Ministar Beroš najavio nove mjere i strože kontrole na granicama

U Banskim dvorima održan je sastanak Vladinog znanstvenog savjeta za borbu protiv koronavirusa.

ZADNJA IZMJENA: srp 10, 2020
Što se upravo događa s koronavirusom:

U Banskim dvorima održan je sastanak Vladinog znanstvenog savjeta za borbu protiv koronavirusa. Ministar zdravstva Vili Beroš nakon sastanka novinarima je rekao da se razgovaralo o protuepidemijskim mjerama koje bi danas trebale biti donesene. “S obzirom na epidemiološku situaciju jasno je da okupljanja uzrokuju povećani broj oboljelih. Zato smo novim mjerama okrenuti tome, ali ne u smislu zabrane, nego uvođenja mjera koje daju rezultate”, rekao je Beroš.

Mjere će morati provoditi organizatori događanja. “Morat će imati imenima sudionika i ostalo da se kasnije pomogne epidemiolozima ako dođe do zaraze. Predvidjeli smo nadzor da bi bili sigurni da okupljanja neće biti izvor zaraze. Situacija na granicama je poboljšana, ali s obzirom na progresiju u nekim zemljama, povisit ćemo kriterije i uvesti nove mjere poput samoizolacije u trajanju od 14 dana”, rekao je Beroš, prenosi N1.

Nema restrikcija i zabrana

Detalji će biti poznati tijekom dana, kazao je ministar. “Donijet ćemo novu uputu oko korištenja maski u djelatnostima za koje smo procijenili da predstavljaju najveći rizik za infekciju”, rekao je, dodavši da su problematične djelatnosti ugostiteljstvo i trgovine. Pri donošenju mjera Stožer će u obzir uzeti i iskustva iz drugih država.

“Sagledavamo prakse okolnih zemalja i lokalne okolnosti su uzrok epidemiološke situacije. Imali smo neka okupljanja koja su generirala ovakav broj. Imamo upute slovenskih epidemiologa i mi smo na tragu toga. Zato sad idemo u Sloveniju na razgovor s kolegama da se dogovorimo oko svega”, kazao je je. PBit će uvedene i strože mjere na granicama. “Uvest ćemo strože kriterije za ulazak u Hrvatsku, bit će to ili samoizolacija od 14 dana ili kraća samoizolacija uz mogućnost testiranje”, kazao je Beroš.

Mjere će biti selektivne i ciljane, istaknuo je ministar, koji je kazao i kako bi se virus u populaciji mogao zadržati duže nego što se do sada vjerovalo. Na kraju je Beroš otkrio da se razmišlja o ponovnom uvođenju medijskih konferencija Nacionalnog stožera. “Ako bude situacija zahtijevala, razmislit ćemo o vraćanju pressica”, kazao je ministar.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2301 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program