Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Bilo je mučno gledati kako šef splitske ginekologije na HRT-u ponižava pacijente i grubo manipulira

Doktor Karelović precizno je demonstrirao što sve nije u redu s našim zdravstvom

Jučerašnjim istupom na HRT-u, predstojnik splitske Klinike za ženske bolesti i porode Deni Karelović precizno je demonstrirao što sve nije u redu s našim zdravstvom: nakon ozbiljnog skandala s maltretiranjem i ponižavanjem žena u hrvatskim bolnicama, doktor Karelović odgovorio je ismijavanjem, omaložavanjem, grubim manipulacijama, i potpunim izostankom empatije i razumijevanja.

Dubinskim nerazumijevanjem i bešćutnošću doktor Karelović istaknuo se odmah nakon što je slučaj izbio. “Ali znate, kakve su to situacije, kad netko očekuje da će ga neki zahvat boljeti, onda čim ga taknete, skače do plafona, više zbog straha nego objektivne boli”, izjavio je Karelović. Jučerašnjim istupom na državnoj televiziji, u kojem je pojačao dio svojih prethodnih izjava, doktor Karelović zacementirao je status javnog protivnika pacijentica koje su se usudile podijeliti svoja iskustva.

Javna degradacija i ponižavanje vlastitih pacijenata

Apsolutno je nevjerojatno, da predstojnik Ginekologije na ovako grub, bešćutan i nadmen način govori o izgubljenoj trudnoći, jednoj od najvećih i najdelikatnijih trauma kroz koje ljudsko tijelo može doživjeti. Jučer se ponovno dotaknuo pitanja boli, više-manje kazavši da žene koje se žale nisu sposobne podnijeti bol. “Ne možemo mi plakati sa ženama. Bol je subjektivna. Bezbolan porod postoji samo u jeftinim američkim filmovima”, kazao je posprdno i još jednom pokazao istančan smisao za javnu degradaciju i ponižavanje vlastitih pacijenata.

U posebno repulzivnom dijelu svog sinoćnjeg nastupa, doktor Karelović optužio je zastupnicu Mosta za stranačke motive koji su je, smatra, nagnali na istup. Nije pojasnio znači li to, da su tisuće i tisuće žena koje na društvenim mrežama, u medijima i preko udruga dijele svoja detaljno opisana i krajnje intimna iskustva, također stranački motivirane.

Prljava manipulacija s ugledom i iseljavanjem

Treći ili četvrti argument koji Karelović koristi, tiče se, kako kaže, ugroženog ugleda njegove Klinike i cijelog Kliničko-bolničkog centra. Argument je to koji u posljednje vrijeme, sudski ili medijski, rado koriste brojni predstavnici i upravitelji javnih institucija koje se usudite pitati za kvalitetu njihovog rada – poput rektora Borasa na zagrebačkom Sveučilištu. Kao da je problem kliničkog ugleda u tome što žene, konačno, dijele svoje mučna iskustva, a ne u tome što su imale mučna iskustva.

I na kraju, u velikom finalu poremećene argumentacije, doktor Karelović insinuirao je, da ovakve javne kritike i objavljena iskustva negativno utječu da iseljavanje Hrvata iz domovine. Izjavio je da se čuo s nekoliko kolega koji, eto, više ne žele raditi u Hrvatskoj. Jeziva manipulacija i zamjena teza, kojim se vlastite pacijente de facto ucjenjuje: ako niste zadovoljni, ako ćete nas tužakati, mi ćemo naprosto otići odavde, pa se liječite kako znate.

Nevjerojatno ponašanje nakon skandala

Nakon masovne akcije i tisuća strašnih iskustava koje smo mogli čitati u posljednjih nekoliko dana, svaki djelatnik zdravstvenog sustava morao bi nastupati iznimno skrušeno i pažljivo, uz puno poštovanje prema oštećenim pacijentima, s iskrenom željom da se sustav unaprijed i da se ovakvi propusti otklone. No, okrutno i cinično ponašanje ljudi poput Denija Karelovića i poznatog vjerskog fanatika Ante Ćorušića najbolje pokazuju koliko smo daleko od toga.

Da je Hrvatska imalo uređena i civilizirana zemlja, radi nepromišljenih i neprofesionalnih ispada, kao i otkrivanja doktorskih tajni, predstojnik Karelović bio bi trenutno suspendiran, a rad njegove i ostalih ženskih klinika podvrgnut najstrožoj i najneovisnijoj inspekciji na svijetu. No, za očekivati je, kao u brojnim sličnim slučajevima – sjetite se akademskih plagijata – da će kolege iz struke utvrditi kako je sve bilo u najboljem redu.


Urednički komentar redakcije Telegrama

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više