Čini se da Rusija nije jedina zemlja koja se zakačila na Trumpovog zeta; svi živi ga žele iskoristiti

Najmanje četiri strane vlade su privatno raspravljale o tome kako iskoristiti predsjednikovog zeta

ZADNJA IZMJENA: ožu 28, 2018
Foto: AFP

Prošlog je tjedna izašlo na vidjelo da su se saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman i emiratski princ prestolonasljednik Mohammed bin Zayed al Nahyan, tobože, svađali oko toga tko je imao više utjecaja na Prvog zeta Bijele kuće, Jareda Kushnera.

Vijest kaže da su najmanje četiri strane vlade privatno raspravljale o tome kako iskoristiti predsjednikovog savjetnika koji nema nikakvog političkog iskustva, piše Vanity Fair. Ivankin suprug nije jedini član Bijele kuće za pitanja Bliskog Istoka kojega su pokušali smotati.

Konferencija istaknula veze Katara s islamskim ekstremizmom

Associated Press javlja da je Elliott Broidy glavni prikupljač sredstava za Donalda Trumpa, prošloga travnja primio 2,5 milijuna dolara od Georgea Nadera, savjetnika Ujedinjenih Arapskih Emirata koji trenutno radi za Mohammeda bin Zayeda al Nahyana i koji je, slučajno, “svjedok koji surađuje” Roberta Muellera.

Taj je novac, prema izvješćima, Broidy namjeravao uložiti u nastojanja da bi uvjerio SAD da zauzme oštar stav protiv Katara, inače dugogodišnjeg američkog saveznika, a ljutog protivnika UAE. I izgleda da je djelovalo. Prema AP, samo mjesec dana nakon što je primio novčani transfer, Broidy je sponzorirao konferenciju koja je istaknula veze Katara s islamskim ekstremizmom.

Odnos Nader-Broidy traje dulje od godine dana

Na konferenciji, republikanski kongresmen Ed Royce, predsjedavajući Odbora za vanjske poslove, kazao je da će predstaviti zakone koji će Katar označiti zemljom koja podržava terorizam. Dva mjeseca nakog toga, Broidy je priložio 5400 dolara za Royceovu kampanju, maksimum koji je dozvoljen zakonom, a dio od 600.000 Broidy je donirao G.O.P. članovima kongresa i Republikanskom političkim odborima jer su oni počeli gurati zakone za izolaciju Katara.

New York Times prošloga tjedna piše da odnos Nader-Broidy traje dulje od godine dana, sa stotinama stranica korespondencije koja uključuje emailove, poslovne ponude i ugovore, naglašavajući Naderov utjecaj oko republikanske operative. U svom priopćenju, Broidy se brani da on godinama progoni militantne grupe i da tu ničega nema.

Broidy se brani da on godinama progoni militantne grupe

“Za to sam i skupljao novac i dao svoj vlastiti, samo u nastojanju da činjenice izađu na vidjelo, jer Katar rasipa milijune dolara da opere imidž svoje zemlje koja sponzorir terorizam.”kazao je za AP.

“Razgovarao sam i s članovima kongresa koji misle slično, kao Royce, o tome kako osigurati da novac katarskog lobija ne zaslijepi one koji donose zakone oko podataka da zemlja podupire terorističke grupe.” Glasnogovornik Roycea kazao je da njegov šef dugo kritizira destabilizirajuću ulogu ekstremističkih elemenata u Kataru.

Istražuju utjecaj stranog novca na Trumpovu administraciju

Trenutno Mullerov tim istražuje dva sastanka održana u vrijeme Trumpove inauguracije koja su održali Nader i bin Zayed. Jedan je bio u Trump Toweru u prosincu 2016. godine i prisustvovao mu je i mladi Kushner, te šef za strategiju Steve Bannon.

Mjesec dana kasnije, na Sejšelima je održan drugi sastanak na kojem su prisustvovali Erik Prince, osnivač Blackwatera i Kirill Dimitrev, šef s Kremljem povezanog fonda. Istražitelji sugeriraju da istražuju utjecaj stranog novca na Trumpovu administraciju i da li je istina da bin Salman drži Kushnera u malome džepu, optužba za koju Kushnerov tim kaže da je lažna i ridikulozna.

Eva Benedik
Telegram autor
1919 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program