Božinović: ‘Probali smo reagirati edukativno, očito nije upalilo’

Ministar Božinović komentirao je novu mjeru o radu klubova i kafića

ZADNJA IZMJENA: kol 13, 2020
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Što se upravo događa s koronavirusom:

Ministar Božinović maloprije je gostovao u RTL-u Danas gdje je komentirao odluku o novoj mjeri, prema kojoj od petka kafići i klubovi ne smiju raditi dulje od ponoći. Odluka je donesena nakon današnje brojke od 180 novozaraženih, što je najveći broj od početka epidemije u Hrvatskoj.

“Iz današnjeg broja je jasno zašto smo se na to odlučili.Od prvog dana pokušavamo balansirati između kvalitete života i sigurnosti građana. No, danas smo imali značajan rast. Nakon nekoliko sati vijećanja odlučili smo se za ovu odluku jer je jasno, prema nalazima epidemiologa, da su najpogođeniji mladi.

Danas je prosjek 31 godina svih oboljelih. Radi se o mladima koji se druže u priobalju, na Jadranu, u objektima koji su klubovi ili kafići i koji rade do dugo u noć”, kaže Božinović za RTL Danas.

‘Pokušali smo edukativno’

Kako kaže, pokušali su reagirati edukativno, ali sad su morali krenuti s restrikcijama. “Ovo je uslijedilo nakon višetjednog upozoravanja, slanja inspekcija koje su bile edukativnog karaktera. Brojevi pokazuju da to nije upalilo, morali smo sad reagirati”, kaže.

Napominje da nema novih žarišta, i dalje se “radi se o onima koja su spominjana posljednjih dana”. Objasnio je i koliko bi mjera trebala trajati.

“Ova mjera će vrijediti idućih 10 dana. Vidjet ćemo hoće li broj padati ili rasti, to će utjecati na daljnje odluke”, kaže.

‘Ako vam se stalno ponavlja ista lokacija…’

Posljednjih dana se kao žarišta spominju Novalja, Makarska, Vodice i Vir, no iz nekih mjesta demantiraju da kod njih postoje problemi. I ugostitelji tvrde da je moguće da se zaraza nije dogodila u klubovima i kafićima. Božinović na to odgovara:

“Ako vam se u više slučajeva ponavljaju određene lokacije, onda je to dosta čvrsta indikacija da je to od tamo.”

Na pitanje jesmo li se prebrzo otvorili, odgovara: “Nismo, nama turistička sezona traje nešto više od mjesec dana. Očekivali smo manji broj turista. Naša dobra slika je presudila da se osjećaju sigurno. Nama je turizam važan, ali i ova odluka je na tragu tome da se pošalje svima poruka da se trebaju pridržavati mjera”, kaže za RTL Danas.

Na jesen nas očekuju novi izazovi

Umiruje građane, tvrdi da nećemo završiti na crnim listama. “Epidemiolozi su razgovarali sa svojim kolegama. Slovenci vrlo dobro znaju da je veći dio hrvatske u zelenoj zoni. Oni pozdravljaju naš potez, i siguran sam da nam je u obostranom interesu da se ništa ne mijenja, tako da zasad ne očekujem pojačanje restrikcija s njihove strane”, kaže.

Pritom dodaje: “Sad je pik sezone, nakon Gospe broj turista će biti u opadanju, a onda kreće jesen kad nas čekaju novi izazovi”.

Na optužbe iz Austrije o tome da Hrvatska frizira podatke kaže: “To je nonsens. U Hrvatskoj se na puno mjesta testira, sve je transparentno. Mi nemamo puno stanovnika, svi sve znamo. Takve poruke nisu dobronamjerne”

Više s weba
Ostanite uz telegramov program