Politika & Kriminal

C.I.O.S. poslao znakovito priopćenje: Da olakšamo Tomaševiću izbjegavanje suradnje s nama, nećemo potpisati sporazum o glomaznom otpadu

Iz grupe u vlasništvu Petra Pripuza pozivaju institucije da se pozabave i 'cjepkanjem' nabava za zbrinjavanje otpada

FOTO: PIXSELL

Temeljem žalbe jednog od ponuditelja, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave 22. rujna poništila je odluku zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića koji je u kolovozu poništio natječaj za preuzimanje i daljnju obradu glomaznog otpada. Komisija je zaključila da se Tomašević prilikom poništenja nije mogao pozvati na “nove okolnosti” te da Grad mora sada donijeti odluku hoće li sklopiti okvirni sporazum s ponuditeljima.

Podsjećamo, na natječaj su (dok je gradonačelnik još bio Milan Bandić) stigle dvije ponude – Reoma grupe u visini od 89 milijuna kuna i tvrtke CE-ZA-R od 125 milijuna kuna. Riječ je o tvrtki u sastavu grupacije C.I.O.S. u vlasništvu Petra Pripuza.

Iz Uprave te tvrtke danas su medijima poslali priopćenje u kojem tvrde kako će, “s ciljem da se Gradskoj upravi i gradonačelniku olakša izbjegavanje suradnje s C.I.O.S. Grupom” odustati od potpisivanja okvirnog sporazuma s Gradom Zagrebom oko preuzimanja i daljnje obrade glomaznog otpada.

‘Cjepkanje’ radi pogodovanja?

Pritom upozoravaju da bi institucije trebale istražiti koliko je doista isplativo Tomaševićevo “cjepkanje” javne nabave oko otpada, odnosno podjela cjelokupne nabave na manje segmente (npr. privremenog skladištenja, prijevoza, drobljenja i ponovnog prijevoza) te na više gospodarskih subjekata. “Pitanje je za neke druge institucije koje bi trebale provjeriti je li takav način postupanja u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi ili se želi pogodovati nekim drugim društvima”, naglašavaju iz C.I.O.S-a.

Novog gradonačelnika prozivaju i za nabavku drobilica. “Unatoč inovativnom rješenju s dvije drobilice, koje je ljetos gradonačelnik javnosti predstavio kao rješenje problema glomaznog otpada te novootkrivenom bogatstvu koje se u tom glomaznom otpadu nalazi u vidu 50% vrijednih sirovina, a za što građani Zagreba do tada nisu niti znali, za pohvaliti je doprinos Gradske uprave i gradonačelnika Tomaševića koji ‘nesebično daruju’ glomazni otpad s vrijednim sirovinama razrušenoj Banovini i koji se svakodnevno odvozi kamionima u Sisak”, tvrde iz Pripuzove grupacije.

Hoće li ih Grad odabrati za zbrinjavanje biootpada?

Naglasili su i kako čekaju da se Grad izjasni oko natječaja za zbrinjavanje biootpada, a na koji su se javili i na kojem su od konkurencije jeftiniji za 2,677.500,00 kuna. Naime, kako je vidljivo iz javnog zapisnika, na taj natječaj su stigle tek dvije ponude i to dvaju zajednica ponuditelja.

Prva je ona u kojoj su Saubermacher Slovenija d.o.o., Saubermacher EPK d.o.o. i BIO DIREKT d.o.o. Oni su ponudili cijenu od 36,315.000,00 kuna bez PDV-a što je tek 185 tisuća kuna niže od procijenjene vrijednosti natječaja.

S druge strane zajednica ponuditelja koju čine CE-ZA-R d.o.o., EKO-FLOR PLUS d.o.o. te REOMA GRUPA d.o.o. ponudila je cijenu od 33,637.500,00 kuna bez PDV-a što je za 2,862.500,00 jeftinije od procijenjene vrijednosti.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu