Politika & Kriminal

Baš se zaoštrilo oko ulaska Hrvatske u Schengen. Nakon slovenskih, sad su i hrvatski eurozastupnici poslali pismo EU komisiji

Hrvatski zastupnici u EU parlamentu traže od Komisije da se odupre slovenskim pritiscima

29.04.2017., Bregana - Guzve na granicnom prijelazu Bregana za ulazak u Sloveniju.
Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu traže od Europske komisije da se odupre pritiscima Slovenije i da već u utorak, 22. listopada, donese odluku da je Hrvatska tehnički spremna za ulazak u schengenski prostor. Njihov dopis, upućen Komisiji uoči sutrašnje moguće odluke, odgovor je na pismo koje su slovenski eurozastupnici poslali čelnicima EU institucija prošlog tjedna. U tom svom pismu šest od devet slovenskih zastupnika usprotivilo se da odluku o hrvatskoj spremnosti donese ova Komisija, pod vodstvom Jean-Claude Junckera, kojoj uskoro istječe mandat.

Očekivano, hrvatski zastupnici smatraju da je Hrvatska spremna ispunila sve tehničke preduvjete da bi Komisija već ovog tjedna mogla dati zeleno svjetlo za pristupanje Schengenu. Tehnički uvjeti znače, primjerice, opremljenost graničnih prijelaza, dovoljan broj graničnih policajaca, njihovu dobru opremljenost itd.

EK mora ostati politički nepristrana

„Europska komisija mora se oduprijeti pokušaju politizacije procesa, pa i od strane slovenskih zastupnica/ka, mora ostati politički nepristrana, te na temelju objektivnih mjerila donijeti odluku o tehničkoj spremnosti RH za ulazak u Schengenski prostor”, navodi se u dopisu koji je potpisalo svih 11 hrvatskih eurozastupnika. Iako je Junckerova Komisija pri kraju mandata, smatraju da ima „apsolutni legitimitet” da donese odluku jer već četiri godine prati kako se Hrvatska priprema.

„Odgode zbog političkih pritisaka te neargumentiranih sumnji u tehničku i pravnu spremnost RH naštetile bi kredibilitetu EK, ali i povjerenju građana RH u njezinu političku nepristranost”, upozoravaju u dopisu. Ocjenjuju i da je ulazak Hrvatske u Schengen u interesu ne samo Hrvatske, nego i Slovenije i Europske unije u cjelini.

Zastupnici u EU parlamentu iz Hrvatske dali su, dakle, sada svoj doprinos lobiranju za pristupanje Schengenu, a tko je bio uspješniji – njih 11 ili njihovih šestero slovenskih kolega – znat će se već sutra. Tada bi, prema ranijim najavama, Komisija trebala dati zeleno svjetlo Hrvatskoj, na jednoj od svojih zadnjih sjednica. Pozitivna ocjena Komisije tek je prvi korak prema Schengenu. Odluka o primitku Hrvatske u schengenski prostor je politička i donose je jednoglasno države članice.