Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Cijene nafte ispod 76 dolara, nastavljen snažan ovotjedni rast

Investitori trenutno procjenjuju utjecaj omikrona na globalno gospodarstvo i potražnju za gorivom

Cijene nafte zadržale su se u srijedu u nestabilnoj trgovini na međunarodnim tržištima ispod 76 dolara, nastavivši snažan ovotjedni rast, dok investitori procjenjuju utjecaj varijante omikrona na globalno gospodarstvo i potražnju za gorivom.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je za 32 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 75,76 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 12 centi višoj cijeni, na 72,17 dolara, nakon što je u ranijoj trgovini pala ispod 71 dolara. Nakon pada većeg od 16 posto nakon 25. studenoga, na oko 69 dolara po barelu, cijene sirove nafte u Londonu su se od 1. prosinca oporavile za više od osam posto, na krilima naznaka da je omikron pokazao samo ograničen utjecaj na potražnju za naftom.

“Oko dvije trećine prethodnog klizanja cijena je izbrisano, u padu do kojeg je došlo zbog zabrinutosti za potražnju izazvane novim sojem koronavirusa omikronom. Čini se da je ona bila pretjerana”, navodi Commerzbank u svojoj bilješci. “Još nije bilo primjetnog usporavanja potražnje za naftom. Čak je i zrakoplovstvo, sektor koji je prvi na udaru, doživjelo tek neznatan pad zauzetosti raspoloživih sjedala”, zabilježili su iz Commmerzbanka.

Pooštravanje mjera moglo bi usporiti aktivnosti

No izvješća da je britanski premijer Boris Johnson spreman pooštriti mjere ograničenja zbog covida, uključujući i preporuke za rad od kuće, oživjela su strahove od usporavanja aktivnosti. Tržište je također bilo fokusirano na rast geopolitičkih napetosti, jer su razgovori između Washingtona i Teherana o iranskom nuklearnom programu trebali biti nastavljeni ovaj tjedan, budući da su zapadni dužnosnici zaprepašteni visokim iranskim zahtjevima.

Očekuje se da će ublažavanje američkih sankcija dovesti do većeg izvoza iranske nafte, što bi moglo povećati pritisak na cijene.

U međuvremenu, napetosti između zapadnih sila i Rusije zbog Ukrajine također ostaju visoke, nakon što je u utorak američki predsjednik Joe Biden upozorio ruskog predsjednika Vladimira Putina da će Zapad Rusiji nametnuti “snažne ekonomske i druge mjere” ako Rusija napadne Ukrajinu, dok je Putin zahtijevao jamstva da se NATO neće širiti dalje prema istoku.

Američke zalihe sirove nafte pale

Tržišta nafte tek su slabo reagirala na tjedne podatke o zalihama u SAD-u. Američke zalihe sirove nafte pale su u prošlom tjednu, ali su zalihe benzina i derivata porasle, kažu tržišni izvori koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu.

Analitičari su u Reutersovom istraživanju izrazili očekivanja da će podaci o američkim zalihama sirove nafte pokazati drugi tjedni pad zaredom. OPEC danas nije na svojim internetskim stranicama objavio cijenu barela referentne košarice nafte svojih članica za utorak.

U ponedjeljak je stajao 71,41 dolar, što znači da mu je cijena pala za 20 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.