Bandićeva šefica financija traži da se hitno prestane trošiti. Proračunski minus prešao je, kaže, milijardu kuna

Pročelnici su se lani oglušili na njeno traženje, no tada je apel bio manje dramatičan

ZADNJA IZMJENA: velj 3, 2020
Foto: PIXSELL

Manjak u proračunu Grada Zagreba krajem 2019. premašio je milijardu kuna te se od čelnika gradskih ureda hitno traži striktno ograničavanje potrošnje, nepreuzimanje novih obaveza, preispitivanje socijalnih i ostalih prava, te pronalaženje drugih oblika financiranja, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Sukus je to upozoravajućeg dopisa koji je prošli tjedan na adrese gradonačelnika Milana Bandića, njegovih zamjenica Olivere Majić i Jelene Pavičević Vukičević te pročelnika svih gradskih tijela uputila Daniela Juroš Pečnik, pročelnica Gradskog ureda za financije, navodi dnevnik.

Pokrivanje manjka kako bi se izbjegla kazna

Na početku dopisa ističe da je od prošle godine novim zakonom propisano kažnjavanje za nepostupanje po nalogu Državnog ureda za reviziju (DUR), a koji je u nalazu financijske revizije za 2018., koja još nije dostupna javnosti, Gradu Zagrebu kao najvažnije naložio pokrivanje manjka po čemu je Grad dužan postupiti ako ne želi biti kažnjen.

Ponukan ovim nalogom, Gradski ured za financije je prošli tjedan poslao dopis svim gradskim uredima u kojem traži da povećaju prihode i smanje rashode.

Oglušili se na prijašnja traženja pročelnice

U dopisu, između ostaloga, stoji da se od njih zahtijeva striktno ograničavanje proračunske potrošnje, pronalazak novih oblika financiranja te nepreuzimanje novih obaveza, kao i preispitivanje socijalnih i ostalih prava.

U nešto manje dramatičnom tonu pročelnica Juroš Pečnik uštede je od gradskih čelnika zatražila i lani, no čini se da su ostali gluhi na upozorenja Gradskog ureda za financije, što je dovelo do daljnje akumulacije manjka koji se u 2019. povećao za oko 400 milijuna kuna. Uz manjak od 629 milijuna iz 2018., premašio je milijardu kuna, donosi Jutarnji list.

Zdravka Grund
Telegram autor
2024 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program