažnjen je uvjetno, s godinom dana zatvora uz rok kušnje od tri godine.

Mijo Marošević Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Razočarani poduzetnici prijavili su Bandića i suradnike

Ovaj slučaj počeo se rasplitati tek 2014. godine kada su dvojica poduzetnika Sipo Čičak, vlasnik tvrtke ‘Elektro Čičak’, inače kum Milana Bandića, te Zvonko Tolić iz ‘Elektrograđenja’ podnijeli kaznene prijave protiv Bandića i njegovih suradnika, među kojima je bio i Marošević. Učinili su to zbog natječaja za dodjelu poslova javne rasvjete vrijednog 132 milijuna kuna. Sumnjali su, naime, da je taj posao, kao i većina ostalih namješten za nekoliko tvrtki. Oni koji su dobili poslove ugradnje ili održavanja rasvjete morali pet do deset posto vrijednosti ugovora isplaćivati odgovornima u gradu Zagrebu.

Međutim, na kraju je od gradskih dužnosnika optužen samo Marošević. I Tolić i Čičak na sudu su ponovili teške optužbe protiv njega. “Marošević me nazvao 2007. godine i rekao mi da moram o svemu razmisliti, nakon što sam godinama radio za grad. Govorio je kako je on alfa i omega javne rasvjete i da mu zato moram dati novac. Nije rekao koliko.

Bio sam uplašen. Dobio sam napad žuči, nikada se nisam našao u takvoj situaciji. Bio sam u dilemi što da učinim. Znao sam da, ukoliko Maroševiću ne predam novac, neću uspjeti naplatiti poslove koje sam već obavio. Bojao sam se i da ne ostanem bez novih poslova. Osim toga nije mi bilo svejedno, jer sam znao da je Marošević uvijek naoružan”, svjedočio je Tolić koji je Maroševiću platio ukupno 160 tisuća kuna mita.

Mijo Marošević: ‘Nisam kriv, sve mi podmeću’

Još 13 tisuća Marošević je, prema nepravomoćnoj presudi, dobio od Željka Vojkovića iz tvrtke ‘Trstenik elektronika’. On mu je platio postotak od ugradnje javne rasvjete u Kriškoj ulici, u ulici Keleminci, oko Osnovne škole Žuti brijeg i u Ulici grada Vukovara 238. Naime, Vojković je dobio taj posao nakon što je po Maroševićevom nalogu pristao na ugradnju isključivo svjetiljki tvrtke Hellux Elektra iz Češke.

Marošević je na sudu sve optužbe negirao. Pokušao je čak krivnju svaliti na svoje podređene. Tvrdio je da su Tolić i Čičak protiv njega svjedočili iz osvete, ne precizirajući doduše kakve i zbog čega. Uvjeravao je sud da je Tolić nenormalan i da se ponašao kao “malo dijete”.

Sve to nije mu uspjelo. Sudsko vijeće nije mu povjerovalo ni kada je objašnjavao kako su mu razni kumovi i prijatelji davali pozajmice za kupovinu nekretnina, no, eto, nikada nisu taj novac tražili natrag. Zato je njegova imovina od 1995. narasla na gotovo šest milijuna kuna, a za to vrijeme nije prikazao nikakvu značajniju zaradu. Zbog toga mu je sud odlučio sve oduzeti.

“Naškodili ste ugledu tijela gradske uprave i obezvrijedili njihov rad zbog vlastite lakomosti”, poručila je sutkinja Irena Kvaternik osuđenom Maroševiću.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1879 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program