CNN je razgovarao s Wahidom Mohamed, iračkom kućanicom koja odrubljuje i kuha glave ISIS-ovih boraca

Vodi 70-ak muškaraca u borbi protiv ISIS-a

ZADNJA IZMJENA: ruj 29, 2016
Foto: Facebook

“Šutite i smirite se”, kratko i odriješito rekla je žena u crnoj odori i crnoj marami naoružanim muškarcima koji su bili iza nje. Odmah su se umiril. Očito uživa njihovo potpuno poštovanje. I to ne samo zato što u futroli ispod svoje lijeve ruke ima pištolj, 9-milimetarsku beretu. Područje oko okidača je poprilično izlizano, što samo pokazuje da je pištolj često u uporabi, opisuje susret CNN-ov novinar sa 39-godišnjom Wahidom Mohamed, poznatijom kao Um Hanadi.

Ona vodi 70-ak muškaraca oko Al-Shirqat-a, grada koji je 80 kilometara južno od Mosula u Iraku. Ona i njezini ljudi, dio su “plemenske policije”, te su nedavno pomogli vladinim snagama izbaciti ISIS iz tog grada. U muškom svijetu kakav je ruralni Irak, ženski borci su uistinu rijetkost. No, Wahida Mohamed je u njemu dugi niz godina.

Šest puta su je pokušali ubiti

kucanica
Wahida Mohamed u razgovoru s novinarom Screenshot

“Počela sam se boriti protiv terorista 2004. godine, u suradnji s iračkim snagama, a kao rezultat toga navukla sam gnjev mnogih, pogotovo Al-Qaide u Mezopotamiji, koja je kasnije prerasla u ISIS. Dobila sam prijetnje iz samog vodstva ISIS-a, uključujući i prijetnju od samog Abu Bakrija (al-Baghdadija). Na vrhu sam popisa najtraženijih osoba”, priča za CNN, dodajući da je traženija i od samog premijera. A pokušali su je se riješiti nebrojeno puta postavljajući joj bombe, 2006., 2009., 2010. i tri bombe 2013. i 2014. godine.

NJezin prvi muž poginuo je u akciji, nakon čega se ona preudala, ali ISIS je ranije ove godine ubio njezinog drugog supruga. Ubili su joj i oca i tri brata. A ona je, kako kaže, za dlaku izbjegla smrt.

Sve je dokumentirano na njezinom Facebooku

kucanica3
Na svojoj Facebook stranici objalvjuej fotke iz borbi Facebook

“Šest puta su pokušali atentat na mene”, priča Wahida Mohamed, dodajući kako ima šrapnele u glavi i nogama, te slomljena rebra. Lice joj je puno ožiljaka. Ali sve to nije je spriječilo da se nastavi boriti, te kaže da je vodila muškarce u brojnim bitkama protiv ISIS-a. General Jamaa Anad, zapovjednik kopnenih snaga u provinciji Salahuddin, otkio je da su ih oni opremili vozilima i oružjem. A za nju taj čovjek od malo riječi samo je rekao: “Ona je izgubila braću i muževe kao mučenike.”

“Borila sam se protiv njih, odrubljivala im glave, kuhala njihove glave i spaljivala njihova tijela”, priča i to sve govori s neizmjernim ponosom, dodajući da je sve to dokumentirano i može se pogledati na njezinoj Facebook stranici. CNN-ovi novinari pregledali su njezin zatvoreni profil i među brojnim fotografijama s bivšim muževima, ratnicima i generalima, pronašli su fotografiju nje u crnoj odori kako u rukama drži odsječenu glavu.

Opisuje sebe kao kućanicu

kucanica2

Na drugoj fotografiji dvije glave su u loncu, a na trećoj ona stoji među spaljenim leševima. Kako CNN ističe nemoguće je provjeriti jesu li fotografije autentične ili obrađene u Photoshopu, ali poanta fotografija je vrlo jasna. Ona sebe opisuje kao kućanicu. Demantirala je medijske napise da je bila frizerka, iako je među fotografijama na njezinom Facebook profilu i jedna na kojoj je ona u frizerskom salonu. Ima dvije kćeri u dobi od 20 i 22 godine.

“One su istrenirane za borbu”, kaže, dodajući da su one u ovom trenutku posveće odgoju svoje djece.

kucanica4
Pokušali su je šest puta ubiti Facebook

Kako piše CNN-ov novinar, nakon što je završio razgovor, Wahida Mohamed zajedno sa svojim borcima ukrcala se na kamione, a jedan od njih u rukama je držao ručnu bombu rekavši novinaru da je ona namijenjena za Daesh, što je pogrdan naziv za ISIS, a drugi je CNN-ovom novinaru Benu Wedemanu pokazao ogromnu mačetu zorno pokazujući da će ona završiti ispod vrata nekog od ISIS-ovih boraca.

Ana Lonjak Božičević
Novinar
824 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program