Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Bivšoj supruzi Zorana Mamića sud je nezakonito oduzeo eure i terenac koji je navodno kupila novcem izvučenim iz Dinama

Ana Šikić na Ustavnom sudu dokazala je propuste osječkih sudaca

10.10.2017., Osijek, Zupanijski sud - Nastavlja se sudjenje braci Mamic te su za svjedoke pozvane bivse i sadasnje supruge okrivljenika. Ana Mamic s odvjetnikom dolazi na sud.r"nPhoto: Davor Javorovic/PIXSELL
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

Bivša supruga Zorana Mamića, Ana Šikić nakon osječkog procesa za izvlačenje milijuna iz Dinama, trebala je ostati bez 6.000 eura gotovine, te luksuznog terenca. U pitanju je, naime, imovina čije porijeklo nije uspjela dokazati, pa joj je prema pravomoćnoj presudi Županijskog suda u Osijeku to trebalo biti oduzeto. Zaključeno je da se radi o sredstvima nezakonito izvučenima iz Dinama.

No, bivša Mamićeva supruga nakon pravomoćnosti presude podnijela je uz pomoć odvjetnika Veljka Miljevića i Sandre Marković tužbu Ustavnom sudu RH.

Detalji ustavne tužbe Ane Šikić

U tužbi je ukazala da postupak u kojem joj je imovina oduzimana, nije bio pravedan. Tako ju Županijski sud u Osijeku uopće nije pozivao na nastavke suđenja iako je, u poziciji u kojoj se našla, imala pravo biti aktivni sudionik procesa.

Činjenica da joj je ustavna tužba prihvaćena predstavlja novi udar s Ustavnog suda na suđenje Mamićima u Osijeku – ranije je zbog sumnje u pristranost sudaca ukinut dio presude koji se odnosio na Damira Vrbanovića. Protiv Zorana Mamića i poreznika Milana Pernara još je Vrhovni sud RH nakon žalbi naložio ponavljanje dijela postupka.

Zašto sud nije zvao Mamićevu ženu?

Vrhovni sud RH, kada je lani donosio pravomoćnu presudu, ocijenio je, među ostalim, kako se bivša gospođa Mamić zapravo odrekla svog prava u ovom suđenju, budući da na raspravu nije dolazila. Ona je, međutim, tvrdila nešto sasvim drugo.

“Bila sam pozvana samo na raspravu u listopadu 2017. i to u svojstvu svjedoka. Tada mi nitko nije predočio prijedlog za oduzimanje imovinske koristi. Osim što nisam dobila pozive suda nisam dobila ni dokumentaciju USKOK-a iz travnja i svibnja 2018. godine. Na taj mi je način onemogućeno aktivno sudjelovanje u postupku, kao i korištenje mojih procesnih prava”, navela je u ustavnoj tužbi Ana Šikić.

Evo što su na sve to rekli Ustavni suci

Ustavni sud na kraju je utvrdio da bivša supruga Zorana Mamića doista nije bila pozivana na ključna ročišta, a u sudskom spisu nije bilo podataka o tome da je uopće znala da se ona održavaju. Da bi se moglo zaključivati da se odrekla svojih prava morali bi, naglašava Ustavni sud, postojati dokazi da je za sudska ročišta znala.

“Osoba kojoj se oduzima imovinska korist u kaznenom postupku ima pravo jednako kao i okrivljenik dokazivati zakonitost porijekla svoje imovine. Kako bi se mogla koristiti tim svojim pravima ta osoba mora imati pravo biti prisutna na raspravi cijelo vrijeme. Sud joj je dužan to omogućiti, a na njoj je da odabere hoće li ili neće koristiti se tim pravima”, naveo je Ustavni sud i utvrdio kako Ana Šikić ta prava nije imala.

Zato će se postupak u kojem će joj imovinska korist biti oduzimana morati ponoviti. Ustavne tužbe supruge i kćeri Zdravka Mamića odbijene su.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više