Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

'Bojim se da nećemo imati dovoljno kreveta za teško bolesne. Brojke ne odgovaraju realnoj situaciji u KB Dubrava'

Pulmolog Saša Srića gostovao je jutros na N1 televiziji

FOTO: N1

Brojke koje iznosi Ministarstvo zdravstva ne odgovaraju realnoj situaciji u Kliničkoj bolnici Dubrava. Izjavio je to pulmolog Saša Srića tijekom gostovanja na N1 Televiziji. Srića je kazao kako medicinski radnici u bolnici nadljudskim naporima nastoje držati situaciju pod kontrolom, ali da je stanje sve teže.

“Bojim se da brojke ne odgovaraju realnom stanju. Broj primljenih pacijenata svaki dan je veći, srednje teške i teške slike, pacijenti koji zahtijevaju kisik i oni koji završavaju u intenzivnoj. Brojka je prešla 80 posto, hitne ambulante su prenapučene, do stotinjak pregleda je u Covid bolnici”, opisao je situaciju Srića.

Strahuje od nedostatka kreveta za najteže oboljele

Iako se, kako je rekao, pacijenti koji ne zahtijevaju kisik upućuju se na kućno liječenje “pitanje je koliko će se situacija moći održavati”, a ako se sadašnji trendovi nastave “završit ćemo u ropotarnici.”

“Pokušava se balansirati. Dio pacijenata ide u Arenu, ne otpuštaju se pacijenti na brzinu ili ako nisu adekvatno zbrinuti, još je priljev pacijenata veći od onih koje otpuštamo. Ako se trend nastavi, bojim se da kapaciteti u KBC Zagreb i KB Sestre Milosrdnice neće biti dostatni za pacijente koji zahtijevaju skrb u bolnici. Bojim se da nećemo imati dovoljno kreveta za teško bolesne”, kazao je pulmolog.

Očekuje i dalje veliki priljev pacijenata u bolnice

Navodi da gotovo svi pacijenti kojima je potrebna terapija kisikom imaju obostranu upalu pluća. Također je kazao kako neki sami napuštaju bolnicu što nikako ne odobrava. “Sugestija je da na svoju ruku ne potpisuju i ne odlaze neovisno u kakvoj je situaciji pojedina bolnica jer se situacija kod takvih pacijenata može u minuti pogoršati i kobno završiti. Pacijenti u intenzivnim jedinicama obzirom na bizarne kliničke slike, stanje se zna pogoršati u minuti ili satu.”

Prema njegovom mišljenju i dalje možemo očekivati veći priljev pacijenata u bolnice. “Vidjet ćemo kako će se situacija odvijati, no možemo je shvatiti ozbiljno. Oko 20% novozaraženih završit će na liječenju, s komplikacijama. Možemo očekivati u narednim danima da će to doći na naplatu.”

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više