Politika & Kriminal

Capakova zamjenica objasnila tko treba primiti treću dozu i kolike su šanse da cijepljeni prošire virus

Treću dozu primaju osobe s lošim imunološkim sustavom, dok je booster doza namijenjena širem broju ljudi

FOTO: Screenshot Nova TV

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a, Ivana Pavić Šimetin, večeras je u Dnevniku Nove TV pojasnila neke detalje o trećoj, odnosno o dodatnoj dozi cjepiva protiv koronavirusa.

Kako je rekla, treću dozu primaju osobe s lošim imunološkim sustavom dva mjeseca nakon druge doze – primjerice ljudi koji su na kemoterapiji ili osobe podvrgnute transplantaciji. Dodatna, booster doza, namijenjena je širem broju ljudi. Trećom dozom ne treba se cijepiti zdrava osoba koja je cijepljena dvjema dozama.

“Izuzetak su zdravstveni djelatnici, djelatnici u domovima za starije i nemoćne i primjerice osobe koje žive u kućanstvu s imunokompromitiranim osobama. Najveći dio mladih i zdravih osoba koje su cijepljene s dvije doze ili jednom dozom Janssena ne treba primiti još jednu dozu, zato što je imunološki odgovor dovoljan da ne treba dodatno cjepivo”, objasnila je Pavić Šimetin, prenosi Dnevnik.hr.

Što sa sloganom?

Na pitanje treba li možda mijenjati slogan “Misli na druge, cijepi se”, s obzirom da i cijepljeni mogu širiti zarazu, Pavić Šimetin je odgovorila da ovaj slogan ljude podsjeća na to da osim na sebe, moraju misliti i na druge.

“Od početka znamo da se i osobe koje su cijepljene mogu zaraziti i mogu širiti virus, no ono što se jako dobro zna jest i da su izgledi za to čak osam ili više puta manji nego ako osoba nije cijepljena. Također, po nekim istraživanjima vrlo su mali izgledi da osoba koja je cijepljena do kraja, i koja se razboljela, da tu bolest prenosi na druge osobe”, objasnila je.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu