Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini Biden potvrdio da SAD šalje tenkove Kijevu: 'Svijet ima obavezu podržavati Ukrajinu'

Američki predsjednik govori o nastavku vojne pomoći Ukrajini

FOTO: YouTube The White House

Američki predsjednik Joe Biden upravo je potvrdio da SAD šalje Ukrajini 31 tenk Abrams. “Ministar Austin preporučio je ovaj korak jer će poboljšati kapacitet Ukrajine da obrani svoj teritorij i postigne strateške ciljeve”, kazao je Biden.

“Tenkovi Abrams su najsposobniji tenkovi na svijetu, a također su izuzetno složeni za rukovanje i održavanje. Stoga Ukrajini šaljemo i dijelove i opremu potrebnu za učinkovito održavanje”, dodao je.

Biden je pohvalio i današnju odluku Njemačke da omogući isporuku tenkova Leopard Ukrajini. “Podržavanje Ukrajine u borbi protiv ruske agresije, da obrani svoj suverenitet i teritorijalni integritet, je svjetska obveza”, poručio je američki predsjednik. Kazao je i da će isporuka američkih tenkova na teren “potrajati”.

‘Putin je bio u krivu’

Putin je očekivao da će podrška Ukrajini s vremenom oslabjeti, bio je u krivu. Ujedinjeni smo, Amerika, i svijet”, poručio je još Biden. “Kad bi se ruske trupe vratile u Rusiju, ovaj rat bi danas bio gotov. To je ono što svi želimo, kraj rata”, dodao je.

Kijev mjesecima traži da mu zapad pošalje borbene tenkove koji bi značajno osnažili ukrajinsku vojsku u ratu protiv Rusije, a glasnogovornik Kremlja već je poručio da će američki tenkovi u Ukrajini “gorjeti kao i svi drugi”.

Moguću isporuku američkih tenkova Ukrajini Rusija je ranije danas ocijenila “još jednom očiglednom provokacijom”. “Očito je da nam Washington namjerno pokušava nanijeti strateški poraz”, kazao je Anatolij Antonov, ruski veleposlanik u Sjedinjenim Državama.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više