Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Evo konačno i transkripta. Trump je zbilja tražio od ukrajinskog predsjednika da uništi Bidena

Američki predsjednik je tražio da njegov kolega pokrene istragu o sinu Joea Bidena

Bijela kuća upravo je objavila transkript telefonskog razgovora između Donalda Trumpa i novoizabranog ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija iz kojeg se vidi da je američki predsjednik od svog kolege zatražio da se istraže ukrajinski poslovi Huntera Bidena, sina Joea Bidena.

Trump je tijekom razgovora nekoliko puta tražio da Zelenski ponovno otvori istragu o Joe Bidenu, njegovom potencijalnom protukandidatu na predsjedničkim izborima 2020., kao i o njegovu sinu Hunteru. Također, zamolio ga je da oko ovog pitanja surađuje s njegovim osobnim odvjetnikom Rudyjem Giulianijem, ali i glavnim državnim odvjetnikom Williamom Barrom.

Iako se u transkriptu ne vidi da je Trump ukrajinskom predsjedniku obećao nekakvu protuuslugu, u jednom trenutku tijekom telefonskom razgovora govori mu kako su Sjedinjene Američke Države bile “jako, jako dobre” prema Ukrajini.

Zelenski se složio s Trumpom da je SAD “puno važniji partner” Ukrajini nego što su to europske zemlje, unatoč sankcijama koje su odredile Rusiji. Trump mu nakon toga govori kako bi “volio da učini uslugu njegovoj zemlji koja je prošla kroz puno toga, kao i Ukrajina”. Iz Bijele kuće napominju kako je ovaj transkript nije “doslovan transkript razgovora” i da ga je napravio softver za prepoznavanje glasa.

Unclassified09.2019 by Anonymous DJxV75U on Scribd

Demokrati teško optužili Trumpa

Zastupnički dom američkog Kongresa SAD-a ranije je, inače, najavio kako će pokrenuti službenu istragu za mogući opoziv predsjednika Donalda Trumpa zbog optužbi da je pokušao iskopati političku prljavštinu o potencijalnom mu suparniku na predsjedničkim izborima 2020. Joeu Bidenu, američkom političkom veteranu i potpredsjedniku države u dva mandata Baracka Obame.

Politički skandal počinje 25. srpnja telefonskim razgovorom Trumpa i novoizabranog ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija. Američki je predsjednik priznao da je tijekom razgovora zatražio da se istraže poslovi Bidenova sina Huntera u Ukrajini.

The Wall Street Journal (WSJ) objavio je da je Trump “otprilike osam puta” zamolio predsjednika Ukrajine da surađuje s njegovim osobnim odvjetnikom Rudyjem Giulianijem na istrazi o Hunteru Bidenu.

Demokrati u Zastupničkom domu optužili su Trumpa i Giulianija da su, u zamjenu za vojnu pomoć, pokušali primorati Ukrajinu da pokrene “politički motiviranu” istragu o Bidenovu sinu što bi moglo predstavljati “nevjerojatnu zloupotrebu vlasti”. Tri zastupnička odbora na čijem su čelu demokrati zatražila su da Bijela kuća preda transkript sadržaja telefonskog razgovora. Bijela kuća to je danas i učinila.

Tko je uopće Hunter Biden?

Hunter Biden je od travnja 2014. do travnja 2019. bio član uprave Burisma Holdingsa, ukrajinske energetske tvrtke optužene za koruptivne radnje, no on osobno nije bio osumnjičen ni za što.

Kao Obamin potpredsjednik, Biden i drugi zapadni čelnici pritiskali su Ukrajinu da se riješi glavnog državnog tužitelja Viktora Šokina zbog optužbi da zatvara oči na korupciju u zemlji.

Trump tvrdi da je Biden tražeći smjenu Šokina htio zaštiti svog sina, ali su te tvrdnje odbačene jer su Šokinovo uklanjanje tražile brojne zapadne vlade, a ujedno nema nikakvih dokaza da je Biden učinio bilo što ilegalno.

Nepoznati zviždač poslao pritužbu

Nepoznati zviždač iz američke obavještajne zajednice podnio je 12. kolovoza pritužbu Michaelu Atkinsonu, glavnom inspektoru u obavještajnoj zajednici (ICOG), vezanu uz “vrlo hitno” pitanje. Nakon što je pregledao dokument, Atkinson je zaključio da je “vjerodostojan” i proslijedio ga 26. kolovoza direktoru nacionalne obavještajne agencije Josephu Maguireu, kojeg je postavio Trump.

Odbor za obavještajne poslove Zastupničkog doma zatražio je uvid u pritužbu, ali Maguire im ga odbija dostaviti. Po Washington Postu, navedeni dokument spominje “obećanje” koje je Trump dao u telefonskom razgovoru sa stranim čelnikom. To se odnosi na razgovor 25. srpnja sa Zelenskijem.

Nancy Pelosi najavila pokretanje istrage

Predsjednica Zastupničkog doma Kongresa SAD-a, demokratkinja Nancy Pelosi u utorak je rekla da će njen dom pokrenuti službenu istragu za mogući opoziv predsjednika Donalda Trumpa i izjavila da nitko nije iznad zakona.

Zastupnički dom koji kontroliraju demokrati ispitat će je li Trump tražio pomoć Ukrajine kako bi ocrnio bivšeg potpredsjednika Joea Bidena koji trenutno ima najviše izgleda postati predsjednički kandidat demokratske stranke na izborima 2020. godine, rekla je Pelosi.

“Stoga danas objavljujem da Zastupnički dom kreće sa službenom istragom za opoziv”, rekla je.”Predsjednik mora snositi odgovornost. Nitko nije iznad zakona”, rekla je Pelosi.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više